2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 25.01.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [325] A 10359x
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Datum výroby: Březen 2013

Výrobce: Cha Wang Shop Exclusive Products

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Lao Yu (老妪) : stará žena

Materiál pro tento koláček pochází z malé bulangské vesnice v horách Bada. Tato vesnice má jen velmi malé množství čajových stromů, které rostou v lese. Stromy jsou relativně staré, ale farmáři jim zařezávají větve, když stromy příliš vyrostou. Čajové stromy jsou udržovány ve výšce, kde se snadno lístky trhají, protože čaj je sklízen a vyráběn starými ženami ve vesnici. Ty používají původní staré způsoby výroby čaje. Mnozí z nich vyrábějí čaj jen pro svou vlastní potřebu.

Vybrali jsme a koupil kvalitní materiál z různých rodin. Sklízen byl jeden pupen a dva listy. Tento čaj je pěkný příklad Puerhu, tak jak byl vyráběn za starých časů ve tradičních Bulang menšinách

Chuť tohoto čaje je plná, silná s hořkostí, huigan je velmi rychlý a sladký. Čaj má podobný charakter jako 2012 Myanmar, který též nabízíme.


  •   Počet zobrazení: 10359  


Ondřej
27.03.2014 10:13:06
Ondřej

Skvělý mladík „Lao Yu“

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Toto je zajímavý koláček z pohoří Bada, který nese název „Lao Yu“ v překladu „staré ženy“. Jedna z nich se stala hlavním motivem přebalu všech koláčku roku 2013 z továrny ChaWang Shopu.

Staré ženy mají na starost sklizeň čaje v Bulang komunitě, ze které tento čaj pochází. Je vyroben z maoči zakoupené od cca 15 rodin, které se v této vesnici starají o čajovníky rostoucí divoce v lese. Místní je zařezávají, aby udrželi jejích nízký vzrůst a umožnili tak starším ženám pohodlné sklízení úrody čajových lístků přímo ze země. Objem sklizeného čaje není velký a je převážně určen pro domácí spotřebu.

Koláček voní velmi čerstvě skoro jako zelený čaje. Spařené lístky voní sladce. Opravdu hezká, svěží a čerstvá vůně.

Barva prvního nálevu je velmi světlá. Chuť evokuje spíše zelený čaj a je celkově lehčí a jemně nahořklá. V dozvuku je sladkost s výraznější hořkostí po jádrovinách. Na jazyku zanechává pocit sucha. No je to ještě mladík, i když nese jméno „Lao Yu“ :-)

U druhého nálevu je již chuť výraznější. Dochuť je medově sladká s hořkostí. Ta je výrazná, dlouhotrvající a slibující velký potenciál ke zrání.
Huigan přichází po druhém šálku, je příjemně sladký. Nastupuje také energie – drží se v hrudi u srdce a na vrcholku hlavy.

Čaj se tváří se jakoby nic, ale má obrovskou energii. Poprvé jsem si čaj uvařil odpoledne po celodenní lyžovačce a ještě o půlnoci jsem byl čilý. Je to opravdový „silák“. Nedoporučuji pít tento čaj odpoledne, leda, že plánujete zůstat déle vzhůru. Pozor na dávkování, občas jsem to přehnal a čajování jsem musel na chvilku přerušit.

Maoča pochází od cca 15 rodin a v chuti mohou být patrné rozdíly. Je dobré koupit si celý koláček a ochutnat čaj z různých částí.

A na závěr to nejlepší. Cena je pouhých $14, což z tohoto čaje dělá skvělého favorita pro koupi celého tongu.

Lao Yu 2014 je poněkud jiné a píšeme o něm zde.

O Lao Yu 2015 píšeme zde.

4g na 80ml gaiwan - oplach - 15/5/7/10/12/15/20/25/30/40/50/60


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Ondřej
31.03.2014 08:58:24
Ondřej

Uvařil jsem si 2012 Maynmar a s 2013 Lao Yu jsou si opravdu dost podobné, jak v chuti tak i energeticky.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
21.08.2014 10:13:50
Ondřej

Na letošní Lao Yu si budeme muset ještě chvíli počkat, protože lisování do koláčků se díky deštivému počasí zpozdí. V Menghai stále leje, jak píše Honza z ChaWangu.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
21.10.2015 15:59:48
Ondřej

Lao Yu 2013 je nyní cca 2,5-letý čaj z toho 1,5 roku uložený v Čechách. Řekl bych, že 13-ka je více usazená, má větší komplexnost v chuti, obsahuje více ovocnosti, ale namá takový nazrálý charakter jako 2014. Energie a svíravosti obsahuje stále dost.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

sypalino
22.10.2015 10:22:04

Ano, mohu potvrdit, po cca 1,5 roce uložení v Čechám v podmínkách 60 - 70% vlhkosti a 19 - 27°C, se čaj pěkně usadil, nálev je nyní žlutější, velmi příjemné bylinné chuti, decentně nahořklý a svíravý. Hodně se už vytratila taková ta čerstvost mladého shengu, kouřovost není přítomna vůbec. Co se týče energie, už není tak povzbuzující jako zpočátku, nyní působí spíše harmonicky. Moc příjemný čaj.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2005 Nan Nuo Shan Raw Chi Tse Bing Cha

2005 Nan Nuo Shan Raw Chi Tse Bing Cha "7549" 375g
4.5 stars 1 hodnocení

Jedná se o klasický a starý styl koláčku z Nannuoshan Tea Factory, která byla...

2013 Chawangpu "Shuang Shu" Xiao Bing Cha

2013 Chawangpu "Shuang Shu" Xiao Bing Cha 200g
4.5 stars 1 hodnocení

This is the first time we made blending raw puer cake, so we took advice from a more...

BaDa 2013 - blind tasting set 1

BaDa 2013 - blind tasting set 1
4.8 stars 2 hodnocení

samotné zlisované voňajú silne ovocne, chuť je horkasto, orieškovo, mandlovo, ovocno,...

2012 Chawangpu Yiwu Zhangjiawan Gu Shu

2012 Chawangpu Yiwu Zhangjiawan Gu Shu Xiao Bing Cha 200g
0.0 stars 0 hodnocení

Our Yiwu gushu for this year comes from an old village in Mansa area - Zhang Jia Wan...

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake Red Label" Ripe Pu-erh tea cake
3.5 stars 1 hodnocení

Prémiový zralý pu-erh složený výhradně z 6 až 4 letého ripe puerhu z Lincangu. Lehká až...

2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing

2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
4.5 stars 1 hodnocení

Výslovnost: Pu-lang Šan Banpen Čaj Šeng Ping ČchaPu'erový koláček o klasické...


Citace - Pu-erh


„Velmi dobré lisované čaje se vyrábějí v čínské provincii Jün-nan. Odtud také pochází proslulý čaj Pchu-er, který sice existuje i v podobě lístků, nejčastěji však bývá slisován do cihel, koláčů nebo misek. Pojmenování Pchu-er je odvozeno od názvu města a okresu, kde se tento čaj zpracovával už v době dynastie Tchang (618-907). Někdy jsou pod tímto jménem uváděny i čaje jiného druhu. Pravý Pchu-er je však nezaměnitelný a zcela výjimečný. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q145] [s31]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Měly byste se snažit sedět a meditovat v hodinách c‘, wu, mao a jou (23:00-1:00, 11:00-13:00, 5:00-7:00, 17:00-19:00). Seďte se zkříženýma nohama na polštáři nebo dece. Jemně si ucpěte uši kouskem bavlny a zanechte veškeré vnitřní rozmluvy. Vaše dýchání musí být přirozené. Klidně a uvolněně vdechujte a vydechujte. Přivřete víčka a zaměřte se na oblast tři palce pod pupkem. “

Zdroj Kniha: WONG, Eva; ŽLÁBKOVÁ, Jana. SEDM TAOISTICKÝCH MISTRŮ: Čínský lidový román: O cestě návratu k podstatě. Praha : Pavel Dobrovský - BETA, 2006. s. 232. ISBN: 80-7306-247-X. [q307] [s6]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy