2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 05.10.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [422] A 8910x
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing
2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing 2015 Chawangpu Bada Old Tree Xiao Bing - Srovnání 2013 BaDa Pu-erh.sk - 2013 ChawangPu BaDa - 2015 ChawangPu BaDa

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: 22.3 - 4.4.

Datum výroby: lisováno 7.4. 2015

Výrobce: Cha Wang Shop Exclusive Products

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , , ,

Popis:

Od roku 2012 je pohoří BaDa naší osobním oblíbený místem. Hodně a rádi tam cestujeme, trávíme tam hodně dnů. Navštívili jsme již mnoho vesnic a čajových zahrad.

BaDa 2015 pochází ze staré čajové zahrady v jedné Bulangské vesnici. Mnoho stromů zde bylo v minulosti pokáceno. Jde o starý druh velkolistého čajovníku, v chuti je hodně podobný čaji ze Zhanglang village.

Stromy rostou v lese v nadmořské výšce více než 1600m. Není jednoduché sklízet tento čaj.

Náš čaj je sklizen z divokých arbor stromů, které rostou v divočině. Sklizeň proběhla mezi 22.březnem a 4. dubnem 2015. Našli jsme místní výrobce, kteří čaj znají a mají dobré čajové dovednosti. Ruční zpracování v každém kroku, na slunci sušený materiál, tradiční lisování kameny v Menghai. Tmavý, velko-listý, stříbrné pupeny, podobný čaji z pohoří Bulang.
Nálev je jasně žlutý s unikátním květinovo/ citrusovým aroma. Silný, ale jemný, vynikající a plný, příjemně hořko-sladký na začátku, později sladký s dlouho trvajícím sladkým dozvukem.

Tento čaj nabízí velmi dobrý poměr ceny/kvality a doporučujeme nakopit tento čaj k dlouhodobému uložení na zrání.

Oblast sklizně: pohoří BaDa, Menghai, Xishuanbanna
Váha: 200g koláč, 5 koláčů v jednom bambusovém tongu – 1kg


  •   Počet zobrazení: 8910  


Ondřej
27.10.2015 17:41:15
Ondřej

2015 ChawangPu Bada

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Perfektně zpracovaný koláček. Čaj obsahuje hodně velkých pupenů. Ve srovnání s 2013 ChawangPu BaDa Zhang Lang je rozdíl pouze v barvě odstínu koláčku. Složení je dost podobné.

 Srovnání 2013 ChawangPu BaDa Zhang Lang s 2015 ChawangPu BaDa Old Trees

Vůně spařených listů je květinově-ovocná. Barva nálevu světlá.

První nálev, jemná, nasládlá chuť s lehkou svíravostí.

Druhý nálev je příjemně bylinný, nasládlý se svíravým koncem a velmi drobnou hořkostí. Pak zůstane v ústech svíravost, která stimuluje slinění. Na konec je tu velmi příjemný bylině sladký dozvuk. Dozvuk v ústech je bylinného charakteru, přesto odlišný od Lao Yu. Bada Old Tree je voňavější, jemnější. Další nálevy jsou plné, jemně hořké, svíravé, bylinné. Čaj se dobře pije. Energie nemá tak velkou jako Lao Yu. BaDa je spíše uklidňující.

 Srovnání 2013 ChawangPu BaDa Zhang Lang s 2015 ChawangPu BaDa Old Trees

BaDa Old Tree je dobře zpracovaná. Listy jsou pěkné, obsahuje hodně pupenů. Charakter čaje je kultivovaný. Ve srovnání s Lao Yu, které je také z oblasti BaDa, vychází BaDa Old Tree„uhlazeněji“. Lao Yu není tak dobře zpracované a má divočejší, hořčí charakter. BaDa Old Tree je lépe zpracovanou, jemnější a kultivovanější verzí Lao Yu. Pro milovníky mladých shengů je to příjemná varianta na pití teď. I citlivější žaludek bez problému tento čaj přijme. V případě čerstvého Lao Yu 2015 na to člověk musím mít dobrý žaludek.

Zrání…

Abychom získali představu, kam se BaDa může posunout, vyzkoušeli jsme vzorek jiné, starší BaDy - 2005 „Zhang Wei Bada“ Raw Puerh Cake a tato BaDa rozhodně zraje slušně (karamelově sladký nálev, uhlazená chuť i když zrání je celkem pomalé. Asi suché klima Kunmingu?). Takže, co se týče možného zrání 2015 Chawangpu BaDa Old Tree - těžko říct, já ji dávám šanci :) Cena $20 za 200g koláček (2015).


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Vojtěch Mistr
17.03.2016 08:16:20

Ahoj Ondřeji, hele mohl bych poprosit o vzorek tohoto koláče ? Jako výměnu nabízím jakýkoli jiný zajímavý vzorek, pokud bys měl zájem tak i tento konkrétní koláč. Přišel mi v tak strašně marné kondici, že se mi ani nechtělo věřit, že jde o čerstvý puerh. Chtěl bych to vyzkoušet....jak se věci mají. mír

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
18.03.2016 08:59:12
Ondřej

Zdravím, není problém, vzorek pošlu. Delší dobu jsem tuhle Badu neměl, tak ji o víkendu opět vyzkouším, jestli se to někam hnulo. Domluvíme se přímo, pošlu mail. Jinak díky za komentář k Shi Kun Mu Yibang, můj oblíbenej, sváteční :-) Pořídil jsme si z Chawangu 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick, ten není tak usazenej. Trochu bojuji s přípravou a první nálevy jsou dost svíravé. Zdravím

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake Red Label" Ripe Pu-erh tea cake
3.5 stars 1 hodnocení

Prémiový zralý pu-erh složený výhradně z 6 až 4 letého ripe puerhu z Lincangu. Lehká až...

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing

2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing
4.0 stars 1 hodnocení

Toto je třetí pokračování Lao Yu(老妪) : stará žena. Materiál pro tento...

Ya Bao

Ya Bao
0.0 stars 0 hodnocení

Čajové pupeny zpracované jako puerh. Tyto malé čajové pupeny pocházejí z...

2012 Menghai "Spring of Menghai" Raw

2012 Menghai "Spring of Menghai" Raw Pu-erh tea
4.0 stars 1 hodnocení

Premium blend of first flush of spring tea * Batch 201This is a newer Menghai...

2014 Autumn Di Jie Village Old Tree

2014 Autumn Di Jie Village Old Tree Maocha 50g
4.0 stars 1 hodnocení

Di Jie je jedna z mála vesnic v okolí Bingdao. Tato macho pochází z pozdní zářijové...

Bulang Shan 2013 - blind tasting set 4

Bulang Shan 2013 - blind tasting set 4
4.5 stars 1 hodnocení

bohátá a ušlachtilá bulang horkastá chuť so sladkastých aftertastom, sladkým šteklením...


Citace - Pu-erh


„Pití čaje Pu Er zpomaluje stárnutí
Schopnost čaje Pu Er zpomalovat stárnutí pochází převážně z taninu (kyseliny tříslové) v jeho lístcích, který je až 18 krát účinnější než vitamin E. Fenol v čaji výrazně narušuje aktivitu volných radikálů v těle člověka a katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí. Velkolistý čajovník z Yunnanu obsahuje řádově více katechinu než ostatní čajovníky, čímž se stává ještě účinnější v boji proti stárnutí.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q535] [s70]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Oolong - je částečně oxidovaný čaj. Sběr lístků na jeho výrobu musí proběhnout v okamžiku jejich plné zralosti, aby čajový nálev získal svou pověstnou vyváženou chuť. Na rozdíl od ostatních čajů se nasbírané čajové lístky nechávají zavadnout na přímém slunci. Pak jsou nasypány do velkých a vzdušných otočných válců spletených z bambusu, kde jsou přetřásány tak dlouho, až se na povrchu lístků rozruší buněčné membrány a čaj začne oxidovat. Jedinečnost této metody spočívá v tom, že oxidace zasahuje pouze okraje čajových lístků a zbytek neporušené buněčné struktury si zachovává přírodní polyfenoly. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q141] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy