2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 07.06.2013 uživatelem petroff, Stav čaje: [208] A 7671x
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: jaro 2011

Výrobce: Wan Bang Tea Company Kunming

Prodejce: SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

Tagy: , , , ,

Popis:

Výslovnost: Pu-lang Šan Banpen Čaj Šeng Ping Čcha
Pu'erový koláček o klasické hmotnosti 357 g z vesnice Banpen jíž najdeme v pohoří Bulang (Xishuangbanna, Yunnan) asi 15 km severně od známější Lao Ban Zhang.

Pohoří Bulang se rozprostírá na jihu provincie Yunnan poblíž hranice Číny s Myanmarem. Oblast je známá svou produkcí kvalitních Pu’Erů a též prastarými čajovými zahradami. Místní monzunové podnebí a průměrná nadmořská výška 1500 m n. m. jsou ideální pro růst kvalitních čajových stromů.

Čaj od menšího výrobce Wan Bang Tea Company sídlící v Kunmingu. Jako základní materiál byl zvolen velký list ze starších stromů, které rostou v okolí vesnice Banpen. Sklizeň proběhla na jaře roku 2011 a nedlouho na to proběhlo lisování v kombinaci hydraulického lisu a klasických kamenných forem.

Charakteristika:
Vůně suchého listu je silná, nasládlá, s dominujícími květinovými tóny. Nálev průzračný, světle žluté barvy. Chuť je silná, harmonická, zprvu jemně nahořklá, která dále přechází do sladkých tónů. Oproti čajům z Ban Zhang méně nahořklá. Dochuť dlouhodobá nasládlá.

Přes poměrně krátkou dobu zrání je čaj již vhodný ke konzumaci. Nicméně ještě chvíle zrání (v ideálních podmínkách) tomuto čaji jen prospěje.


Příprava:

Kvalitní čaje si zaslouží pečlivou přípravu. V Číně se pro slavnostní popíjení čaje praktikuje rituál, který se nazývá Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte do sekce Příprava čaje.

Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“ (první pro přípravu čaje, druhá pro servírování čaje).

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli a zároveň ochladili vodu. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 2-3 g čaje). Zalijeme ochlazenou vodou (teplota cca 85 - 90°C). Louhujeme přibližně 30 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři a více lahodných nálevů. Přičemž teplota a čas louhování se úměrně prodlužuje.


  •   Počet zobrazení: 7671  


petroff
10.06.2013 21:42:52

Bulang z vesnice Banpen

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

Čaj má velké lístky. Mokré lístky voní velmi intenzivně sladce. Mají velmi aromatickou vůni, lehce květinovou. Čaj má uhlazenou chuť, trpkost je jen velmi jemná a příjemná. Má plnou chuť s dlouhým sladkým dozvukem. Je velmi dobrý, potěšil mě. Objednal jsem celý koláč na ChaWangu – 357g za $15,50

Voda 90°C - oplach 10s – 15s/10/15/20/30/40/50


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



petroff
25.08.2013 19:33:12

Přidal jsem fotky Bulang Shan Banpenu – koláček obsahuje krásné celé lístky a pupeny.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw

2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw Organic Small Iron Cake (930)125g
3.0 stars 1 hodnocení

This nice small cake is made from early spring Wuliangshan and Lincang material. Many...

2007 Banzhang Tuocha Certified Organic

2007 Banzhang Tuocha Certified Organic Raw 250g
4.2 stars 2 hodnocení

This tuo is composed from spring material from Menghai area (most from Bulang mountain)...

1997 CNNP Big Red Mark Raw Puerh Cake

1997 CNNP Big Red Mark Raw Puerh Cake
4.0 stars 1 hodnocení

Popis od prodejce: This cake is called "Da Hong Yin" or Big Red Mark. It's a blend...

2012 Zhang Jia Wan

2012 Zhang Jia Wan
4.5 stars 1 hodnocení

Popis prodejce: Zhang Jia Wan 张家湾 is a tea growing region on Man Sa mountain, north of...

2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake

2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake
5.0 stars 1 hodnocení

Boyou was founded in 2005, now is one of the factories which still adhere to the...

2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha

2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
5.0 stars 1 hodnocení

Lao Yu (老妪) : stará žena Materiál pro tento koláček pochází z malé...


Citace - Pu-erh


„Pití čaje Pu Er pomáhá regulovat množství tuku v těle člověka
Stres, přehnané diety, přejídání, nedostatek pohybu a další faktory napomáhají akumulaci nezdravých tuků, čemuž Pu Er dokáže účinně předcházet. Čaj Pu Er potlačuje syntézu cholesterolu v játrech a efektivně tak snižuje jeho množství v krvi, stejně tak množství triglyceridů a volných mastných kyselin. Čaj Pu Er zároveň výrazně zvyšuje rychlost odbourávání “špatného“cholesterolu.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q532] [s70]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Zelený čaj procesem oxidace vůbec neprochází, a zachovává si tak všechny přírodní polyfenoly. Po otrhání se čajové lístky nechají nanejvýše dvě hodiny ve stínu zavadnout, nebo se začnou ihned zpracovávat - čili deenzymovat. Záleží na místních zvyklostech a druhu čaje. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), propařováním (jež se používá u japonských čajů) nebo pečením. Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou“

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q140] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy