Japonské zelené čaje


„Zelený čaj (japonsky: 緑茶 Rjokuča) je v Japonsku všudypřítomný, bývá nazýván „Japonský čaj“ (japonsky: 日本茶 Nihonča) nebo dokonce jen „čaj“ (japonsky: お茶 Oča) a je téměř jediný druh čaje zde pěstovaný.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q419] [s58]


„Na rozdíl od čínských zelených čajů se v Japonsku k přerušení oxidace většinou používá horká pára.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q420] [s58]


„Důležitým faktorem je pak také použitý kultivar (odrůda) čajovníku, který, stejně jako u vína, dává čajům specifika své chuti.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q421] [s58]


„番茶 Banča (Bancha, běžný čaj) - Základní třída japonského zeleného čaje. V japonsku běžně podávaný k jídlu, díky nízkému obsahu kofeinu je vhodný i k večernímu popíjení. Nálev bývá světle zelenožluté barvy, chuť bývá výrazná, často s tóny mořských řas.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q422] [s58]


„煎茶 Senča (Sencha, sekaný čaj) - Nejrozšířenější typ japonského čaje. List, jehož oxidace byla zastavena napařením, je svinut do tenkých tmavě zelených jehliček. Sencha označuje způsob zpracování čaje, lze se tedy setkat s čaji velmi nízké kvality až po zcela ručně zpracované exkluzivní čaje, jejichž cena dosahuje takřka astronomických hodnot.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q423] [s58]


„冠茶 Kabusé (Kabuse, zakrytý čaj) - Kabusé je čaj zpracovaný stejným způsobem jako Sencha, liší se však tím, že čajovníky byly před sklizní na 10 dní zastíněny. Takové čaje pak mají chuť jemnější a méně trpkou nežli klasická Sencha.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q424] [s58]


„玉露 Gjokuro, (Gyokuro, Nefritová rosa) - Čaj, který bývá často špatně označován za nejkvalitnější japonský čaj. Ve skutečnosti se opět jedná o čaj, pro který je charakteristý především způsob zpracování. Je produkován z čajovníků, které byly před sklizní 30 dní stíněny a pro jeho výrobu jsou vhodné jen některé kultivary (např. Gokoh, Saemidori, ...). Nálev těchto čajů bývá velmi plný, kulatý, zelenobílé "mléčné" barvy a velmi syté, nasládlé chuti. V těchto čajích bývá nejzřetelnější typická chuť umami.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q425] [s58]


„抹茶 Mačča (Matcha, drcený čaj) - Velmi kvalitní práškový zelený čaj používaný zejména při čajových obřadech. Nižší sorty čaje Matcha se používají i v potravinářství - jako příchuť do zmrzlin a jiných japonských sladkostí.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q426] [s58]


„玄米茶 Genmaiča (čaj s hnědou rýží) –banča, jedná se o čaj s přídavkem pražené hnědé rýže (genmai).“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q427] [s58]


„茎茶 Kukiča (Kukicha, stonkový čaj) - Čaj produkovaný z "odpadu" z výroby čajů Sencha či Gyokuro. Dle sorty bývá v tomto čaji různý podíl řapíků, čajové prachu a zlomkového listu. Chuť většinou bývá lehčí, s výraznými trávovými tóny.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q428] [s58]


„玉緑茶 Tamarjokuča (Tamaryokucha) - Zelený čaj, někdy označovaný též jako Guricha, který bývá svinut po vzoru čínských čajů do zakroucených "drátků". Tím se liší od všech ostatních japonských čajů. U některé čajů Tamaryokucha byla oxidace zastavena lehkým pražením, namísto napaření lístků. Takový čaj se pak označuje jako Kamairi Tamaryokucha. Chuť těchto čajů bývá plná, lehce pečená, nasládlá, u nejvyšších sort pak částečně připomíná čaje typu Gyokuro“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q429] [s58]




Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Čaje

2013 Jinggu Da Bai Hao Hong Cha

2013 Jinggu Da Bai Hao Hong Cha
4.5 stars 1 hodnocení

Jinggu area, it's famous for one of varietal tea trees – Da Bai Hao – “Big White tomentum”. The tea leaves...

2013 Yunnan Simao Premium Green Tea "Gao Shan

2013 Yunnan Simao Premium Green Tea "Gao Shan Yin Ya"
4.0 stars 1 hodnocení

This is one of the best quality green tea which is produced in Yunnan province. First spring harvest in...

Sencha Tsuyuhikari 2014

Sencha Tsuyuhikari 2014
5.0 stars 1 hodnocení

Výborná sencha ze stenojmenného kultivaru, který byl vyšlechtěn speciálně pro vyšší horské oblasti...

Citace

„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy