SeJak 2014 ECO Korea

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 10.12.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [385] A 8448x
SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea

Druh: Zelený čaj

Země: Korea

Sklizeň: Jaro 2014, okres Hadong, Jiri mountains

Datum výroby: 20.-25. Duben 2014

Prodejce: PU-ERH.sk

PU-ERH.sk

Tagy: ,

Popis:

Korejský zelený čaj sklízený na jaře roku 2014 v okrese Hadong, pohori Jiri. Čaj je pěstován jako organický na jedné z nejlepších malých čajových společností v této oblasti. Vše je kompletně ručně zpracováno. Čajové lístky byly zabaleny přímo na čajové farmě, takže je zajištěna čerstvost. Čaj dává několik chutných nálevů, dokonce i pro 5-6 vaří. Šetrný způsob jeho výroby zachovává svěžest i po více než jednom roce.

SeJak "grade" se vztahuje k jedné z prvních sklizní, která probíhá od 20. dubna do 25.

Chuť je sladká a hořká s pestrou a silnou vůní. Silný a bohatý čajový nálev. Intenzivní dochuť.


  •   Počet zobrazení: 8448  


Ondřej
28.12.2014 19:54:08
Ondřej

Korejská delikatesa

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Na korejské zelené čaje jsem si již delší dobu myslel, ale nějak nebyla příležitost. Až nyní v tom předvánočním shonu mě zaujala jedna fotka – ta, kde je ten čajový keřík obklopený zelení a bambusem. Ta fotka mě dostala. Je taková živá a plná energie. I když je nyní spíš čas na nějaký ten Shu, a sezóna zeleného čaje už pominula, pořídil jsem si 50g SeJak a 5g vzorky JungJak a DaeJak pro srovnání.
SeJak pochází z první sklizně. „Se“ znamená tenký a odkazuje na velikost listu. „Jak“ znamená krátký. JungJak pochází ze druhé sklizně a „jung“ označuje prostřední nebo též střední (list). DaeJak je třetí sklizeň a „dae“ je velký. To je krátká lekce korejštiny z Peterova blogu pu-erh.sk ;-)

Čaj byl zabalen již v Korey a po rozstřižení zapečetěného pytlíku stále voněl svěže. Nálev SeJaku je jemně zelený. Chuť je lahodná a poměrně specifická. Je tam chuť trávy. Je to taková kombinace chuti japonských čajů (sencha) a čínských ynnanských zelených čajů. V chuti jsou též silice horských jehličnanů. Velmi se chutí podobá „Yunnan Bao Hong“, který jsem před rokem koupil na Yunna Sourcingu a již o něm zde psal.

Je to příjemný a delikátní čaj k výjimečným příležitostem. Cena je poměrně vysoká €19,90/50g …ale rozhodně stojí za to :-)

Pustil jsem se i do srovnání všech tří čajů – SeJak, JungJak a DaeJak. Původně jsem chtěl připravit 3x 5g čaje, ale přeci jen mi to přišlo příliš. Navážil jsem tedy jen 3x 3g a i tak jsem se pěkně odstřelil. Ještě po 8 hodinách jsem nemohl spát.
Čaj v suché formě není nějak odlišný. Barva, velikost listů i vůně jsou si celkem podobné u všech 3 čajů. Barva nálevu je také stejná – jasně žluto zelená. Tady už podobnost končí. Chuť a výdrž jednotlivých „modelů“ je odlišná.

SeJak:

Sladký, hutný, vegetální, jen velmi malá hořkost v dozvuku, slaný, výrazné esence vysokohorských jehličnanů, intenzivní aroma, dlouhá výdrž až 6 nálevů. Prostě bomba. 50g/€19,90

JungJak:

Méně kořeněný v porovnání se SeJakem, chybí zde chuť jehličí, jemnější vegetálnost, bez hořkosti. Celkově je aroma a chuť trochu lehčí a uhlazenější oproti SeJaku i DaeJaku. Taky skvělý čaj. 50g/€16,60

DaeJak:

Kořeněná vůně, vegetálnější aroma skoro jako sušená kořenová zelenina. Sladký, aroma jehličí, snad i chaluhy (?), lehce slaný. Výrazná trávovost podobná se SeJakem. Lehká hořkost. DaeJak je SeJaku dost podobný v chuti. SeJak má však intenzivnější a déle trvající aroma. DaeJak má již ve 3. nálevu více tříslovin a nemá tedy tak dlouhou výdrž jako SeJak a JungJak. Taky je to skvělý čaj. Slabší výdrž je kompenzována nižší cenou 50g/€10,90


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Zelený čaj

2013 Pi Lo Chun - Modrozelené spirálky

2013 Pi Lo Chun - Modrozelené spirálky jara
3.5 stars 1 hodnocení

Nádherný tipsový čaj. Tento velmi jemný čaj se zpravidla sbírá brzy na jaře, jakmile se...

2013 Early Spring Premium Yunnan Mao Feng

2013 Early Spring Premium Yunnan Mao Feng
3.5 stars 1 hodnocení

Třída: AA+ Kultivar: Yunnan Da Ye Oblast: Si mao, Yunnan...

2011 Yunnan Mao Feng (early March)

2011 Yunnan Mao Feng (early March)
2.0 stars 1 hodnocení

The Yunnan Mao Feng is one of most popular green teas from Simao

Sencha Ohira 2012

Sencha Ohira 2012
4.0 stars 1 hodnocení

Čajík je originálne balený v Japonsku a skladovaný pri nízkych teplotách na Slovensku,...

2012 Spring Te Ji Grade Lianghe Hui Long

2012 Spring Te Ji Grade Lianghe Hui Long Green Tea
0.0 stars 0 hodnocení

"Te Ji" - premium grade of famous high mountain green tea from Huilong village, Dachang...

2014 Yunnan Simao Huoqing Green Tea

2014 Yunnan Simao Huoqing Green Tea
4.0 stars 1 hodnocení

Jaro přišlo tento rok do Yunnanu brzy. A také čaje z pravidelné jarní sklizně se letos...


Citace - Zelený čaj


„Nápoj zvaný zelený čaj (čínsky: 绿茶; pinyin: lǜchá; japonsky: 緑茶, rjokuča) je „pravý“ čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací.“

green-tea-leaves-steeping_md
Zdroj Web: Zelený čaj: Zelený čaj a zdraví[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Zelený_čaj>. [q415] [s35]




Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„V hlubinách chrámu se udržuje oheň, protože čaj je neoddělitelnou součástí každého lamaistického rituálu. A právě čaj, který se bude podávat stovkám vysoce postavených lamů, připravují níže postavení lamové, kteří pracují v kuchyni. Čaj nosí do chrámu novicové, kteří sní o tom, že jednoho dne dosáhnou nejvyššího stupně vědění. Dnes použijí celkem 10 tun čaje. “

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q410] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy