2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 25.07.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [228] A 6843x
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013 2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013
2006 Longyu Brand Bulangshan Jin Cha Raw 250g - 2013

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: Výroba 2006

Výrobce: Yiliang Xiang Long Tea Factory

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Raw Jin Cha (houba) je určena zejména pro tibetský trh, používá se smíchána s mlékem, to je velmi užitečné pro trávení. Tato Jin Cha je vyrobena z na slunci sušeného velkolistého materiálu z hory Bulang.

Čajový nálev je výrazně zlatavé barvy a vůně. Velmi stimulující, bohaté chuti v ústech s květinovou sladkou dochutí. Tuto Raw Jin Cha může také připravovat na tibetský způsob čaj s mlékem, máslem a solí (nebo cukrem).


  •   Počet zobrazení: 6843  


Ondřej
19.11.2013 11:37:45
Ondřej

Příjemné překvapení

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Ke koupi této houby mě přiměla hlavně zvědavost. Puerh ve tvaru houby je primárně určen pro tibetský trh a vyrábí se od roku 1912. Výroba však byla zastavena v roce 1966 a na žádost tibetských Buddhistů byla opět obnovena v roce 1986. Od tohoto čaje jsem nemněl velké očekávání. Chtěl jsem hlavně ochutnat, co pijí v Tibetu a byl jsem příjemně překvapen. Čaj s mlékem tím překvapením rozhodně nebyl. Ale postupně…

Ve vůni mokrých lístků je nejprve cítit nádech vyzrálosti, která pak přechází ve výraznou ovocnou vůni přezrálého ovoce s mentolovým nádechem po dalších nálevech. Čaj obsahuje větší množství řapíků, ale také slušný podíl tipsů. Kvalita lístků je různá, viz přiložená fotka.
První nálev nechávám trochu déle cca 30-40s, čaj je pak plnější chuti hned od začátku. Čaj příjemně klouže do břicha. Chuť je vyzrálá a je v ní výrazná svíravost, není tam žádná hořkost. Dozvuk je také svíravý, a pak medově sladký.
Druhý nálev – 15s, barva nálevu je karamelově hnědá – moc hezká. Chuť ovocná, kulatá, vyzrálá. V dozvuku je velmi výrazná ovocnost, která se vrací po polknutí do nosu. Stále žádná hořkost. Chladivý efekt v ústech při nádechu nosem. Až v dozvuku je na jazyku cítit velmi drobná hořkost – už jsem si říkal, že to snad není ani Bulang :) U pozdějších nálevů (5. a více) je v dozvuku pozorovatelná houbová dochuť, není nepříjemná.
Energie čaje je vcelku agresivní. Nastupuje od břicha a stoupá k hlavě. Cestou vše prohřívá. Když dosáhne hlavy, je lepši se jen pohodlně usadit a meditovat.

Přidávám trochu mléka. Bohužel nemám jačí, pouze kravské z krabice. Přestože je barva samotného čaje hodně výrazná - karamelová, přidané mléko pohltí veškerou barevnost a nálev je velmi jemně hnědo-bílý. To, co se stalo s barvou nálevu, se také stalo s chutí. Komplexnost chutí je překryta mlékem. Úplně se vytratí ovocná složka, vyzrálost. Zůstává pouze mléčná chuť zakončena jemnou hořkostí v dozvuku.
Chápu, že pití čaje s mlékem a jačím máslem je dán jinou kulturní a hlavně geografickou odlišností Tibetu a s našimi podmínkami nelze srovnávat. Jde převážně o zpestření poměrně jednostranného jídelníčku založeném na jačím mase. Ve filmu - Cesta čaje a koní – o pití puerhu v Tibetu říkají : „Čaj zahřeje tělo a dodá mu potřebné kalorie, aby sneslo fyzickou námahu. Zároveň, ale také pomáhá strávit maso a zbavuje organizmus kyseliny máselné, která se v něm v těchto výškách kumuluje.“

Jde o 7 let starý čaj, příjemně vyzrálý, s ovocnou chutí, chladivým efektem a výraznou energií. Má velkou výdrž. Je výborný k popíjení nyní, rozhodně má i další potenciál ke zrání. Pro mne je to příjemné překvapení, hlavně pokud uvážím jeho cenu $11 za 250g. Objednal jsem si též Shu verzi stejného čaje z roku 2007. Tak snad balík do Vánoc dorazí a budu se moci podělit o další zážitky z čajování.

7g, 100ml, 99°C voda – oplach – 25s/10/15/20/25/30/35/40/50/60/70
Při delších časech pozor na kyselost.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Ondřej
25.11.2013 15:02:08
Ondřej

Houby už nerostou, ale tahle houbička je příjemným překvapením.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2006 Changtai Long Ma Rui Ming "Dragon

2006 Changtai Long Ma Rui Ming "Dragon Horse" Raw Puerh Cake 400g
4.0 stars 1 hodnocení

Tento koláč se skládá z vybraného materiálu z oblastí Lancang a Menghai. Po 5-ti...

Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g

Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g
3.5 stars 1 hodnocení

"Jin Gua Gong Cha" nebo též "Tuan Cha", je speciální druh lisovaného čaje. Vypadá jako...

BaDa 2013 - blind tasting set 1

BaDa 2013 - blind tasting set 1
4.8 stars 2 hodnocení

samotné zlisované voňajú silne ovocne, chuť je horkasto, orieškovo, mandlovo, ovocno,...

2015 Quanjihao Manzhuan Raw Puerh Tea

2015 Quanjihao Manzhuan Raw Puerh Tea Paste 100g
0.0 stars 0 hodnocení

Established in the Qing Dynasty and passed down for thirteen generations, Quanjihao...

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v pohoří Bu Lang - Nevěsta - Fénix
5.0 stars 1 hodnocení

Nevěsta - Fénix z pohoří Bu Lang (2010 Bu Lang Jie Liang Xiao Beeng Cha) ...

2013 Chawangpu Bada Zhang Lang Xiao Bing

2013 Chawangpu Bada Zhang Lang Xiao Bing Cha 200g
4.5 stars 1 hodnocení

Velmi hezky zpracovaný a kompletně ručně vyrobený čaj z pohoří Bada za použití...


Citace - Pu-erh


„Každá vesnice má svoje výrobní tajemství , které se pečlivě střeží. Právě to dodá čaji z každé sklizně jinou a originální chuť. Listy se nejprve nahřívají , aby zvláčněli. Pak se odstraní přebytek vody, aby se zvýraznila chuť. Tuto práci vykonávají společně vesnické ženy. Pak se listy drtí rolováním. Musí se vyvinout přesný tlak, aby se porušili buněčné struktury listů, a tím se zajistila lepší fermentace. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q335] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Druhá věc je ovládat mysl. Mysl je pánem celého těla, velitelem všech mentálních sil. Když je tichá, umožňuje proniknout do podstaty, když je rozrušená, stává se nejasnou. Proto je na začátku studia Cesty nutné klidně sedět, soustředit mysl a odpoutat se od předmětů tak, aby mysl nic nevlastnila. Když zůstáváte v nevlastnění, na ničem nelpíte, pak spontánně vstupujete do absolutního neodporování. Mysl se pak spojuje s Cestou.“

Zdroj Kniha: Cleary, Thomas. Practical Taoism. Shambhala Publications Inc, 1998. s. 112. ISBN: 978-1570622007. [q721] [s79]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy