2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 05.10.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [424] A 6432x
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing
2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing 2015 Chawangpu Hekai Gushu Xiao Bing

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: březen 2015

Výrobce: Cha Wang Shop Exclusive Products

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , , ,

Popis:

Materiál pro tento koláč pochází z Man Nan Lao Zhai v pohoří Hekai. V Man Nan Lao Zhai žije Lahu minorita. V čajových zahradách tam roste jen několik malých čajových stromů, většina stromů je opravdu hodně stará a rostou tam několik stovek roků. Použili jsme první sklizeň z konce března 2015 než dorazili deště.

Stříbrné a velké pupeny, tmavé listy, silná vůně. Čaj je bohatý, hutný a v ústech plný, hořká jak to Hekai dokáže, dozvuk je rychlý a sladký. Tento čaj pochází ze stejné čajové zahrady ze které jsme v roce 2013 nabízeli maocha. Cena pro rok 2015 je velmi příznivá a jsme rádi, že můžeme nabídnout puerh tak vysoké kvality!

Výroba: březen 2015
Sklizeň: Man Nan Lao Zhai, pohoří Hekai, okres Menghai
Váha: 200g na koláček, 5 koláčů v jednom bambusovém tongu (1kg)


  •   Počet zobrazení: 6432  


Ondřej
30.10.2015 10:12:19
Ondřej

Hořký přesto medový a sladký

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Toto je nejdražší koláč z kolekce 2015 ChawangPu a také jediný čaj označený v kolekci přívlastkem Gu Shu – divoké čajovníky. Materiál ze stejné lokality, použitý letos k výrobě koláčů, jsme měli možnost ochutnat před 2 roky, kdy ChaWang nabízel 2013 jarní Hekai maocha. Tehdy jsem obdivoval velikost listů a příjemně hořký charakter čaje. Jak je na tom letošní koláček?

Spařené listy voní intenzivně květinově-ovocně.

První šálek je medově sladký s příjemnou lehkou hořkostí. Čaj okamžitě prohřívá hrudník a energie stoupá výš…

Druhý šálek už má velmi hořký charakter s výrazným medovým aroma. Hořkost je výrazná, ale není nepříjemná, neruší. Dozvuk v ústech je příjemně hořko-sladký a dloooooouhý. Hořkost v dozvuku má zprvu dřevitý ráz, pak se zjemňuje, a na závěr zůstává jen medová sladkost.
Pokud si po vypití šálku přivoníte k prázdné misce, nos vám pohladí krásná medová vůně.
Pozdější nálevy mají v hořkosti oříškovou příchuť.

Když jsem se díval na net a hledal ostatní recenze k tomuto čaji, všude všichni opakují, že je dobrý na pití nyní, ale ke zrání vhodný není. Čaj je rozhodně výborný již nyní, to mohu potvrdit a rozhodně doporučuji ochutnat.

Co se týče vhodnosti / nevhodnosti ke zrání, těžko říci. Je pravda, že Hekai není jedna z těch známých čajových oblastí, kde je větší jistota, že čaj bude dobře zrát. Nicméně na trhu se pár takových starších čajů z Hekai najde. Já měl možnost ochutnat Hekai z White2Tea - 2007 Repave. Tento čaj mě bohužel moc nenadchl (maocha z 2007 byla lisována až v 2014), nicméně nechci tím shazovat celý Hekai.

Hekai z Chawangu je velmi sympatický. Stromy vypadají moc hezky, listy jsou tmavé, krásné, velké, živé. Obsahuje hodně velkých a pěkných pupenů. Velká hořkost, která dává příslib budoucí možné transformaci….koupit či nekoupit? Věčná otázka sběratelů puerhů ;)

Tento čaj je Gu Shu materiál, takže cena $36 za 200g koláč je perfektní! Osobně si pár kousků vezmu k dalšímu pozorování.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2006 Ye Sheng Qiao Mu Zhuan Cha Raw 250g

2006 Ye Sheng Qiao Mu Zhuan Cha Raw 250g
0.0 stars 0 hodnocení

The Menglong TF made this 250g tea brick from ancient wild tea tree material in 2006....

Meng Hai TF Purple Dayi 7542 Beeng Cha

Meng Hai TF Purple Dayi 7542 Beeng Cha 2001
0.0 stars 0 hodnocení

Archívny sheng pu-erh z Menghai Tea Factory, klasická receptúra 7542 z roku 1975,...

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing
4.0 stars 1 hodnocení

Toto je třetí pokračování Lao Yu(老妪) : stará žena. Materiál pro tento...

Lao Banzhang 2013

Lao Banzhang 2013
5.0 stars 2 hodnocení

Lao Banzhang is the pu-erh that you will pay the most money for and the pu-erh that you...

2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw

2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g
4.5 stars 1 hodnocení

Raw Jin Cha (houba) je určena zejména pro tibetský trh, používá se smíchána s mlékem,...

2002 Fu Cha Ju Ailaoshan Ripe Puerh Cake

2002 Fu Cha Ju Ailaoshan Ripe Puerh Cake
4.2 stars 2 hodnocení

Popis od prodejce : This high quality ripe cake is made of spring large-leaf varietal...


Citace - Pu-erh


„Každá vesnice má svoje výrobní tajemství , které se pečlivě střeží. Právě to dodá čaji z každé sklizně jinou a originální chuť. Listy se nejprve nahřívají , aby zvláčněli. Pak se odstraní přebytek vody, aby se zvýraznila chuť. Tuto práci vykonávají společně vesnické ženy. Pak se listy drtí rolováním. Musí se vyvinout přesný tlak, aby se porušili buněčné struktury listů, a tím se zajistila lepší fermentace. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q335] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Oblast, kde se čaj pěstuje a místo jeho určení, tedy kde na něj čekají konzumenti, byly od sebe vždy velmi vzdáleny. Čaj se přepravoval z Yunnanu do Pekingu a z Yunnanu do Tibetu, což byla dvě střediska odkud dodávky putovali do Indie, ale také do Francie.“

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q338] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy