2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 05.10.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [422] A 8493x
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing - Srovnání 2013 BaDa Pu-erh.sk - 2013 ChawangPu BaDa - 2015 ChawangPu BaDa

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: 22.3 - 4.4.

Datum výroby: lisováno 7.4. 2015

Výrobce: Cha Wang Shop Exclusive Products

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , , ,

Popis:

Od roku 2012 je pohoří BaDa naší osobním oblíbený místem. Hodně a rádi tam cestujeme, trávíme tam hodně dnů. Navštívili jsme již mnoho vesnic a čajových zahrad.

BaDa 2015 pochází ze staré čajové zahrady v jedné Bulangské vesnici. Mnoho stromů zde bylo v minulosti pokáceno. Jde o starý druh velkolistého čajovníku, v chuti je hodně podobný čaji ze Zhanglang village.

Stromy rostou v lese v nadmořské výšce více než 1600m. Není jednoduché sklízet tento čaj.

Náš čaj je sklizen z divokých arbor stromů, které rostou v divočině. Sklizeň proběhla mezi 22.březnem a 4. dubnem 2015. Našli jsme místní výrobce, kteří čaj znají a mají dobré čajové dovednosti. Ruční zpracování v každém kroku, na slunci sušený materiál, tradiční lisování kameny v Menghai. Tmavý, velko-listý, stříbrné pupeny, podobný čaji z pohoří Bulang.
Nálev je jasně žlutý s unikátním květinovo/ citrusovým aroma. Silný, ale jemný, vynikající a plný, příjemně hořko-sladký na začátku, později sladký s dlouho trvajícím sladkým dozvukem.

Tento čaj nabízí velmi dobrý poměr ceny/kvality a doporučujeme nakopit tento čaj k dlouhodobému uložení na zrání.

Oblast sklizně: pohoří BaDa, Menghai, Xishuanbanna
Váha: 200g koláč, 5 koláčů v jednom bambusovém tongu – 1kg


  •   Počet zobrazení: 8493  


Ondřej
27.10.2015 17:41:15
Ondřej

2015 ChawangPu Bada

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Perfektně zpracovaný koláček. Čaj obsahuje hodně velkých pupenů. Ve srovnání s 2013 ChawangPu BaDa Zhang Lang je rozdíl pouze v barvě odstínu koláčku. Složení je dost podobné.

 Srovnání 2013 ChawangPu BaDa Zhang Lang s 2015 ChawangPu BaDa Old Trees

Vůně spařených listů je květinově-ovocná. Barva nálevu světlá.

První nálev, jemná, nasládlá chuť s lehkou svíravostí.

Druhý nálev je příjemně bylinný, nasládlý se svíravým koncem a velmi drobnou hořkostí. Pak zůstane v ústech svíravost, která stimuluje slinění. Na konec je tu velmi příjemný bylině sladký dozvuk. Dozvuk v ústech je bylinného charakteru, přesto odlišný od Lao Yu. Bada Old Tree je voňavější, jemnější. Další nálevy jsou plné, jemně hořké, svíravé, bylinné. Čaj se dobře pije. Energie nemá tak velkou jako Lao Yu. BaDa je spíše uklidňující.

 Srovnání 2013 ChawangPu BaDa Zhang Lang s 2015 ChawangPu BaDa Old Trees

BaDa Old Tree je dobře zpracovaná. Listy jsou pěkné, obsahuje hodně pupenů. Charakter čaje je kultivovaný. Ve srovnání s Lao Yu, které je také z oblasti BaDa, vychází BaDa Old Tree„uhlazeněji“. Lao Yu není tak dobře zpracované a má divočejší, hořčí charakter. BaDa Old Tree je lépe zpracovanou, jemnější a kultivovanější verzí Lao Yu. Pro milovníky mladých shengů je to příjemná varianta na pití teď. I citlivější žaludek bez problému tento čaj přijme. V případě čerstvého Lao Yu 2015 na to člověk musím mít dobrý žaludek.

Zrání…

Abychom získali představu, kam se BaDa může posunout, vyzkoušeli jsme vzorek jiné, starší BaDy - 2005 „Zhang Wei Bada“ Raw Puerh Cake a tato BaDa rozhodně zraje slušně (karamelově sladký nálev, uhlazená chuť i když zrání je celkem pomalé. Asi suché klima Kunmingu?). Takže, co se týče možného zrání 2015 Chawangpu BaDa Old Tree - těžko říct, já ji dávám šanci :) Cena $20 za 200g koláček (2015).


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Vojtěch Mistr
17.03.2016 08:16:20

Ahoj Ondřeji, hele mohl bych poprosit o vzorek tohoto koláče ? Jako výměnu nabízím jakýkoli jiný zajímavý vzorek, pokud bys měl zájem tak i tento konkrétní koláč. Přišel mi v tak strašně marné kondici, že se mi ani nechtělo věřit, že jde o čerstvý puerh. Chtěl bych to vyzkoušet....jak se věci mají. mír

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
18.03.2016 08:59:12
Ondřej

Zdravím, není problém, vzorek pošlu. Delší dobu jsem tuhle Badu neměl, tak ji o víkendu opět vyzkouším, jestli se to někam hnulo. Domluvíme se přímo, pošlu mail. Jinak díky za komentář k Shi Kun Mu Yibang, můj oblíbenej, sváteční :-) Pořídil jsme si z Chawangu 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick, ten není tak usazenej. Trochu bojuji s přípravou a první nálevy jsou dost svíravé. Zdravím

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2012 Mangzhi Huang Shan Cha Xiao Bing

2012 Mangzhi Huang Shan Cha Xiao Bing 200g
4.0 stars 2 hodnocení

This tea came from Mangzhi mountain which is located in the west of Xiangming village...

2016 Chawangpu Bada Laoyu Raw Puerh Cake

2016 Chawangpu Bada Laoyu Raw Puerh Cake 400g
0.0 stars 0 hodnocení

Lao Yu (老妪) : old woman Material for this cake came from a small Bulang...

ManSa 2013 - blind tasting set 7

ManSa 2013 - blind tasting set 7
4.5 stars 1 hodnocení

kvetová, miestami medová, omamná vôňa, chuť taktiež prechádza do medových, sladkastých...

2016 Chawangpu Menghai "Xiao Yao"

2016 Chawangpu Menghai "Xiao Yao"
0.0 stars 0 hodnocení

Popis prodejce: 2016 was very special because cold winter and spring drought destroyed...

2010 Yunnan Sourcing Bang Ma Wild Arbor

2010 Yunnan Sourcing Bang Ma Wild Arbor Pu-Erh
0.0 stars 0 hodnocení

Podzimní sklizeň z čajovníků věku 60-200 let rostoucích ve vesnici Bang Ma (poblíž...

Lao ManE 2013 jeseň

Lao ManE 2013 jeseň
5.0 stars 1 hodnocení

LaoManE vládne nad jesennými zbermi. V tejto horskej dedinke sa robí skutočne horký čaj...


Citace - Pu-erh


„Kouřovost
Umění výroby čaje ze starých čajovníků je velmi staré. Není jednoduché se naučit umění ručního pečení čaje. Jakákoliv malá chyba ovlivní chuť čaje. Kouřovost nebo yan wei je jedním z příkladů, ale je nutné jej odlišit od připálené chuti, která je popisována jako hu wei. Ta druhá chuť – připálená – obvykle vzniká, pokud není čaj dobře pečen a bohužel je velmi častá. Yan wei nebo též kouřovost je způsobena přesušením.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q785] [s87]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy