2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g

4.2 stars  4.2  2 hodnocení  Přidáno 06.11.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [452] A 3942x
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g 2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g

Druh: Pu-erh

Země: Myanmar (Barma)

Datum výroby: jaro 2006

Výrobce: neznámý, místní výroba v Myanmaru

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , ,

Popis:

Tento malý koláček pochází z pohraniční oblasti Myanmaru, z oblasti Kokang (果敢; pinyin: Guǒgǎn), vzdálené okolo 20km od Číny. Okres Kokang byl dlouhodobě součástí Číny a je znám pro své staré čajové zahrady. Dnes je čaj z těchto zahrad prodáván na čínský trh jako ostatně mnoho dalších čajů z pohraničí.

Čaj byl uložen od roku 2006 v Kokang, letos (2015) byl čaj prodán obchodníkovi do Kunmingu. Koláček vás překvapí kvalitou a chutí. Pěkné květinové aroma, plný a hutný, květinově sladký s rychlým huiganem.

Jde o silný čas, který poskytné mnoho slušných nálevů!

100g koláček, 5 koláčků v bambusovém tongu.


  •   Počet zobrazení: 3942  


Ondřej
09.11.2015 08:51:58
Ondřej

Mini koláček z Myanmaru

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

Kokang se nachází na západní hranici provincie Yunnan, zhruba 150km západně od Lincangu a jižně cca 70km pod Dehongem. Jde o vcelku málo lidnatou samosprávnou zónou Barmy s nejvyšším bodem v nadmořské výšce 2548 n.m.

Koláček je malý a tlustý. Průměr je 7,5cm a síla 2cm. Z jedné strany je čínský symbol čaje a na rubu je hvězdička. Lisování je velmi silné. Od té doby co jsem se při oddělování kousků jedné hodně lisované cihly zranil, přistupuji k takovýmto čajům s velkým respektem. Po chvilce opatrného „ďoubání“ se mi daří oddělit pár nalámaných kousků čaje.

Suchý čaj má lehkou kouřovou vůni. Spařené lístky voní výrazně ovocně po datlích až tropickém přezrálém ovoci.

Chuť prvního nálevu je intenzivní, až mě překvapila ta výraznost a síla chutí již v prvním šálku. Charakter je ovocný a je hodně výrazný, kořeněný. Huigan je okamžitý a ústa zalívá sladkost, která se vrací z krku. Při nádechu ústy lze pozorovat chladivý efekt. Energii cítím již po prvním šálku.

Druhý šálek - zkracuji čas na 6s. Intenzita chutí a vůní výrazně sílí.

Čaj má hodně podobný ovocný charakter jako zde již hodnocený 2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw Organic Small Iron Cake (930)125g. Chuť je velmi podobná, hodně výrazná, hodně kořeněná a specifická. Iron Cake o proti Maynmaru je ale výrazně kouřový.

Při dalších čajováních mě čaj charakterem připomněl Xiaguan Jai Ji tuo. Mám na mysli ta lepší ovocná hnízda bez kouřovosti (např. 2005 Xiaguan Jia Ji).

Jde o dobře zpracovaný čaj, s velkou energií a výraznou ovocnou chutí. A navíc je to již 10letý čaj za slušnou cenu $ 6,5 za 100g (2015). Rozhodně doporučuji!

Při první přípravě jsem používal horkou vodu a delší časy i čaje jsem dal cca 7g na 100ml. Čaj byl pak velmi výrazný a na můj vkus, až příliš aromatický. Doporučuji méně čaje, tak 4g na 100ml, chladnější vodu 90°C a kratší časy.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

massilia
23.02.2016 22:16:56

Překvapení z Barmy

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Na puerhy za Barmy jen tak člověk nenarazí, mne k tomuto čaji přivedly kladná hodnocení i velmi příznivá cena. První sezení s tímto čajem bylo okouzlující. Velmi svěží ovocná chuť, hladká, moc dobře se pije. Čaj jsem připravoval výjimečně nikoliv v yixing konvičce, ale v porcelánovém gaiwanu. Čekal jsem kvůli tomu trochu drsnější chuť, ale nebylo tomu tak. Při druhém sezení (tentokrát už v yixingu) mi přišla na mysl podobnost s lepšími tuocha od Xiaguan (v předchozím hodnocení zmiňovaná receptura Xiaguan Jia Ji Tuocha). Tento čaj ale není tak kouřový a osobně mi sedl více než čaje od XG. Při druhém čajování jsem zaznamenal také "olejovitost" nálevu, také podobnou s čaji od XG. Každopádně příjemný vzorek na běžné denní popíjení.

4 gramy na 100 ml, 10 s oplach, nálevy postupně: 15/10/15/20/25/30/40/60/120/180 s. Podobně jako u XG je při oddělování čaje poměrně dost drobného odpadu. Je totiž hodně silně lisovaný. Zkoumání vylouhovaných lístků prozradilo, že jsou hodně sekané z běžných čajovníků průměrného stáří.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

Lao ManE 2013 jeseň

Lao ManE 2013 jeseň
5.0 stars 1 hodnocení

LaoManE vládne nad jesennými zbermi. V tejto horskej dedinke sa robí skutočne horký čaj...

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing
4.0 stars 1 hodnocení

Toto je třetí pokračování Lao Yu(老妪) : stará žena. Materiál pro tento...

2006 Langhe TF Meng Hai Chitse Beeng Cha

2006 Langhe TF Meng Hai Chitse Beeng Cha "8549" Raw 357g
3.0 stars 1 hodnocení

This is one of classic recipe from Langhe tea factory which is similar with 8542 from...

2014 White2Tea New Amerykah 2

2014 White2Tea New Amerykah 2
4.5 stars 1 hodnocení

Menghai blend ze starých arbor stromů. Silné tělo, přetrvávající kuwei [příjemná...

2005 Nannuoshan TF Menghai Raw Puerh Cake

2005 Nannuoshan TF Menghai Raw Puerh Cake 357g
2.5 stars 1 hodnocení

Toto je klasický jarní Menghai bland, koláč z továrny Nanuoshan TF, která byla v roce...

old school 7542 BingCha 2011

old school 7542 BingCha 2011
0.0 stars 0 hodnocení

I tasted several 7542 original Dayi cakes from recent years going back to 1997. Only...


Citace - Pu-erh


„Existuje, ale i pěstovaný čaj pu-erh , tady na svazích nad vesnicí Pank Cha, jsou už ženy v polovině sklizně. Sbírají pouze ty nejmladší a nejkřehčí výhonky. Po šesti měsících monzunových dešťů je jaro sušší a mimořádně slunečné. Pěstitelé se připravují na několik sklizní. Po první sklizni pupen opět vyraší a tak bude možné sbírat čajové lístky po osm následujících měsíců. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje2
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q334] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„A v tom je smysl meditace: stát se uvnitř prázdnými. Ani myšlenka se ve vás nezachvěje…žádný obsah, jen prázdno. V tom okamžiku zmizí veškerá mizérie, protože ta existuje jen v myšlenkách; zmizí smrt, protože i smrt existuje jen v myšlenkách; zmizí minulost, protože celé její břemeno nesete ve svých myšlenkách; rozplynou se ambice, neboť jak byste bez myšlenek mohli být ambiciózní? Jak byste se bez myšlenek mohli zbláznit?“

Zdroj Kniha: Osho. Tři poklady Tao: Rozjímání nad sútrami Lao-c’eho Tao te ťingu. Olomouc : Fontána, 2009. s. 468. ISBN: 978-80-7336-494-6. [q120] [s22]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy