Domů >  >  > 

Citace - Pu-erh

„Uhlazenost, jemnost a povaha čaje puerh
Čaj puerh je post-fermentovaný typ čaje. Pokud je uložen ve správném prostředí bude se s časem měnit, proto tedy post-fermentovaný čaj. V čaji dochází k pomalé transformaci hořkosti a svíravosti. Chuť se uhlazuje, vyzrává, stává se plnější, povaha čaje se stává kulatější a zralejší.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q793] [s87]


„Sladkost čaje
Pokud si usrknete raw puerhu měl by se velmi rychle dostavit sladký pocit v ústech. Čím silnější, déle trvající, vyrovnanější chuť, tím je to lepší čaj.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q792] [s87]


„Vůně
Aroma širokolistých starých čajovníků můžeme obecně rozdělit následovně:
ovocno-květinová vůně, modově-květinová vůně, medově-sladká vůně, datlově-jujubová vůně, vůně orchideje, kafrová vůně, vůně rozvařené rýže, lotosově-květinová vůně, vyzrálá vůně
Některé čaje jsou vysoce aromatické, jiné mají vůni vice rafinovanou a dlouho trvající. I když existuje velké množství různých vůní, všechny by měly být přírodní, příjemné a takové, kterým lehce propadnete. Tyto vůně jsou přítomny při pití čaje a nejsou patrné při pouhém přivonění k čaji.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q791] [s87]


„Trpkost
Trpkost nebo svíravost pravidelně doprovází hořkost. V některých puerech je trpkost více zřetelná a hořkost slabší. Přínosem trpkosti je její podpora slinění. Pokud toto cítíte na spodní straně jazyka, je to další příznak dobrého čaje.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q790] [s87]


„Hořkost
Širokolistý druh čajovníku (Sinensis Assamica) je vysoce bohatý na přírodní složky; polyfenoly, kofein, thein, atd. Zvláštností širokolistého čajovník je jeho hořká chuť, ale je důležité, aby se rychle přeměnila a nezůstávala dlouho v čaji. Toto je známka dobré kvality čaje Puerh. Pozn. V Yunnanu lze též nalézt pod-druh čajovníku – druh ku cha, který má jiné vlastnosti a nepřeměňuje hořkost stejně jako širokolistý druh.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q789] [s87]


„Podezřelé (Fishy), plesnivé (Mouldy) a suché chutě
Můžeme zapojit všechny smysly k hodnocení čaje, ale Fishy, pleasnivé (Mouldy) a suché chutě by měly být odhaleny čichem případně v chuti. Většina těchto problémů souvisí se špatnou kvalitou čaje nebo špatným skladováním.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q788] [s87]


„Kyselost Raw Puerhu je většinou způsobena neadekvátním odvětráváním po procesu rolování nebo po lisování čaje do koláčů, kdy byly okamžitě vystaveny na slunci.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q787] [s87]


„Čaj, který je sklízen v létě, je často označován jako Yu Shui Cha a takový čaj nemá vysokou kvalitu. V období dešťů je úroveň slunečního záření srovnatelně nižší, a většinou tedy není možné sušit čaj na slunci. K sušení se pak používají kamna na dřevo. To pak může vytvářet kouřové aroma a chuť. To s časem odezní, ale ne úplně, tedy kouřový čaj, který jste neviděli vyrábět je nejlépe odložit.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q786] [s87]


„Kouřovost
Umění výroby čaje ze starých čajovníků je velmi staré. Není jednoduché se naučit umění ručního pečení čaje. Jakákoliv malá chyba ovlivní chuť čaje. Kouřovost nebo yan wei je jedním z příkladů, ale je nutné jej odlišit od připálené chuti, která je popisována jako hu wei. Ta druhá chuť – připálená – obvykle vzniká, pokud není čaj dobře pečen a bohužel je velmi častá. Yan wei nebo též kouřovost je způsobena přesušením.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q785] [s87]


„Pokud pijete čaj a pociťujete na špičce nebo blízko špičky jazyka - píchání, brnění nebo znecitlivující pocit, můžete si být téměř jisti přítomností agro-chemie v čaji.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q784] [s87]


„Píchání, brnění nebo znecitlivění
Ancinet tea trees – staré čajovníky jsou všechny stromy starší 100 let. Jejich schopnost odolávat přírodním problémům - nemocem či zamoření je přirozeně vysoká. Tento druh čajovníku existuje v tomto přírodním prostředí po tisíce let. Tyto stromy jsou všechny extrémně odolné a prostředí, ve kterém rostou, bylo převážně ponecháno beze změny. Čajoví farmáři nemají žádný důvod používat agro-chemii. Pokud však takové chemikálie byly přeci užity, bude to trvat 7 až 10 let než se všechny zbytkové chemické látky vytratí, tak aby byl čaj zase pitný. “

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q783] [s87]


„Bližší pohled na Puerh
Čaj vysoké kvality z velkolistého čajovníku (camelia sinensis assamica) by neměl vyvolávat nepříjemné účinky jako píchání, brnění nebo znecitlivění. Také by neměl obsahovat žádné zatoulané vůně nebo chutě jako jsou kouřovost, kyselost, sucho nebo pocit sucha.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q782] [s87]


„Vzhled čaje
Vzhled suchého čaje je ovlivněn formou, je-li to sypaný čaj, koláč, miska a tak... Dále pak kolik slunečního svitu listy absorbovaly, výrobní proces, atd.

Pokud listy vypadají vyschle, bez života nebo v některém směru ochuzeně, je to příznak, že při výrobě nebo skladování došlo k nějakému problému.

Také pokud si z blízka prohlížíte suché lístky čaje, mají vypadat „kypře“, „bujně“ s bohatým vzezřením. Pupeny mají být delikátní se zřetelným ochmířením na líscích s celkovým jednotným dojmem.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q781] [s87]


„Opět platí, pokud se během ochutnávání čaje objeví podivný nebo nepřirozený pach, měl by se člověk zdržet pití takového čaje.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q780] [s87]


„Nezřetelná vůně je ze své povahy skrytá a lze ji odhalit pouze přivoněním k prázdnému kalíšku, ze kterého byl právě vyprázdněn čaj. Jinak lze samozřejmě také přivonět ke spařeným lístkům.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q779] [s87]


„Pokud se ve vůni čaje objeví nepříjemný pach, je na zváženou zda vůbec ochutnávat takový čaj, který bude s velkou pravděpodobností neuspokojivý.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q778] [s87]


„Kvalitní starý čaj puerh vydává ‚zralou‘ vůni (chen wei). Tuto vůni vydává čaj, který byl správně skladován a zrál bez různých nepříznivých vlivů. Xing wei (腥 味) – pach ‚rybiny‘ který můžete nalézt ve starých čajích, které byly špatně skladovány – by měl být jasně rozlišen od chen wei, který je podstatně jiný.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q777] [s87]


„Vůně čaje
Vůni čaje pu-erh lze dělit na dva typy; zřetelná a nezřetelná nebo též jasná a skrytá. Zřetelná vůně Raw (syrového) čaje Puerh je okamžitě zřejmá jako jemná, jasná vůně; jde o čerstvé, svěží a povznášející aroma.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q776] [s87]


„Doufáme, že tímto krátkým úvodem pomůžeme demystifikovat čaj puerh. Neexistují žádná tajemství, jak poznat dobrý Puerh. Svět Puerhu je složitý, ale není nevysvětlitelný.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q775] [s87]


„Pití čaje Pu Er léčí záněty, eliminuje bakterie a ochraňuje zuby
Pu Er obsahuje řadu aktivních látek s bakteriostatickými účinky. Výzkumy a klinické testy dokazují, že čaj Pu Er odolává bakteriím, brání jejich množení. Důvodem je již zmiňovaný fenol z velkolistých čajovníků rostoucích v čínské provincii Yunnan. Čajovník získává fluor z kvalitní hlíny, ve které roste a sklizené čajové lístky tak zásadním způsobem pomáhají chránit a posilovat zuby. Čaj chrání před zubním kazem a pachem z úst.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q538] [s70]


„Pití čaje Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve
Zimomřivost a studené nohy a ruce pocházejí od špatné cirkulace krve a často se vyskytují u žen. Čaj Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve a pomáhá tak prohřívat tělo. Přidáním zázvoru lze tuto vlastnost ještě umocnit.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q537] [s70]


„Pití čaje Pu Er má pozitivní dopad na vzhled člověka
Čaj Pu Er byl tradičně vnímán a nazýván “čajem pro staré“, nicméně během posledních let je čím dále tím častěji zviditelňován jako “čaj pro ženy”. Důvodem je schopnost regulovat metabolismus, urychlovat cirkulaci krve a obecně stabilizovat tělesné funkce, což se kladně podepisuje na fyzickém vzhledu člověka.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q536] [s70]


„Pití čaje Pu Er zpomaluje stárnutí
Schopnost čaje Pu Er zpomalovat stárnutí pochází převážně z taninu (kyseliny tříslové) v jeho lístcích, který je až 18 krát účinnější než vitamin E. Fenol v čaji výrazně narušuje aktivitu volných radikálů v těle člověka a katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí. Velkolistý čajovník z Yunnanu obsahuje řádově více katechinu než ostatní čajovníky, čímž se stává ještě účinnější v boji proti stárnutí.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q535] [s70]


„Pití čaje Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině a zyšuje odolnost proti ozáření
Mezi protirakovinné organické látky v čaji můžeme řadit fenol, theofylin a nejrůznější vitaminy. Mezi anorganické látky mimo jiné patří zinek, molybden a mangan. Experimenty ukazují, že fenol v čaji zvyšuje rezistenci proti oxidaci a radiaci více než vitamin E. Mezi všemi druhy čaje dokáže právě Pu Er nejúčinněji pomáhat s prevencí proti rakovině a radiaci. Jako jeden z důvodů těchto kvalit se uvádí vynikající kvalita půdy v čínské provincii Yunnan, mírné podnebí a bohatý déšť, což jsou základní podmínky pro růst kvalitního čaje.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q534] [s70]


„Pití čaje Pu Er příznivě reguluje trávení a pomáhá při zácpě
Fermentovaný čaj Pu Er nabízí nápoj citlivý k trávícímu systému člověka a pokud není připraven extrémně silný, tak trávicí systém nedráždí, ale naopak zklidňuje, podporuje trávení, urychluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje od zácpy.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q533] [s70]


„Pití čaje Pu Er pomáhá regulovat množství tuku v těle člověka
Stres, přehnané diety, přejídání, nedostatek pohybu a další faktory napomáhají akumulaci nezdravých tuků, čemuž Pu Er dokáže účinně předcházet. Čaj Pu Er potlačuje syntézu cholesterolu v játrech a efektivně tak snižuje jeho množství v krvi, stejně tak množství triglyceridů a volných mastných kyselin. Čaj Pu Er zároveň výrazně zvyšuje rychlost odbourávání “špatného“cholesterolu.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q532] [s70]


„Pití čaje Pu Er předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak
Chemické látky obsažené v čaji Pu Er pomáhají bránit hromadění enolu a neutrálního tuku v krvi a játrech, pomáhají posilovat pružnost cév a v neposlední řadě předcházet arterioskleróze a krvácení do mozku.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q531] [s70]


„Lhasa s 12 tisíci obyvateli je prosperujícím správním střediskem. Obchodníci s čajem jsou všude. Přivážejí se ho sem tuny. Polovina zůstane tady a druhá polovina poputuje za vzdálenými klienty. I u čaje se cena stanovuje podle původu, nadmořské výšky i typu půdy, způsobu výroby i roku sklizně. Nejlepší čaje dosáhnou plné zralosti až za 30 let. Za několik gramů stoletého čaje jsou znalci ochotni zaplatit celé jmění. “

cesta_caje_a_koni_lhasa
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q414] [s34]


„Pro příslušníky národnosti Bai a Nasi i pro Tibeťany, kteří měli na čajové cestě nejvíce karavan, byl čaj základní potravinou. Potřebovali 6 měsíců, aby urazili cestu tam a 6 měsíců na cestu zpátky. Celý rok na jedno putování v mimořádně nebezpečných přírodních podmínkách. O útocích zlodějů a divokých zvířat nemluvě. Tibeťané a také Baiové a Nasiové skutečně riskovali životy, aby vybudovali prastarou čajovou stezku. Naše dějiny jsou psané kopyty jejich koní.“

cesta_caje_a_koni_kone_pres_reku_lanovkou
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q413] [s34]


„Navštívili jsme tibetský dům. Od čínských domů se nápadně liší. Vnitřní výzdoba je do detailů propracovaná. Podle tradice připravují ženy čaj ve velkých bambusových tubusech. Čaj se rozdrtí na prášek, což si může vyžádat až 3 hodiny práce. “

cesta_caje_a_koni_obeti_cajem_zijici_budha
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q406] [s34]


„Říká se, že když se Tibeťan dva dny nemůže napít čaje, onemocní. Tibetský čaj s jačím máslem se připravuje z čaje pu-erh do něhož se vloží oříšek jačího másla. Čaj zahřeje tělo a dodá mu potřebné kalorie, aby sneslo fyzickou námahu. Zároveň, ale také pomáhá strávit maso a zbavuje organizmus kyseliny máselné, která se v něm v těchto výškách kumuluje. “

cesta_caje_a_koni_klaster_podavani_caje2
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q403] [s34]


„Pěstitelé pak museli hledat odbytiště a našli je v Tibetu. Vzhledem k tomu, že na tibetských náhorních plošinách neroste žádná zelenina, umožňovala směs čaje s jačím máslem obyvatelům zpestřit příliš tučnou stravu. Cesta čaje a koní, po které dodnes putují karavany, se tedy otevřela před více než tisíci lety. “

cesta_caje_a_koni_lisovani_caje_pu_erh_kameny2
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q402] [s34]


„Jarní sběr čaje v Sip Song Phan Na (Xishuangbanna) v jižním Yunnanu začíná obětním rituálem. Zde také zahajujeme naše dlouhé putování po starodávné čajové cestě. V údolí šesti čajových hor rostl divoký čajovník. Myšlenka louhovat jeho široké listy ve vařící vodě pochází rovněž odsud. To vše se odehrálo asi před třemi tisíci lety. Vzácný čaj pu-erh, pojmenovaný podle města v této oblasti je páteří zdejší ekonomiky. Vznikli tu plantáže a každá vesnice přišla s vlastními postupy produkce čaje včetně lisování ve tvaru cihel, aby se usnadnila jeho přeprava. “

cesta_caje_a_koni_lisovani_pu_erh_caje_lisem2
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q400] [s34]


„Osvědčený proces lisování čaje do 500g cihel se zachoval, i když svaly vesničanů už dávno nahradila koňská síla a elektřina. Na připravení zásilky k expedici stačí pouhé dva týdny.“

cesta_caje_a_koni_lisovani_pu_erh_caje_lisem
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q344] [s34]


„Kvašení čaje probíhá ve skladech. 14 dní v této továrně představuje 100 dní na hřbetě koně. Na trhy celého světa se bude kamiony či letecky dopravovat čaj prvotřídní kvality.“

cesta_caje_a_koni_tea_factory_pu-erh
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q343] [s34]


„Proces výroby tohoto vysoce kvalitního nápoje pokračuje i po té co byl naložen na koně. Během dlouhé cesty si slisované čajové cihly zachovávali relativně stálou teplotu. Nastalo období přirozeného a plynulého kvašení. Čaj pu-erh je jako víno – čím déle ho máte, tím je lepší. “

cesta_caje_a_koni_lisovani_caje_pu_erh_kameny
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q340] [s34]


„Kvůli velké poptávce přepravovali karavany čaj na obrovské vzdálenosti. Posílat, ale toto zboží jen tak volně ložené nešlo. A právě kvůli přepravě vyvinuli místní obyvatelé speciální metodu spočívající v lisování čaje do jakýchsi cihel různých velikostí a tvarů. Tato lisovací technika se posléze stala nedílnou součástí pěstování čaje pu-erh. “

cesta_caje_a_koni_lisovani_caje_pu_erh_kameny3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q339] [s34]


„Oblast, kde se čaj pěstuje a místo jeho určení, tedy kde na něj čekají konzumenti, byly od sebe vždy velmi vzdáleny. Čaj se přepravoval z Yunnanu do Pekingu a z Yunnanu do Tibetu, což byla dvě střediska odkud dodávky putovali do Indie, ale také do Francie.“

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q338] [s34]


„Každá vesnice přichází s nějakým vlastním vylepšením. Tady se například čaj suší na slunci. Je to rodinná záležitost a účastní se jí všechny ženy. Mužům pak připadá zcela speciální úloha – lisování čaje. “

cesta_caje_a_koni_rolovani
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q337] [s34]


„Po dni naplněném prací, přijde k chuti šálek vonného čaje. Ženy z vesnice Pank Cha si dají zelený, ještě mladý a nekvašený. Čaj, který sebou odvezou koňské karavany, bude kvasit po celé dlouhé měsíce i roky. Podobně jako víno pak bude dán do prodeje s označením vynikající archivní čaj. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje4
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q336] [s34]


„Každá vesnice má svoje výrobní tajemství , které se pečlivě střeží. Právě to dodá čaji z každé sklizně jinou a originální chuť. Listy se nejprve nahřívají , aby zvláčněli. Pak se odstraní přebytek vody, aby se zvýraznila chuť. Tuto práci vykonávají společně vesnické ženy. Pak se listy drtí rolováním. Musí se vyvinout přesný tlak, aby se porušili buněčné struktury listů, a tím se zajistila lepší fermentace. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q335] [s34]


„Existuje, ale i pěstovaný čaj pu-erh , tady na svazích nad vesnicí Pank Cha, jsou už ženy v polovině sklizně. Sbírají pouze ty nejmladší a nejkřehčí výhonky. Po šesti měsících monzunových dešťů je jaro sušší a mimořádně slunečné. Pěstitelé se připravují na několik sklizní. Po první sklizni pupen opět vyraší a tak bude možné sbírat čajové lístky po osm následujících měsíců. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje2
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q334] [s34]


„Čaj pocházející z divoce rostoucích širokolistých čajovníků vyhledávají znalci na celém světě. Jeho cena roste s věkem a prodává se podle roku sběru podobně jako vybraná vína. “

cesta_caje_a_koni_3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q333] [s34]


„Čaj pu-erh dosáhl takové proslulosti, že čínští císaři žádali, aby byla tato výjimečná plodina používána k placení daní. “

cesta_caje_a_koni_pu_erh_cakes
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q329] [s34]


„Když začali místní pěstitelé vyrábět druh čaje zvaný pu-erh, využili především toho, že listy obsahovali velké množství výživných prvků, zajišťující čaji vysokou kvalitu. Díky tomu se stal proslulým. “

cesta_caje_a_koni_vareni_caje_v_bambusu_na_ohni
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q328] [s34]


„Jezdci se seskupují do karavan. Některé tvoří jen tucet koní a mul jiné, ale mohou čítat až tři stovky zvířat. Náklad čaje pu-erh dopraví přes dvacet pohoří a překročí 4 mocné vodní toky. Tato cesta byla v minulosti natolik významná, že kopyta koní zanechala ve skále hluboké stopy.“

cesta_caje_a_koni_cajova_cesta_karavana
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q324] [s34]


„Do jižních oblastí čínské provincie Yunnan zavítalo jaro. Jezdci na statných koních se sem sjíždějí ze všech stran. Nastala doby sklizně proslulého čaje pu-erh. Projde složitým procesem zpracování, než bude po starodávné čajové cestě odeslán na trhy v Tibetu, Indii, Nepálu či Pakistánu. Zkušení jezdci se takto sjíždějí rok co rok podle tradice staré několik století.“

cesta_caje_a_koni_3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q146] [s34]


„Velmi dobré lisované čaje se vyrábějí v čínské provincii Jün-nan. Odtud také pochází proslulý čaj Pchu-er, který sice existuje i v podobě lístků, nejčastěji však bývá slisován do cihel, koláčů nebo misek. Pojmenování Pchu-er je odvozeno od názvu města a okresu, kde se tento čaj zpracovával už v době dynastie Tchang (618-907). Někdy jsou pod tímto jménem uváděny i čaje jiného druhu. Pravý Pchu-er je však nezaměnitelný a zcela výjimečný. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q145] [s31]


„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]



Čaje

2013 Chawangpu "Gao Shan Liu Shui" Xiao Bing

2013 Chawangpu "Gao Shan Liu Shui" Xiao Bing Cha 200g
4.5 stars 1 hodnocení

高山流水 [gāo shān liú shuǐ] :lofty mountains and flowing water; -- referring to the harsh reality that talent...

Lao Banzhang 2004 Bamboo Tube

Lao Banzhang 2004 Bamboo Tube
5.0 stars 1 hodnocení

Lao Banzhang 2004 is a pu-erh pressed into bamboo tubes. Mighty and rich tea soup reminds us its great...

2014 Xiaguan TF "Feng Yao" Export Grade Raw

2014 Xiaguan TF "Feng Yao" Export Grade Raw TuoCha in Paper Box
4.5 stars 1 hodnocení

Tato prémiová tuo obsahuje blend 1 až 3 roky starého výběrového materiálu. Jde o velmi kvalitní blend...

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Citace

„Označení výrobku First Flush Darjeeling (první sběr po zimní přestávce) pocházejícího z této oblasti vytvářejí světlý nápoj, Second Flush Darjeeling (druhý sběr) tmavý, není ale tak intenzivně zabarvený jako čajovníkové listy z Assámu.“

Zdroj Kniha: Augustín, Jozef. Povídání o čaji: Čajovníkový list (Camellia sinensis L.) čaj, jako potravinářská pochutina, léčebný, mystický. Olomouc : FONTÁNA, 2001. s. 205. ISBN: 80-86179-75-3. [q313] [s42]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy