2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 07.06.2013 uživatelem petroff, Stav čaje: [208] A 7546x
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: jaro 2011

Výrobce: Wan Bang Tea Company Kunming

Prodejce: SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

Tagy: , , , ,

Popis:

Výslovnost: Pu-lang Šan Banpen Čaj Šeng Ping Čcha
Pu'erový koláček o klasické hmotnosti 357 g z vesnice Banpen jíž najdeme v pohoří Bulang (Xishuangbanna, Yunnan) asi 15 km severně od známější Lao Ban Zhang.

Pohoří Bulang se rozprostírá na jihu provincie Yunnan poblíž hranice Číny s Myanmarem. Oblast je známá svou produkcí kvalitních Pu’Erů a též prastarými čajovými zahradami. Místní monzunové podnebí a průměrná nadmořská výška 1500 m n. m. jsou ideální pro růst kvalitních čajových stromů.

Čaj od menšího výrobce Wan Bang Tea Company sídlící v Kunmingu. Jako základní materiál byl zvolen velký list ze starších stromů, které rostou v okolí vesnice Banpen. Sklizeň proběhla na jaře roku 2011 a nedlouho na to proběhlo lisování v kombinaci hydraulického lisu a klasických kamenných forem.

Charakteristika:
Vůně suchého listu je silná, nasládlá, s dominujícími květinovými tóny. Nálev průzračný, světle žluté barvy. Chuť je silná, harmonická, zprvu jemně nahořklá, která dále přechází do sladkých tónů. Oproti čajům z Ban Zhang méně nahořklá. Dochuť dlouhodobá nasládlá.

Přes poměrně krátkou dobu zrání je čaj již vhodný ke konzumaci. Nicméně ještě chvíle zrání (v ideálních podmínkách) tomuto čaji jen prospěje.


Příprava:

Kvalitní čaje si zaslouží pečlivou přípravu. V Číně se pro slavnostní popíjení čaje praktikuje rituál, který se nazývá Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte do sekce Příprava čaje.

Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“ (první pro přípravu čaje, druhá pro servírování čaje).

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli a zároveň ochladili vodu. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 2-3 g čaje). Zalijeme ochlazenou vodou (teplota cca 85 - 90°C). Louhujeme přibližně 30 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři a více lahodných nálevů. Přičemž teplota a čas louhování se úměrně prodlužuje.


  •   Počet zobrazení: 7546  


petroff
10.06.2013 21:42:52

Bulang z vesnice Banpen

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

Čaj má velké lístky. Mokré lístky voní velmi intenzivně sladce. Mají velmi aromatickou vůni, lehce květinovou. Čaj má uhlazenou chuť, trpkost je jen velmi jemná a příjemná. Má plnou chuť s dlouhým sladkým dozvukem. Je velmi dobrý, potěšil mě. Objednal jsem celý koláč na ChaWangu – 357g za $15,50

Voda 90°C - oplach 10s – 15s/10/15/20/30/40/50


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



petroff
25.08.2013 19:33:12

Přidal jsem fotky Bulang Shan Banpenu – koláček obsahuje krásné celé lístky a pupeny.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

Bulang Shan 2013 - blind tasting set 4

Bulang Shan 2013 - blind tasting set 4
4.5 stars 1 hodnocení

bohátá a ušlachtilá bulang horkastá chuť so sladkastých aftertastom, sladkým šteklením...

2014 Laos Ban Komaen (Blue) Gu Shu Raw

2014 Laos Ban Komaen (Blue) Gu Shu Raw Puerh Cake 200g
0.0 stars 0 hodnocení

Phôngsali is a province of Laos, bordering Yiwu, Yunnan. It is located high in the...

Meng Hai TF Purple Dayi 7542 Beeng Cha

Meng Hai TF Purple Dayi 7542 Beeng Cha 2001
0.0 stars 0 hodnocení

Archívny sheng pu-erh z Menghai Tea Factory, klasická receptúra 7542 z roku 1975,...

2011 Mengmao Lao Shu Ye Sheng Xiao Bing

2011 Mengmao Lao Shu Ye Sheng Xiao Bing 100g
5.0 stars 1 hodnocení

2011 Spring harvest. This material come from Baoshan area, 2600 meters high mountain...

NaKa 2013 - blind tasting set 3

NaKa 2013 - blind tasting set 3
5.0 stars 1 hodnocení

tento čaj je možné objednať iba ako vzorku, max. množstvo vzoriek z tohto čaju je 2 pre...

2008 Xiaguan FT Xizi (Happy) Tuo Cha Raw

2008 Xiaguan FT Xizi (Happy) Tuo Cha Raw 100g in Box
4.0 stars 1 hodnocení

Xizi tuo je jeden z nejznámějších Xiaguan Fei Tai produktů. Je v něm použit vysoce...


Citace - Pu-erh


„Každá vesnice má svoje výrobní tajemství , které se pečlivě střeží. Právě to dodá čaji z každé sklizně jinou a originální chuť. Listy se nejprve nahřívají , aby zvláčněli. Pak se odstraní přebytek vody, aby se zvýraznila chuť. Tuto práci vykonávají společně vesnické ženy. Pak se listy drtí rolováním. Musí se vyvinout přesný tlak, aby se porušili buněčné struktury listů, a tím se zajistila lepší fermentace. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q335] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pěstitelé pak museli hledat odbytiště a našli je v Tibetu. Vzhledem k tomu, že na tibetských náhorních plošinách neroste žádná zelenina, umožňovala směs čaje s jačím máslem obyvatelům zpestřit příliš tučnou stravu. Cesta čaje a koní, po které dodnes putují karavany, se tedy otevřela před více než tisíci lety. “

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q402] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy