2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g

4.8 stars  4.8  4 hodnocení  Přidáno 14.12.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [314] A 5184x
2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g
2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g
2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g
2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g
2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g 2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: 2004

Výrobce: Shi Kun Mu

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , , ,

Popis:

Tento koláč je jeden ze sady čtyř koláčů vyrobených mistrem Shi Kun Mu (Yiwu , Manzhuan, Menghai a Yibang). Koláče mají stejný obal, ale lyší se pouze pečetí, která označuje příslušný název hory. Tchajwanský mistr Shi Kun Mu je slavný čajový výrobce těch nejkvalitnějších čajů Puerh. Vybírá si materiál osobně a monitoruje výrobní proces od začátku do konce.

Tento koláč je vyroben z čistého, jarní starého arbor (stomy v čajových zhradách) materiálu z hory Yibang. Horská oblast Yibang je jedena ze slavných Šesti čajových hor s dlouhou historií čaje. Dle historického výzkumu byl čaj Puer z Yibangu vybrán jako pocta pro královskou dynastii Qing . Poté to byla Mansa (曼撒). Až do konce dynastie Qing , bylo Yiwu zařazen na seznamu privilegované čaje pro císaře. V Yibangu roste odruda čajovníku, která má malé štíhlé listy se stříbrnými pupeny. Čaj je známý svou osvěžující sladkostí s medovým aroma.

Sklízen byl jeden pupen / jeden list a jeden pupen / dva listy. Tradiční zpracování "mao cha" , lisováno kemeny v Changtai Tea Factory (Changtai Tea Group) ve městě Yiwu . Tyto koláče byly uloženy ve skladu v Kunming.

Uvařený čaj maj hlubokou zlatavou barvu se sladkou vůní medu. Dobře vyvážená čajová polévka plná vůní a chutí medu a smetany. Není to vůbec snadné popsat všechny úrovně chuti. Jde o vzácný a vynikající čaj Yibangu! Po 7 letech je lehce uzrálý a skvělý k pití, ale též vhodný pro dlouhodobé uložení a rozhodně bude klenotem vaší sbírky Puerhů. Je to docela dobrý příklad současného stavu na trhu čaje puerh. Nové čaje z Yibangu se prodávájí v podobném cenovém rozpětí jako 7 let starý a čistě uložený koláče z dílny Shi Kun Mu. Jsme rádi, že Vám můžeme nabídnout tento nádherný čaj!


  •   Počet zobrazení: 5184  


Ondřej
08.01.2014 11:23:47
Ondřej

Skvělý

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Tento čaj pochází z dílny taiwanského mistra Shi Kun Mu, který je znám vysokou kvalitou jeho produktů. Čaj je součástí série 4 koláčů z oblastí Yiwu, Manzhuan, Menghai a Yibang. Obal byl pro všechny koláčky stejný, jediným rozdílem bylo červené razítko udávající oblast původu.

Suchý čaj vydává příjemnou vyzrálou vůni. Spařené lístky voní květinovou, povznášející sladkou vůní.

Chuť je unikátní, hodně voňavá, medově sladká, velmi komplexní a těžko popsatelná slovy. Na začátku je to koncert vůní a sladkých chutí, pak přichází velmi jemná svíravost vzadu na jazyku a po polknutí se do nosu vrací ovocná chuť. Prázdný kalíšek voní sladce po karamelu.

Energie výrazně nastupuje po druhém až třetím šálku a jde rovnou do hlavy - nafukuje mi čelo. Je to síla. Zkouším to poslat nahoru, ale stále se to drží v oblasti třetího oko. Čtvrtý kalíšek dopíjím velmi pomalu a dávám si pauzu. Velmi silná a intenzivní Cha Qi.

Po třetím nálevu začínají mokré lístky vonět jemně kafrově, mentolově. Chuť dostává vyzrálejší charakter. V ústech se objevuje chladivý efekt.

Velmi dobrý čaj, doporučuji ochutnat. Vzorek 25g pořídíte za $9 jinak celý koláč je dražší - $95 za 400g.

Oplach – 15s/7/10/12/15/20/30/40/50


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

Vojtěch Mistr
17.03.2016 08:25:16

Hvězdička na nebi...teda pět

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Jeden z mých nejoblíbenějších sheng puerhů vůbec. Velmi hutný, sladký v chuti bez jakýchkoli nedostatků. Velmi harmonické pití, stejně tak jako cha qi.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

massilia
18.03.2016 11:22:33

Prostě lahůdka

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Taky se přidávám coby fanoušek tohoto čaje. Velmi harmonický po všech stránkách, řekl bych ideální sheng pu-erh podle mých představ. Dávám si jej spíše svátečně - i proto, že si myslím, že má pořád ještě potenciál k dalšímu zrání, a doma mám jediný koláč, takže si jej šetřím. Čaje z Yibang moc na trhu k vidění nejsou, proto jsem nedávno bez váhání sáhl po cihličce 2005 Yibang Old Tree z Chawangshopu. Taky mi hodně chutná, díky trochu vlhčímu zrání mi přijde i vyzrálejší, ale na druhou stranu nemá tak bohaté textury. Přesto pořád nadprůměrný čaj. Uvažuji, že aspoň jednu cihličku ještě přikoupím.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

sypalino
30.01.2017 10:34:06

sváteční pití

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

Po delší době jsem si tento čaj, který je pro mě sváteční pití, opět připravil.
A velmi mě potěšil :-) Lístky se v předehráté konvičce krásně rozvoněly, nálev mi přišel tmavší než posledně - barvy lesního medu, chuťově téměř vyrovnaný, jen s lehkou hořkostí, výdrž velmi slušná. Opravdu výborný čaj! Tak zase někdy.

Příprava: 8g/130 ml yixing

oplach cca 5s a dále cca 17/10/20/25/30/35/45/60/90/120...


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



sypalino
21.03.2016 10:10:46

Zdravím, můžu se zeptat, jaký způsob přípravy tohoto čaje se vám osvědčil nejvíce, jaké cca množství a teplota vody? Předem díky.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

massilia
21.03.2016 13:54:24

Osobně zůstávám na klasice: 4g/100 ml, vařící voda, časy 15/10/15/20/25/35/45/60/120/pak po minutě, dokud čaj chutná. Ale u gushu čajů jsem slyšel radu, že se časy louhování mohou prodloužit, protože lístky bývají houževnatější.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2006 Langhe TF Meng Hai Chitse Beeng Cha

2006 Langhe TF Meng Hai Chitse Beeng Cha "8549" Raw 357g
3.0 stars 1 hodnocení

This is one of classic recipe from Langhe tea factory which is similar with 8542 from...

2013 A few Single Trees (maocha)

2013 A few Single Trees (maocha)
4.5 stars 1 hodnocení

This tea is a blend of a few single tree teas from Bangwei and Bulang. These trees...

2005 Jinuo Shan You Le "Red Sun Drum"

2005 Jinuo Shan You Le "Red Sun Drum"
0.0 stars 0 hodnocení

Popis od prodejce: This is produced by the Jinuo Mountain tea factory of Xi Shuang...

2006 Bailong TF Jinggu "Da Bai Hao" 357g

2006 Bailong TF Jinggu "Da Bai Hao" 357g
0.0 stars 0 hodnocení

Jinggu area, it's famous for one of varietal tea trees – Da Bai Hao – “Big White...

Big Green Tree Yiwu 2004

Big Green Tree Yiwu 2004
4.0 stars 1 hodnocení

Big Green Tree Yiwu (special grade) year 2004 is a very nice aged pu-erh still for a...

2012 Xiaguan FT Flame Mushroom (Jin Cha)

2012 Xiaguan FT Flame Mushroom (Jin Cha) Raw Puerh Tea 250g
0.0 stars 0 hodnocení

This Xiaguan mushroom shape raw puerh tea is made for Fei Tai (For Taiwan)" means this...


Citace - Pu-erh


„Do jižních oblastí čínské provincie Yunnan zavítalo jaro. Jezdci na statných koních se sem sjíždějí ze všech stran. Nastala doby sklizně proslulého čaje pu-erh. Projde složitým procesem zpracování, než bude po starodávné čajové cestě odeslán na trhy v Tibetu, Indii, Nepálu či Pakistánu. Zkušení jezdci se takto sjíždějí rok co rok podle tradice staré několik století.“

cesta_caje_a_koni_3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q146] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Fermentace znamená kvašení, což je proces, který v čaji ani vzdáleně neprobíhá. Ve skutečnosti se jedná o oxidaci polyfenolů - špatně označovaných jako taniny -, která vede k chemickým změnám v čajových lístcích a způsobuje jejich tmavnutí. Černý, zelený, částečně oxidovaný a tmavý čaj se liší způsobem i dobou oxidace. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q133] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy