2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 25.07.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [228] A 5261x
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: Výroba 2006

Výrobce: Yiliang Xiang Long Tea Factory

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Raw Jin Cha (houba) je určena zejména pro tibetský trh, používá se smíchána s mlékem, to je velmi užitečné pro trávení. Tato Jin Cha je vyrobena z na slunci sušeného velkolistého materiálu z hory Bulang.

Čajový nálev je výrazně zlatavé barvy a vůně. Velmi stimulující, bohaté chuti v ústech s květinovou sladkou dochutí. Tuto Raw Jin Cha může také připravovat na tibetský způsob čaj s mlékem, máslem a solí (nebo cukrem).


  •   Počet zobrazení: 5261  


Ondřej
19.11.2013 11:37:45
Ondřej

Příjemné překvapení

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Ke koupi této houby mě přiměla hlavně zvědavost. Puerh ve tvaru houby je primárně určen pro tibetský trh a vyrábí se od roku 1912. Výroba však byla zastavena v roce 1966 a na žádost tibetských Buddhistů byla opět obnovena v roce 1986. Od tohoto čaje jsem nemněl velké očekávání. Chtěl jsem hlavně ochutnat, co pijí v Tibetu a byl jsem příjemně překvapen. Čaj s mlékem tím překvapením rozhodně nebyl. Ale postupně…

Ve vůni mokrých lístků je nejprve cítit nádech vyzrálosti, která pak přechází ve výraznou ovocnou vůni přezrálého ovoce s mentolovým nádechem po dalších nálevech. Čaj obsahuje větší množství řapíků, ale také slušný podíl tipsů. Kvalita lístků je různá, viz přiložená fotka.
První nálev nechávám trochu déle cca 30-40s, čaj je pak plnější chuti hned od začátku. Čaj příjemně klouže do břicha. Chuť je vyzrálá a je v ní výrazná svíravost, není tam žádná hořkost. Dozvuk je také svíravý, a pak medově sladký.
Druhý nálev – 15s, barva nálevu je karamelově hnědá – moc hezká. Chuť ovocná, kulatá, vyzrálá. V dozvuku je velmi výrazná ovocnost, která se vrací po polknutí do nosu. Stále žádná hořkost. Chladivý efekt v ústech při nádechu nosem. Až v dozvuku je na jazyku cítit velmi drobná hořkost – už jsem si říkal, že to snad není ani Bulang :) U pozdějších nálevů (5. a více) je v dozvuku pozorovatelná houbová dochuť, není nepříjemná.
Energie čaje je vcelku agresivní. Nastupuje od břicha a stoupá k hlavě. Cestou vše prohřívá. Když dosáhne hlavy, je lepši se jen pohodlně usadit a meditovat.

Přidávám trochu mléka. Bohužel nemám jačí, pouze kravské z krabice. Přestože je barva samotného čaje hodně výrazná - karamelová, přidané mléko pohltí veškerou barevnost a nálev je velmi jemně hnědo-bílý. To, co se stalo s barvou nálevu, se také stalo s chutí. Komplexnost chutí je překryta mlékem. Úplně se vytratí ovocná složka, vyzrálost. Zůstává pouze mléčná chuť zakončena jemnou hořkostí v dozvuku.
Chápu, že pití čaje s mlékem a jačím máslem je dán jinou kulturní a hlavně geografickou odlišností Tibetu a s našimi podmínkami nelze srovnávat. Jde převážně o zpestření poměrně jednostranného jídelníčku založeném na jačím mase. Ve filmu - Cesta čaje a koní – o pití puerhu v Tibetu říkají : „Čaj zahřeje tělo a dodá mu potřebné kalorie, aby sneslo fyzickou námahu. Zároveň, ale také pomáhá strávit maso a zbavuje organizmus kyseliny máselné, která se v něm v těchto výškách kumuluje.“

Jde o 7 let starý čaj, příjemně vyzrálý, s ovocnou chutí, chladivým efektem a výraznou energií. Má velkou výdrž. Je výborný k popíjení nyní, rozhodně má i další potenciál ke zrání. Pro mne je to příjemné překvapení, hlavně pokud uvážím jeho cenu $11 za 250g. Objednal jsem si též Shu verzi stejného čaje z roku 2007. Tak snad balík do Vánoc dorazí a budu se moci podělit o další zážitky z čajování.

7g, 100ml, 99°C voda – oplach – 25s/10/15/20/25/30/35/40/50/60/70
Při delších časech pozor na kyselost.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Ondřej
25.11.2013 15:02:08
Ondřej

Houby už nerostou, ale tahle houbička je příjemným překvapením.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2011 Raw Puerh Tea Paste "Cha Gao" 25g

2011 Raw Puerh Tea Paste "Cha Gao" 25g
0.0 stars 0 hodnocení

Almost on the verge of disappearing, Pu-erh tea paste used to be the special tribute to...

2012 Mangzhi Huang Shan Cha Xiao Bing

2012 Mangzhi Huang Shan Cha Xiao Bing 200g
4.0 stars 2 hodnocení

This tea came from Mangzhi mountain which is located in the west of Xiangming village...

2014 Autumn Di Jie Village Old Tree

2014 Autumn Di Jie Village Old Tree Maocha 50g
4.0 stars 1 hodnocení

Di Jie je jedna z mála vesnic v okolí Bingdao. Tato macho pochází z pozdní zářijové...

2012 Myanmar - Beyond The Small Mengsong

2012 Myanmar - Beyond The Small Mengsong Mountain Gushu Xiao Bing 200g
4.5 stars 1 hodnocení

Nezpracovaný materiál pro tento koláč pochází z vesnic Myanmaru (Barma), jde o severní...

Lao Banzhang 2004 Bamboo Tube

Lao Banzhang 2004 Bamboo Tube
5.0 stars 1 hodnocení

Lao Banzhang 2004 is a pu-erh pressed into bamboo tubes. Mighty and rich tea soup...

2008 Yi Wu Gu Shu

2008 Yi Wu Gu Shu
0.0 stars 0 hodnocení

2008 Yi Wu Gu Shu, jaro, směs z různých oblastí. Do roku 2015 zrál na Taiwanu.


Citace - Pu-erh


„Oblast, kde se čaj pěstuje a místo jeho určení, tedy kde na něj čekají konzumenti, byly od sebe vždy velmi vzdáleny. Čaj se přepravoval z Yunnanu do Pekingu a z Yunnanu do Tibetu, což byla dvě střediska odkud dodávky putovali do Indie, ale také do Francie.“

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q338] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Čajový keř u nás poprvé popsal český botanik a biolog Jan Svatopluk Presl v roce 1864 ve svém díle „Všeobecný rostlinopis, čili popsání rostlin ve všelikém ohledu i škodlivých“. Autor popisuje celkem 25 druhů čajovníků, jejichž lístky jsou „osvěživé nebo obecně prospěšné“.“

Zdroj Kniha: Augustín, Jozef. Povídání o čaji: Čajovníkový list (Camellia sinensis L.) čaj, jako potravinářská pochutina, léčebný, mystický. Olomouc : FONTÁNA, 2001. s. 205. ISBN: 80-86179-75-3. [q192] [s42]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy