2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick

4.0 stars  4.0  1 hodnocení  Přidáno 21.02.2016 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [466] A 5071x
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: 2005 jaro

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Tato nazrálá cihlička z Yibangu je vyrobena z jarního materiál roku 2005. Unikátní ruční práce, lisováno dřevěnými formami a kameny. V dnešní době již tuto techniku těžko najdete. Tento čaj byl uložen v teplém a středně vlhkém skladu v Xishuanbabba, barva nálevu se rychle mění, rychleji než chuť. Chuť je čistá a jde o skvělý příklad tropického yunnanského zrání. Čaj pochází z arbor čajových zahrad, velmi aromatický a silný čaj, lze jej zalévat mnohokrát.


  •   Počet zobrazení: 5071  


massilia
25.05.2017 13:49:33

Do deštivého dne

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Obloha je potažená šedí a celý den prší, pro takové počasí se hodí vybrat vyzrálejší čaj, který umí pěkně prohřát. Téhle cihličce z Yibang je sice teprve 12 let, ale zrání ve vlhkém prostředí jí hodně napomohlo. Když jsem pil tento čaj poprvé před rokem, bylo vlhčí, avšak čisté zrání, v chuti více cítit. Trošku škrábal na jazyku, v prvních nálevech mi trochu připomínal tmavší WuYi oolongy. Tentokrát jsem navážený čaj nechal před přípravou pár hodin vydýchat na čerstvém vzduchu a hodně mu to pomohlo. První nálevy krásně voní, nejsou ještě úplně hladké a lehounce škrábou na jazyku, jsou v nich už ale cítit chutě typické pro oblast Yibang - tmavý med a tmavší ovoce, s výraznější, ale příjemnou nerušivou hořkostí.Po prvním šálku se po těle rozlévá teplo, energie je hřejivá, uklidňující. Ve třetím nálevu se zdá být hořkost dominantním prvkem, ale kolem ní je dost prostoru pro další chutě. Při čtvrtém nálevu se mi vybavují zralejší čaje z Yiwu, ostatně Yibang leží v těsné blízkosti tohoto slavného pohoří. Další nálevy pokračují v podobném duchu. Pokud bych měl srovnávat, tento čaj působí vyzráleji než o rok starší Yibang Gushu od mistra Shi Kun Mu, ale není zdaleka tak komplexní a čistý. Určitě mu prospěje další skladování - během jednoho roku se krásně pročistil, počítám, že za další rok bude opět hladší a zajímavější.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Ondřej
21.03.2016 08:14:54
Ondřej

->massilia. Ahoj, taky jsem neodolal a pořídil si k Shi Kun Mu tuhle cihličku z Yibangu. Moc mi chutná, vlhké zrání je tak akorát. Skvělé aroma. Trochu ale bojuji s přípravou a prvních pár nálevů mám pořád ostřejších. Mohu se zeptat jak ho připravuješ? Díky

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

massilia
21.03.2016 16:13:09

Zatím jsem ho vařil tak třikrát čtyřikrát. Jednou jsem při oplachu a prvních nálevech použil mírně chladnější vodu - cca 95 stupňů, to pak čaj chutnal trochu jako kvalitní Wu Yi oolongy. Jinak používám klasickou metodu - osvědčily se mi 4 gramy na deci vody, oplach, nálevy 20/10/20/20/25/30/46/60/dále po minutě. Používám u vlhčeji skladovaných shengů ze začátku trochu delší časy. Ale tady ten je na hraně - to vlhké skladování není v chuti prakticky cítit, je to znát spíše na tom, že čaj je vyzrálejší. Zkusím dát teď o svátcích, když bude čas, soustředěnou seanci a napíšu sem více. A tobě tento čajík chutná?

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
23.03.2016 13:24:52
Ondřej

Nejprve jsem pořídil vzorek a hned poté si objednal jeden kousek. Připravoval jsem ho zatím tak 4x. Na začátku je trošku „divočejší“ – větší svíravost a drobné známky vlhčího zrání (ale nic velkého, já vlhké zrání moc nemusím). Po cca 4 nálevu je to ale pryč a lahoda, pohoda. Taky se na něj chystám a těším se. Pak napíšu víc. Zvažuju ještě jeden kousek, ale mám teď rezervovaný tong Hekai 2015, takže se uvidí ;-)

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

massilia
23.03.2016 18:58:57

Hmm, ten loňský Hekai jsem ještě nepil. To je tak dobrý, že stojí za celý tong? Obecně mám velmi dobré zkušenosti s Chawangpu produkcemi, takže často beru i celé koláče bez předchozího ochutnání, ale z loňska jsem měl zatím jen vzorky Bulangu (2005 maocha lisované loni) a Bada Old Tree. Honza Brož mi na zrání doporučoval právě to Bada a pak Mengsong a Menghai, ty jsem počítal, že si vezmu v příští objednávce, ale možná tedy zkusím i jeden koláček Hekai.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
24.03.2016 10:10:59
Ondřej

Hekai 15 mi z loňských Chawang čajů chutnal nejvíc. Loňské jaro prý bylo dobré a na těch čajích je to myslím znát. Celkem mě teď překvapil ten Menghai blend. Loni to bylo ještě takové nijaké, ale už se dost posunul. Na zrání bude ten blend super a cenově vychází velmi dobře. Hekai je prostě o třídu výš a taky je to Gushu.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2009 Youleshan Tuo Cha Raw 100g

2009 Youleshan Tuo Cha Raw 100g
4.0 stars 1 hodnocení

Tato tuo je vyrobena z divokého arbor na slunci sušeného materiálu z hory Youle, také...

NaKa 2013 autumn

NaKa 2013 autumn
5.0 stars 1 hodnocení

Kráľ z NaKa si dláždi svoju cestu s robustnou a špecifickou chuťou hoci je to jesenný...

2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw

2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw Organic Small Iron Cake (930)125g
3.0 stars 1 hodnocení

This nice small cake is made from early spring Wuliangshan and Lincang material. Many...

2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw

2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
4.2 stars 2 hodnocení

Tento malý koláček pochází z pohraniční oblasti Myanmaru, z oblasti Kokang (果敢; pinyin:...

2013 White 2 Tea New Amerykah

2013 White 2 Tea New Amerykah
4.5 stars 2 hodnocení

Tento koláč byl vyroben v roce 2013 z čisté jarní směs Gushu [staré stromy]. Materiál...

2007 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Ripe

2007 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Ripe 250g
2.5 stars 1 hodnocení

Jin Cha(mushroom) is especially for Tibetan market, used to be mixed with milk, it is...


Citace - Pu-erh


„Navštívili jsme tibetský dům. Od čínských domů se nápadně liší. Vnitřní výzdoba je do detailů propracovaná. Podle tradice připravují ženy čaj ve velkých bambusových tubusech. Čaj se rozdrtí na prášek, což si může vyžádat až 3 hodiny práce. “

cesta_caje_a_koni_obeti_cajem_zijici_budha
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q406] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Před dvěma sty lety byla tato železná čajová konvice o průměru 4 metry přivezena z Indie v několika kusech tak, aby se daly naložit na koně. V klášteře byla opět smontována a teď představuje jednu z nejdůležitějších součástí každého obřadu. “

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q404] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy