2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g

4.2 stars  4.2  2 hodnocení  Přidáno 06.11.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [452] A 6900x
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g

Druh: Pu-erh

Země: Myanmar (Barma)

Datum výroby: jaro 2006

Výrobce: neznámý, místní výroba v Myanmaru

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , ,

Popis:

Tento malý koláček pochází z pohraniční oblasti Myanmaru, z oblasti Kokang (果敢; pinyin: Guǒgǎn), vzdálené okolo 20km od Číny. Okres Kokang byl dlouhodobě součástí Číny a je znám pro své staré čajové zahrady. Dnes je čaj z těchto zahrad prodáván na čínský trh jako ostatně mnoho dalších čajů z pohraničí.

Čaj byl uložen od roku 2006 v Kokang, letos (2015) byl čaj prodán obchodníkovi do Kunmingu. Koláček vás překvapí kvalitou a chutí. Pěkné květinové aroma, plný a hutný, květinově sladký s rychlým huiganem.

Jde o silný čas, který poskytné mnoho slušných nálevů!

100g koláček, 5 koláčků v bambusovém tongu.


  •   Počet zobrazení: 6900  


Ondřej
09.11.2015 08:51:58
Ondřej

Mini koláček z Myanmaru

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

Kokang se nachází na západní hranici provincie Yunnan, zhruba 150km západně od Lincangu a jižně cca 70km pod Dehongem. Jde o vcelku málo lidnatou samosprávnou zónou Barmy s nejvyšším bodem v nadmořské výšce 2548 n.m.

Koláček je malý a tlustý. Průměr je 7,5cm a síla 2cm. Z jedné strany je čínský symbol čaje a na rubu je hvězdička. Lisování je velmi silné. Od té doby co jsem se při oddělování kousků jedné hodně lisované cihly zranil, přistupuji k takovýmto čajům s velkým respektem. Po chvilce opatrného „ďoubání“ se mi daří oddělit pár nalámaných kousků čaje.

Suchý čaj má lehkou kouřovou vůni. Spařené lístky voní výrazně ovocně po datlích až tropickém přezrálém ovoci.

Chuť prvního nálevu je intenzivní, až mě překvapila ta výraznost a síla chutí již v prvním šálku. Charakter je ovocný a je hodně výrazný, kořeněný. Huigan je okamžitý a ústa zalívá sladkost, která se vrací z krku. Při nádechu ústy lze pozorovat chladivý efekt. Energii cítím již po prvním šálku.

Druhý šálek - zkracuji čas na 6s. Intenzita chutí a vůní výrazně sílí.

Čaj má hodně podobný ovocný charakter jako zde již hodnocený 2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw Organic Small Iron Cake (930)125g. Chuť je velmi podobná, hodně výrazná, hodně kořeněná a specifická. Iron Cake o proti Maynmaru je ale výrazně kouřový.

Při dalších čajováních mě čaj charakterem připomněl Xiaguan Jai Ji tuo. Mám na mysli ta lepší ovocná hnízda bez kouřovosti (např. 2005 Xiaguan Jia Ji).

Jde o dobře zpracovaný čaj, s velkou energií a výraznou ovocnou chutí. A navíc je to již 10letý čaj za slušnou cenu $ 6,5 za 100g (2015). Rozhodně doporučuji!

Při první přípravě jsem používal horkou vodu a delší časy i čaje jsem dal cca 7g na 100ml. Čaj byl pak velmi výrazný a na můj vkus, až příliš aromatický. Doporučuji méně čaje, tak 4g na 100ml, chladnější vodu 90°C a kratší časy.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

massilia
23.02.2016 22:16:56

Překvapení z Barmy

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Na puerhy za Barmy jen tak člověk nenarazí, mne k tomuto čaji přivedly kladná hodnocení i velmi příznivá cena. První sezení s tímto čajem bylo okouzlující. Velmi svěží ovocná chuť, hladká, moc dobře se pije. Čaj jsem připravoval výjimečně nikoliv v yixing konvičce, ale v porcelánovém gaiwanu. Čekal jsem kvůli tomu trochu drsnější chuť, ale nebylo tomu tak. Při druhém sezení (tentokrát už v yixingu) mi přišla na mysl podobnost s lepšími tuocha od Xiaguan (v předchozím hodnocení zmiňovaná receptura Xiaguan Jia Ji Tuocha). Tento čaj ale není tak kouřový a osobně mi sedl více než čaje od XG. Při druhém čajování jsem zaznamenal také "olejovitost" nálevu, také podobnou s čaji od XG. Každopádně příjemný vzorek na běžné denní popíjení.

4 gramy na 100 ml, 10 s oplach, nálevy postupně: 15/10/15/20/25/30/40/60/120/180 s. Podobně jako u XG je při oddělování čaje poměrně dost drobného odpadu. Je totiž hodně silně lisovaný. Zkoumání vylouhovaných lístků prozradilo, že jsou hodně sekané z běžných čajovníků průměrného stáří.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

NaKa 2013 autumn

NaKa 2013 autumn
5.0 stars 1 hodnocení

Kráľ z NaKa si dláždi svoju cestu s robustnou a špecifickou chuťou hoci je to jesenný...

2013 Spring Mengsong Baotang Gushu Maocha

2013 Spring Mengsong Baotang Gushu Maocha
4.5 stars 1 hodnocení

Mengsong is one of the oldest ancient tea area in Menghai. Baotang old village is...

2009 Lixing Raw Puerh Cake 357g

2009 Lixing Raw Puerh Cake 357g
3.0 stars 1 hodnocení

Jarní a pozdně jarní sklizen roku 2009, jde o blend materiálu z Lacangu a Menghai....

2010 Longchang Puer Brick 100g

2010 Longchang Puer  Brick 100g
0.5 stars 1 hodnocení

Shu cihlička přivezená z Číny jako dárek, prodejce neznámý. Výrobce je uveden jako...

2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing

2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
4.5 stars 1 hodnocení

Výslovnost: Pu-lang Šan Banpen Čaj Šeng Ping ČchaPu'erový koláček o klasické...

BaDa 2013 - blind tasting set 1

BaDa 2013 - blind tasting set 1
4.8 stars 2 hodnocení

samotné zlisované voňajú silne ovocne, chuť je horkasto, orieškovo, mandlovo, ovocno,...


Citace - Pu-erh


„Kouřovost
Umění výroby čaje ze starých čajovníků je velmi staré. Není jednoduché se naučit umění ručního pečení čaje. Jakákoliv malá chyba ovlivní chuť čaje. Kouřovost nebo yan wei je jedním z příkladů, ale je nutné jej odlišit od připálené chuti, která je popisována jako hu wei. Ta druhá chuť – připálená – obvykle vzniká, pokud není čaj dobře pečen a bohužel je velmi častá. Yan wei nebo též kouřovost je způsobena přesušením.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q785] [s87]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Rozlišení čaje podle barvy nálevu úzce souvisí se způsobem, jakým jsou lístky po natrhání zpracovány. Hlavní rozdíl tkví v tom, zda v čajových listech proběhne proces oxidace, v mnoha publikacích nesprávně označovaný jako fermentace. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q132] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy