1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored)

4.0 stars  4.0  1 hodnocení  Přidáno 14.12.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [392] A 3723x
1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored)
1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored) 1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored) 1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored)
1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored) 1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored) 1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored)
1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored) 1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored) 1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored)
1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored)

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Datum výroby: 1980's

Prodejce: Essence of Tea

Essence of Tea

Tagy: , ,

Popis:

Čaj byl vyroben ve středních až pozdních 80-ých letech. Tyto koláče byly uloženy po dobu prvních 10 až 15let svého života v Hong Kongu v tradičním, poměrně vlhkém skladování. Pak byly zakoupeny obchodníkem z Malajsii a tam pak byly uloženy do teď. Zrání v Hongkongu udělalo pevně lisovaným koláčům dobře, jejich následné skladování a zrání v Malajsii umožnilo čaji, aby se více usadil a zbavil se zbytků tradiční vlhkého úložení.

Výsledkem je velmi příjemný, silný, bohatý a plně vyzrálý puerh, s dobrou qi. Toto je ideální čaj pro fanoušky tradičního a správného skladování.


  •   Počet zobrazení: 3723  


Ondřej
24.01.2015 15:00:28
Ondřej

Archivní 30-ti letý čaj

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

O Vánocích byla příznivá doba na ochutnání pár hodně archivních vzorků, které jsem si šetřil pro speciální příležitost.

Zakoupili jsme tento vzorek cca 30 let starého čaje z Anglie. Cena je opravdu závratná, 1 gram stojí £1,75 což odpovídá 63,50Kč.

Vzorek je pokryt bílou plísní – viz detailní fotka. Dle EOT je to však v pořádku a první oplachovací nálev ji spláchl z povrchu čaje.

Barva čaje je po spaření úplně černá. Vůně je temně zemitá. Hned je jasné, že po 30 letech přirozeného zrání se čaj začíná pomalu, ale jistě vracet tam odkud vzešel – Země.

Čaj byl prvních 15 let skladován v tradičním vlhkém Hong Kongu, což velmi uspíšilo jeho zrání. Následně byl převezen do Malajsie, kde se čaj příjemně usadil a zbavil se známek rychlého a vlhkého zrání z Hong Kongu.
První nálev – 20s – jemná chuť, sladká, ovocná, lehká dřevitost. V chuti není absolutně žádný rušivý element. Lístky voní ovocně.

Druhá nálev – 15s – nastupuje výrazná tmavě hnědá barva nálevu. Chuti dominují spíše dřevité a zemité tóny, stále je však nálev sladký.

Třetí nálev – 10s – čaj má výrazné prohřívací účinky. Hodně zahřívá, hlavně břicho.

Dalších cca 9 nálevů je sladkých s postupnou větší a větší dominancí dřevitých chutí.

Co k tomu dodat. K vzorkům takto starých čajů se nedostanu často, takže těžko soudit. Je to velmi kultivovaný čaj, bez rušivých prvků. Pokud by mi někdo nabídl tenhle čaj v rámci slepé degustace, řekl bych, že je to dobrý Shu. To, že znám historii tohohle čaje a že vznikl přirozeným zráním, tak jak má správný Sheng stárnout, z něj však děla výjimečný čaj.

Na druhou stranu, je ale chuť poměrně dost redukována na zemité a dřevité složky. Mladší čaje, cca 10-15 let, dle mého obsahují komplexnější chutě i energetické účinky. Ty roky jsou samozřejmě orientační. Každý čaj je unikát a zrání samozřejmězávisí na mnoha faktorech.

Jen pro zajímavost, celý koláč je k mání za £490, tedy 17700Kč


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2014 Autumn Mengsong Bamboo Raw Puerh Tea

2014 Autumn Mengsong Bamboo Raw Puerh Tea 500g
4.0 stars 1 hodnocení

Tento čaj pochází z podzimní sklizně 2014 z oblasti Mengsong (Menghai) a jde o blend z...

2013 A few Single Trees (maocha)

2013 A few Single Trees (maocha)
4.5 stars 1 hodnocení

This tea is a blend of a few single tree teas from Bangwei and Bulang. These trees...

2014 Jingmai Gu Shu Huang Pian

2014 Jingmai Gu Shu Huang Pian
4.0 stars 1 hodnocení

Tento čaj pochází z Jingmai Da Zhai, pěstované v Da Ping Zhang oblasti, a je považován...

Meng Hai TF Purple Dayi 7542 Beeng Cha

Meng Hai TF Purple Dayi 7542 Beeng Cha 2001
0.0 stars 0 hodnocení

Archívny sheng pu-erh z Menghai Tea Factory, klasická receptúra 7542 z roku 1975,...

2012 Xiaguan FT Zi Yun Hao Raw Tuo 100g

2012 Xiaguan FT Zi Yun Hao Raw Tuo 100g
0.0 stars 0 hodnocení

This Xiaguan tuo shape raw puerh tea is made for Fei Tai (For Taiwan)" means this...

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake Red Label" Ripe Pu-erh tea cake
3.5 stars 1 hodnocení

Prémiový zralý pu-erh složený výhradně z 6 až 4 letého ripe puerhu z Lincangu. Lehká až...


Citace - Pu-erh


„Oblast, kde se čaj pěstuje a místo jeho určení, tedy kde na něj čekají konzumenti, byly od sebe vždy velmi vzdáleny. Čaj se přepravoval z Yunnanu do Pekingu a z Yunnanu do Tibetu, což byla dvě střediska odkud dodávky putovali do Indie, ale také do Francie.“

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q338] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Fermentace znamená kvašení, což je proces, který v čaji ani vzdáleně neprobíhá. Ve skutečnosti se jedná o oxidaci polyfenolů - špatně označovaných jako taniny -, která vede k chemickým změnám v čajových lístcích a způsobuje jejich tmavnutí. Černý, zelený, částečně oxidovaný a tmavý čaj se liší způsobem i dobou oxidace. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q133] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy