2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 25.07.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [228] A 7727x
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: Výroba 2006

Výrobce: Yiliang Xiang Long Tea Factory

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Raw Jin Cha (houba) je určena zejména pro tibetský trh, používá se smíchána s mlékem, to je velmi užitečné pro trávení. Tato Jin Cha je vyrobena z na slunci sušeného velkolistého materiálu z hory Bulang.

Čajový nálev je výrazně zlatavé barvy a vůně. Velmi stimulující, bohaté chuti v ústech s květinovou sladkou dochutí. Tuto Raw Jin Cha může také připravovat na tibetský způsob čaj s mlékem, máslem a solí (nebo cukrem).


  •   Počet zobrazení: 7727  


Ondřej
19.11.2013 11:37:45
Ondřej

Příjemné překvapení

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Ke koupi této houby mě přiměla hlavně zvědavost. Puerh ve tvaru houby je primárně určen pro tibetský trh a vyrábí se od roku 1912. Výroba však byla zastavena v roce 1966 a na žádost tibetských Buddhistů byla opět obnovena v roce 1986. Od tohoto čaje jsem nemněl velké očekávání. Chtěl jsem hlavně ochutnat, co pijí v Tibetu a byl jsem příjemně překvapen. Čaj s mlékem tím překvapením rozhodně nebyl. Ale postupně…

Ve vůni mokrých lístků je nejprve cítit nádech vyzrálosti, která pak přechází ve výraznou ovocnou vůni přezrálého ovoce s mentolovým nádechem po dalších nálevech. Čaj obsahuje větší množství řapíků, ale také slušný podíl tipsů. Kvalita lístků je různá, viz přiložená fotka.
První nálev nechávám trochu déle cca 30-40s, čaj je pak plnější chuti hned od začátku. Čaj příjemně klouže do břicha. Chuť je vyzrálá a je v ní výrazná svíravost, není tam žádná hořkost. Dozvuk je také svíravý, a pak medově sladký.
Druhý nálev – 15s, barva nálevu je karamelově hnědá – moc hezká. Chuť ovocná, kulatá, vyzrálá. V dozvuku je velmi výrazná ovocnost, která se vrací po polknutí do nosu. Stále žádná hořkost. Chladivý efekt v ústech při nádechu nosem. Až v dozvuku je na jazyku cítit velmi drobná hořkost – už jsem si říkal, že to snad není ani Bulang :) U pozdějších nálevů (5. a více) je v dozvuku pozorovatelná houbová dochuť, není nepříjemná.
Energie čaje je vcelku agresivní. Nastupuje od břicha a stoupá k hlavě. Cestou vše prohřívá. Když dosáhne hlavy, je lepši se jen pohodlně usadit a meditovat.

Přidávám trochu mléka. Bohužel nemám jačí, pouze kravské z krabice. Přestože je barva samotného čaje hodně výrazná - karamelová, přidané mléko pohltí veškerou barevnost a nálev je velmi jemně hnědo-bílý. To, co se stalo s barvou nálevu, se také stalo s chutí. Komplexnost chutí je překryta mlékem. Úplně se vytratí ovocná složka, vyzrálost. Zůstává pouze mléčná chuť zakončena jemnou hořkostí v dozvuku.
Chápu, že pití čaje s mlékem a jačím máslem je dán jinou kulturní a hlavně geografickou odlišností Tibetu a s našimi podmínkami nelze srovnávat. Jde převážně o zpestření poměrně jednostranného jídelníčku založeném na jačím mase. Ve filmu - Cesta čaje a koní – o pití puerhu v Tibetu říkají : „Čaj zahřeje tělo a dodá mu potřebné kalorie, aby sneslo fyzickou námahu. Zároveň, ale také pomáhá strávit maso a zbavuje organizmus kyseliny máselné, která se v něm v těchto výškách kumuluje.“

Jde o 7 let starý čaj, příjemně vyzrálý, s ovocnou chutí, chladivým efektem a výraznou energií. Má velkou výdrž. Je výborný k popíjení nyní, rozhodně má i další potenciál ke zrání. Pro mne je to příjemné překvapení, hlavně pokud uvážím jeho cenu $11 za 250g. Objednal jsem si též Shu verzi stejného čaje z roku 2007. Tak snad balík do Vánoc dorazí a budu se moci podělit o další zážitky z čajování.

7g, 100ml, 99°C voda – oplach – 25s/10/15/20/25/30/35/40/50/60/70
Při delších časech pozor na kyselost.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Ondřej
25.11.2013 15:02:08
Ondřej

Houby už nerostou, ale tahle houbička je příjemným překvapením.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

1997 CNNP Big Red Mark Raw Puerh Cake

1997 CNNP Big Red Mark Raw Puerh Cake
4.0 stars 1 hodnocení

Popis od prodejce: This cake is called "Da Hong Yin" or Big Red Mark. It's a blend...

2014 Autumn Di Jie Village Old Tree

2014 Autumn Di Jie Village Old Tree Maocha 50g
4.0 stars 1 hodnocení

Di Jie je jedna z mála vesnic v okolí Bingdao. Tato macho pochází z pozdní zářijové...

2009 Menghai "Spring of Menghai" Raw

2009 Menghai "Spring of Menghai" Raw Pu-erh tea 357 grams
4.5 stars 1 hodnocení

This is a newer Menghai release, first released in 2005 and then again in 2006, 2007,...

2012 Myanmar - Beyond The Small Mengsong

2012 Myanmar - Beyond The Small Mengsong Mountain Gushu Xiao Bing 200g
4.5 stars 1 hodnocení

Nezpracovaný materiál pro tento koláč pochází z vesnic Myanmaru (Barma), jde o severní...

2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha

2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
5.0 stars 1 hodnocení

Lao Yu (老妪) : stará žena Materiál pro tento koláček pochází z malé...

2008 Yong Pin Hao Yiwu Zhen Shan Spring

2008 Yong Pin Hao Yiwu Zhen Shan Spring Raw Puerh Tea Brick 250g
4.5 stars 1 hodnocení

Čajová továrna Yong Pin Hao dodržuje tradiční postupy výroby čaje od jejího založení v...


Citace - Pu-erh


„Pití čaje Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve
Zimomřivost a studené nohy a ruce pocházejí od špatné cirkulace krve a často se vyskytují u žen. Čaj Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve a pomáhá tak prohřívat tělo. Přidáním zázvoru lze tuto vlastnost ještě umocnit.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q537] [s70]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Podezřelé (Fishy), plesnivé (Mouldy) a suché chutě
Můžeme zapojit všechny smysly k hodnocení čaje, ale Fishy, pleasnivé (Mouldy) a suché chutě by měly být odhaleny čichem případně v chuti. Většina těchto problémů souvisí se špatnou kvalitou čaje nebo špatným skladováním.“

Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q788] [s87]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy