2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 05.10.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [424] A 4225x
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: březen 2015

Výrobce: Cha Wang Shop Exclusive Products

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , , ,

Popis:

Materiál pro tento koláč pochází z Man Nan Lao Zhai v pohoří Hekai. V Man Nan Lao Zhai žije Lahu minorita. V čajových zahradách tam roste jen několik malých čajových stromů, většina stromů je opravdu hodně stará a rostou tam několik stovek roků. Použili jsme první sklizeň z konce března 2015 než dorazili deště.

Stříbrné a velké pupeny, tmavé listy, silná vůně. Čaj je bohatý, hutný a v ústech plný, hořká jak to Hekai dokáže, dozvuk je rychlý a sladký. Tento čaj pochází ze stejné čajové zahrady ze které jsme v roce 2013 nabízeli maocha. Cena pro rok 2015 je velmi příznivá a jsme rádi, že můžeme nabídnout puerh tak vysoké kvality!

Výroba: březen 2015
Sklizeň: Man Nan Lao Zhai, pohoří Hekai, okres Menghai
Váha: 200g na koláček, 5 koláčů v jednom bambusovém tongu (1kg)


  •   Počet zobrazení: 4225  


Ondřej
30.10.2015 10:12:19
Ondřej

Hořký přesto medový a sladký

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Toto je nejdražší koláč z kolekce 2015 ChawangPu a také jediný čaj označený v kolekci přívlastkem Gu Shu – divoké čajovníky. Materiál ze stejné lokality, použitý letos k výrobě koláčů, jsme měli možnost ochutnat před 2 roky, kdy ChaWang nabízel 2013 jarní Hekai maocha. Tehdy jsem obdivoval velikost listů a příjemně hořký charakter čaje. Jak je na tom letošní koláček?

Spařené listy voní intenzivně květinově-ovocně.

První šálek je medově sladký s příjemnou lehkou hořkostí. Čaj okamžitě prohřívá hrudník a energie stoupá výš…

Druhý šálek už má velmi hořký charakter s výrazným medovým aroma. Hořkost je výrazná, ale není nepříjemná, neruší. Dozvuk v ústech je příjemně hořko-sladký a dloooooouhý. Hořkost v dozvuku má zprvu dřevitý ráz, pak se zjemňuje, a na závěr zůstává jen medová sladkost.
Pokud si po vypití šálku přivoníte k prázdné misce, nos vám pohladí krásná medová vůně.
Pozdější nálevy mají v hořkosti oříškovou příchuť.

Když jsem se díval na net a hledal ostatní recenze k tomuto čaji, všude všichni opakují, že je dobrý na pití nyní, ale ke zrání vhodný není. Čaj je rozhodně výborný již nyní, to mohu potvrdit a rozhodně doporučuji ochutnat.

Co se týče vhodnosti / nevhodnosti ke zrání, těžko říci. Je pravda, že Hekai není jedna z těch známých čajových oblastí, kde je větší jistota, že čaj bude dobře zrát. Nicméně na trhu se pár takových starších čajů z Hekai najde. Já měl možnost ochutnat Hekai z White2Tea - 2007 Repave. Tento čaj mě bohužel moc nenadchl (maocha z 2007 byla lisována až v 2014), nicméně nechci tím shazovat celý Hekai.

Hekai z Chawangu je velmi sympatický. Stromy vypadají moc hezky, listy jsou tmavé, krásné, velké, živé. Obsahuje hodně velkých a pěkných pupenů. Velká hořkost, která dává příslib budoucí možné transformaci….koupit či nekoupit? Věčná otázka sběratelů puerhů ;)

Tento čaj je Gu Shu materiál, takže cena $36 za 200g koláč je perfektní! Osobně si pár kousků vezmu k dalšímu pozorování.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

Xiaguan Tuocha 2007

Xiaguan Tuocha 2007
4.5 stars 1 hodnocení

Jia Ji (甲级) - "A-Grade" Čaj byl uložen v horské oblasti na Tchaj-wanu....

Shu Tuocha 2003

Shu Tuocha 2003
4.5 stars 1 hodnocení

Vyrobené na objednávku, privatná produkcia “ Zhong Cha Gong Si” in Dayi (Menghai tea...

2005 Jinuo Shan You Le "Red Sun Drum"

2005 Jinuo Shan You Le "Red Sun Drum"
0.0 stars 0 hodnocení

Popis od prodejce: This is produced by the Jinuo Mountain tea factory of Xi Shuang...

2012 Miles' Birthday Blend Spring

2012 Miles' Birthday Blend Spring
0.0 stars 0 hodnocení

This cake is a special Yiwu blend that we made to celebrate the birth of our son Miles,...

2002 Yi Wu "Ancient Spirit" Raw Pu-erh

2002 Yi Wu "Ancient Spirit" Raw Pu-erh Tea cake
4.7 stars 3 hodnocení

Vyrobeno výhradně z jarního materiálu 2002. Tento vlhčeji uložený koláč z oblasti Banna...

Lao ManE 2013 jeseň

Lao ManE 2013 jeseň
5.0 stars 1 hodnocení

LaoManE vládne nad jesennými zbermi. V tejto horskej dedinke sa robí skutočne horký čaj...


Citace - Pu-erh


„Kvůli velké poptávce přepravovali karavany čaj na obrovské vzdálenosti. Posílat, ale toto zboží jen tak volně ložené nešlo. A právě kvůli přepravě vyvinuli místní obyvatelé speciální metodu spočívající v lisování čaje do jakýchsi cihel různých velikostí a tvarů. Tato lisovací technika se posléze stala nedílnou součástí pěstování čaje pu-erh. “

cesta_caje_a_koni_lisovani_caje_pu_erh_kameny3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q339] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pro příslušníky národnosti Bai a Nasi i pro Tibeťany, kteří měli na čajové cestě nejvíce karavan, byl čaj základní potravinou. Potřebovali 6 měsíců, aby urazili cestu tam a 6 měsíců na cestu zpátky. Celý rok na jedno putování v mimořádně nebezpečných přírodních podmínkách. O útocích zlodějů a divokých zvířat nemluvě. Tibeťané a také Baiové a Nasiové skutečně riskovali životy, aby vybudovali prastarou čajovou stezku. Naše dějiny jsou psané kopyty jejich koní.“

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q413] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy