2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g

4.2 stars  4.2  2 hodnocení  Přidáno 06.11.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [452] A 7244x
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g

Druh: Pu-erh

Země: Myanmar (Barma)

Datum výroby: jaro 2006

Výrobce: neznámý, místní výroba v Myanmaru

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , ,

Popis:

Tento malý koláček pochází z pohraniční oblasti Myanmaru, z oblasti Kokang (果敢; pinyin: Guǒgǎn), vzdálené okolo 20km od Číny. Okres Kokang byl dlouhodobě součástí Číny a je znám pro své staré čajové zahrady. Dnes je čaj z těchto zahrad prodáván na čínský trh jako ostatně mnoho dalších čajů z pohraničí.

Čaj byl uložen od roku 2006 v Kokang, letos (2015) byl čaj prodán obchodníkovi do Kunmingu. Koláček vás překvapí kvalitou a chutí. Pěkné květinové aroma, plný a hutný, květinově sladký s rychlým huiganem.

Jde o silný čas, který poskytné mnoho slušných nálevů!

100g koláček, 5 koláčků v bambusovém tongu.


  •   Počet zobrazení: 7244  


Ondřej
09.11.2015 08:51:58
Ondřej

Mini koláček z Myanmaru

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

Kokang se nachází na západní hranici provincie Yunnan, zhruba 150km západně od Lincangu a jižně cca 70km pod Dehongem. Jde o vcelku málo lidnatou samosprávnou zónou Barmy s nejvyšším bodem v nadmořské výšce 2548 n.m.

Koláček je malý a tlustý. Průměr je 7,5cm a síla 2cm. Z jedné strany je čínský symbol čaje a na rubu je hvězdička. Lisování je velmi silné. Od té doby co jsem se při oddělování kousků jedné hodně lisované cihly zranil, přistupuji k takovýmto čajům s velkým respektem. Po chvilce opatrného „ďoubání“ se mi daří oddělit pár nalámaných kousků čaje.

Suchý čaj má lehkou kouřovou vůni. Spařené lístky voní výrazně ovocně po datlích až tropickém přezrálém ovoci.

Chuť prvního nálevu je intenzivní, až mě překvapila ta výraznost a síla chutí již v prvním šálku. Charakter je ovocný a je hodně výrazný, kořeněný. Huigan je okamžitý a ústa zalívá sladkost, která se vrací z krku. Při nádechu ústy lze pozorovat chladivý efekt. Energii cítím již po prvním šálku.

Druhý šálek - zkracuji čas na 6s. Intenzita chutí a vůní výrazně sílí.

Čaj má hodně podobný ovocný charakter jako zde již hodnocený 2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw Organic Small Iron Cake (930)125g. Chuť je velmi podobná, hodně výrazná, hodně kořeněná a specifická. Iron Cake o proti Maynmaru je ale výrazně kouřový.

Při dalších čajováních mě čaj charakterem připomněl Xiaguan Jai Ji tuo. Mám na mysli ta lepší ovocná hnízda bez kouřovosti (např. 2005 Xiaguan Jia Ji).

Jde o dobře zpracovaný čaj, s velkou energií a výraznou ovocnou chutí. A navíc je to již 10letý čaj za slušnou cenu $ 6,5 za 100g (2015). Rozhodně doporučuji!

Při první přípravě jsem používal horkou vodu a delší časy i čaje jsem dal cca 7g na 100ml. Čaj byl pak velmi výrazný a na můj vkus, až příliš aromatický. Doporučuji méně čaje, tak 4g na 100ml, chladnější vodu 90°C a kratší časy.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

massilia
23.02.2016 22:16:56

Překvapení z Barmy

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Na puerhy za Barmy jen tak člověk nenarazí, mne k tomuto čaji přivedly kladná hodnocení i velmi příznivá cena. První sezení s tímto čajem bylo okouzlující. Velmi svěží ovocná chuť, hladká, moc dobře se pije. Čaj jsem připravoval výjimečně nikoliv v yixing konvičce, ale v porcelánovém gaiwanu. Čekal jsem kvůli tomu trochu drsnější chuť, ale nebylo tomu tak. Při druhém sezení (tentokrát už v yixingu) mi přišla na mysl podobnost s lepšími tuocha od Xiaguan (v předchozím hodnocení zmiňovaná receptura Xiaguan Jia Ji Tuocha). Tento čaj ale není tak kouřový a osobně mi sedl více než čaje od XG. Při druhém čajování jsem zaznamenal také "olejovitost" nálevu, také podobnou s čaji od XG. Každopádně příjemný vzorek na běžné denní popíjení.

4 gramy na 100 ml, 10 s oplach, nálevy postupně: 15/10/15/20/25/30/40/60/120/180 s. Podobně jako u XG je při oddělování čaje poměrně dost drobného odpadu. Je totiž hodně silně lisovaný. Zkoumání vylouhovaných lístků prozradilo, že jsou hodně sekané z běžných čajovníků průměrného stáří.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing
4.0 stars 1 hodnocení

Toto je třetí pokračování Lao Yu(老妪) : stará žena. Materiál pro tento...

2007 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Ripe

2007 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Ripe 250g
2.5 stars 1 hodnocení

Jin Cha(mushroom) is especially for Tibetan market, used to be mixed with milk, it is...

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake Red Label" Ripe Pu-erh tea cake
3.5 stars 1 hodnocení

Prémiový zralý pu-erh složený výhradně z 6 až 4 letého ripe puerhu z Lincangu. Lehká až...

2005 (2015) Chawangpu Bulang Shan Old

2005 (2015) Chawangpu Bulang Shan Old Tree Xiao Bing 200g
0.0 stars 0 hodnocení

This tea was found in friend´s warehouse in Menghai where was stored since 2005. Clean...

ManSa 2013 - blind tasting set 7

ManSa 2013 - blind tasting set 7
4.5 stars 1 hodnocení

kvetová, miestami medová, omamná vôňa, chuť taktiež prechádza do medových, sladkastých...

2016 Chawangpu Bada Laoyu Raw Puerh Cake

2016 Chawangpu Bada Laoyu Raw Puerh Cake 400g
0.0 stars 0 hodnocení

Lao Yu (老妪) : old woman Material for this cake came from a small Bulang...


Citace - Pu-erh


„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Čajový keř u nás poprvé popsal český botanik a biolog Jan Svatopluk Presl v roce 1864 ve svém díle „Všeobecný rostlinopis, čili popsání rostlin ve všelikém ohledu i škodlivých“. Autor popisuje celkem 25 druhů čajovníků, jejichž lístky jsou „osvěživé nebo obecně prospěšné“.“

Zdroj Kniha: Augustín, Jozef. Povídání o čaji: Čajovníkový list (Camellia sinensis L.) čaj, jako potravinářská pochutina, léčebný, mystický. Olomouc : FONTÁNA, 2001. s. 205. ISBN: 80-86179-75-3. [q192] [s42]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy