2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 21.10.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [281] A 3652x
2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha
2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha 2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha 2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha
2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha 2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha 2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha
2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: jaro 2003, přirozeně rostoucí starší čajovníky 100% Yi Wu

Výrobce: CNNP

Prodejce: LongFeng.cz

LongFeng.cz

Tagy: , , ,

Popis:

Zpracování: přerušení oxidace, rolování, sušení na slunci, vlhčení, lisování provedené hydraulicky, čaj však lze vcelku dobře dělit.
List: list excelentní kvality s velmi dobrým podílem tipsů, celkový vzhled je úpravný a jednotný. Vůně suchého listu je středně silná, harmonická, květová s tóny tmavého ovoce a třtinového cukru.
Nálev: barva nálevu je medově zlatavá, vůně plně koresponduje s vůní suchého listu, oproti které se více prosazuje tmavý tón. Chuť nálevu je silná a výrazná, bohatá, pro pu erhy z Yi Wu vcelku typická, ne nepodobná mému oblíbenému 1999 Hai Wan Yi Wu Zheng Shan. Přítomny jsou charakteristické tóny tmavého ovoce, lesního medu, vzácných koření i stopa květovosti.
Zrání: potenciál k dalšímu zrání je u tohoto čaje značný, doporučuji k dalšímu nejméně 20 let dlouhému zrání, naprosto výtečný je však také k okamžitému popíjení.
Poznámka: reálná hmotnost je cca 320 - 350 gramů. Tento čaj je uváděn mezi nejlepšími čaji CNNP let 1999 - 2003 a také mezi nejlepšími čaji z Yi Wu roku 2003. Čaj je v Newborn Pu erh Yearbook 1998 - 2003 uveden jako Yiwu Ardor, jde ale zřejmě o překlep, proto čaj uvádíme pod oběma názvy.


Příprava:

tento čaj je pro přípravu maličko náročnější, lze jej připravovat tak, jako kterýkoli jiný lisovaný archivní sheng pchu-er, při dělení čaje je však třeba list v žádném případě nepolámat a opatrně je také třeba přistupovat k dávkování čaje a době louhování, aby nedošlo k přelouhování, které se projevuje zejména trpkostí.


  •   Počet zobrazení: 3652  


Ondřej
21.10.2013 16:25:53
Ondřej

Archivní ochutnávka

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Spařené lístky vydávají zprvu vyzrálou vůni, která přechází ve velmi pronikavou medově-ovocnou vůni. Chuť vyzrálá, velmi kulatá, medově sladká. Hui Gan je okamžitý, sladkost se příjemně vrací z hrdla, zatímco na jazyku se objeví chladivý efekt. Na konci prvního šálku je znát svíravost, která značí potenciál k dalšímu zrání. Můj vzorek byl celkem polámaný, při trochu delších časech je v chuti výrazná hořkost. Mokré lístky voní po pátém nálevu mentolově. Chladivý efekt v ústech je velmi výrazný. Energie čaje je veliká, velmi stimulující, srdce mi buší o 106 :-) Stojí za ochutnání, je to zážitek. Cena je dosti vysoká 17Kč za 1g.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake Red Label" Ripe Pu-erh tea cake
3.5 stars 1 hodnocení

Prémiový zralý pu-erh složený výhradně z 6 až 4 letého ripe puerhu z Lincangu. Lehká až...

2008 Yong Pin Hao Yiwu Zhen Shan Spring

2008 Yong Pin Hao Yiwu Zhen Shan Spring Raw Puerh Tea Brick 250g
4.5 stars 1 hodnocení

Čajová továrna Yong Pin Hao dodržuje tradiční postupy výroby čaje od jejího založení v...

2016 Chawangpu Yibang Manguishan Xiao

2016 Chawangpu Yibang Manguishan Xiao Bing Cha 200g
0.0 stars 0 hodnocení

Last winter was unusually cold. Many people thought they would have a good harvest the...

2006 Langhe TF Meng Hai Chitse Beeng Cha

2006 Langhe TF Meng Hai Chitse Beeng Cha "8549" Raw 357g
3.0 stars 1 hodnocení

This is one of classic recipe from Langhe tea factory which is similar with 8542 from...

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v pohoří Bu Lang - Ženich - Drak
5.0 stars 1 hodnocení

Ženich - Drak z pohoří Bu Lang (2010 Bu Lang Zheng Jia San Dui Xiao Beeng Cha)...

2010 Longchang Puer Brick 100g

2010 Longchang Puer  Brick 100g
0.5 stars 1 hodnocení

Shu cihlička přivezená z Číny jako dárek, prodejce neznámý. Výrobce je uveden jako...


Citace - Pu-erh


„Pro příslušníky národnosti Bai a Nasi i pro Tibeťany, kteří měli na čajové cestě nejvíce karavan, byl čaj základní potravinou. Potřebovali 6 měsíců, aby urazili cestu tam a 6 měsíců na cestu zpátky. Celý rok na jedno putování v mimořádně nebezpečných přírodních podmínkách. O útocích zlodějů a divokých zvířat nemluvě. Tibeťané a také Baiové a Nasiové skutečně riskovali životy, aby vybudovali prastarou čajovou stezku. Naše dějiny jsou psané kopyty jejich koní.“

cesta_caje_a_koni_kone_pres_reku_lanovkou
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q413] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Uhlazenost, jemnost a povaha čaje puerh
Čaj puerh je post-fermentovaný typ čaje. Pokud je uložen ve správném prostředí bude se s časem měnit, proto tedy post-fermentovaný čaj. V čaji dochází k pomalé transformaci hořkosti a svíravosti. Chuť se uhlazuje, vyzrává, stává se plnější, povaha čaje se stává kulatější a zralejší.“

Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q793] [s87]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy