2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g

4.5 stars  4.5  2 hodnocení  Přidáno 25.07.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [223] A 6486x
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: Výroba 15/03/2011

Výrobce: Shengpu Tea Factory

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

"Zi Qi Dong Lai" : The Purple Air coming from the east -- a propitious omen (from the East) is approaching

This small ripe puerh cake has been produced exclusively for our shop and Czech tea-sellers. We tasted many different materials and chose this blend together.Two kinds of materials from Menghai are in the blend:

2006 5th grade from Haiwan Tea Factory (stored in Anning) and 2008 Gongting (the highest quality ripe puerh) from a small factory in Menghai (stored in Kunming). The 5th grade from Haiwan TF is definitely better quality than from other factories. The leaves are picked in spring and sun-dried, small and soft without long stalks.The liquor is clear and has ruby color. In the body, there is creamy dark chocolate taste, sweet and very silky! A month after pressing, we began to sell the cake as the flavor is balanced. However, the tea will be even better about 4-5 months after pressing!

About design : New Year´s Taoist old man wrapping theme is a reminder of the production time in the 2011 Chinese new year.


  •   Počet zobrazení: 6486  


Ondřej
03.11.2013 22:28:48
Ondřej

Purpurový vzduch přichází z východu

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

„Zi Qi Dong Lai“ v překladu Purpurový vzduch přichází z východu. Toto rčení odkazuje na znamení, která se objevila na obloze, když se Lao-c rozhodl odejít do pouště a stát se poustevníkem. Byl pak v průsmyku Hangu Pass odchycen strážcem Yin Xi, který se stal jeho žákem. Ten Lao-ceho požádal (donutil :-) sepsat knihu s jeho učením, a tak vznikla kniha Tao te ťing.
Koláček je malý, 150g. Na přebalu je novoroční motiv starého taoisty, připomínající nový rok 2011, kdy byl tento koláček vyroben. Jde o blend dvou materiálů z oblasti Menghai. První je z Haiwan TF z roku 2006. Druhá složka je z roku 2008 z Gontingu, vyrobeno v malá TF v Menghai.
Koláček je pevně lisován, nicméně lze dobře oddělit kousek čaje. Přidávám ještě pár volných lístků. První nálev po oplachu nechávám delší doby, až nálev získá tmavší červenou barvu. Kousek čaje se ještě nestihl povolit.
Vůně čaje je zemitá, příjemná. Spařené lístky voní zprvu zemitě, pak dřevitě. Vůně připomíná bambus. Nakonec vydává ovocnou vůni.
Nálev je hnědo-červené barvy.
V prvním nálevu převažuje dřevitá chuť, která vyniká převážně v zadní části úst a jazyka. Dozvuk je jemně svíravý s kovovým nádechem a zemitou sladkostí na jazyku. Pěkně zahřívá břicho.
Druhý nálev má již tmavě červeno-hnědou barvu jako mahagon. Chuť je velmi plná. Výrazná chuť bambusu, ovocné tóny, zakončené příjemnou svíravostí na zadní části jazyka. Energie je silná, pěkně prohřívací.
I po třetím nálevu se kousek čaje stále nerozpadl. Barva už je téměř černá. Nejlepší nálevy byly 2. až 5., které obsahovaly i ovocnou chuťovou složku. Výdrž čaje je dlouhá. Velmi dobrý zralý pu-erh. $12 za 150g.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

sypalino
18.11.2013 10:21:10

2011 Zi Qi Dong Lai

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Výborný shu. Spařený list vydává krásnou,ovocno - zemitou vůni. Jednotlivé nálevy jsou vyrovnané chuti, kakaové, příjemně nahořklé, lehce zemité, bez rušivých elementů. Nejlepší byly nálevy 3 a 4, hutné, krémové, prostě "plnotučné" Čaj má dosti energie, příjemně zahřál v tomto podzimním počasí.

gaiwan 120 ml/5g

oplach 5s/30/10/20/30/45/60


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2014 White2Tea New Amerykah 2

2014 White2Tea New Amerykah 2
4.5 stars 1 hodnocení

Menghai blend ze starých arbor stromů. Silné tělo, přetrvávající kuwei [příjemná...

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake Red Label" Ripe Pu-erh tea cake
3.5 stars 1 hodnocení

Prémiový zralý pu-erh složený výhradně z 6 až 4 letého ripe puerhu z Lincangu. Lehká až...

2013 A few Single Trees (maocha)

2013 A few Single Trees (maocha)
4.5 stars 1 hodnocení

This tea is a blend of a few single tree teas from Bangwei and Bulang. These trees...

2006 Changtai Long Ma Rui Ming "Dragon

2006 Changtai Long Ma Rui Ming "Dragon Horse" Raw Puerh Cake 400g
4.0 stars 1 hodnocení

Tento koláč se skládá z vybraného materiálu z oblastí Lancang a Menghai. Po 5-ti...

2008 Yong Pin Hao Yiwu Zhen Shan Spring

2008 Yong Pin Hao Yiwu Zhen Shan Spring Raw Puerh Tea Brick 250g
4.5 stars 1 hodnocení

Čajová továrna Yong Pin Hao dodržuje tradiční postupy výroby čaje od jejího založení v...

2005 Nannuoshan TF Menghai Raw Puerh Cake

2005 Nannuoshan TF Menghai Raw Puerh Cake 357g
2.5 stars 1 hodnocení

Toto je klasický jarní Menghai bland, koláč z továrny Nanuoshan TF, která byla v roce...


Citace - Pu-erh


„Pití čaje Pu Er léčí záněty, eliminuje bakterie a ochraňuje zuby
Pu Er obsahuje řadu aktivních látek s bakteriostatickými účinky. Výzkumy a klinické testy dokazují, že čaj Pu Er odolává bakteriím, brání jejich množení. Důvodem je již zmiňovaný fenol z velkolistých čajovníků rostoucích v čínské provincii Yunnan. Čajovník získává fluor z kvalitní hlíny, ve které roste a sklizené čajové lístky tak zásadním způsobem pomáhají chránit a posilovat zuby. Čaj chrání před zubním kazem a pachem z úst.“

zdravotni_ucinky_caje_puerh_md
Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q538] [s70]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Rozlišení čaje podle barvy nálevu úzce souvisí se způsobem, jakým jsou lístky po natrhání zpracovány. Hlavní rozdíl tkví v tom, zda v čajových listech proběhne proces oxidace, v mnoha publikacích nesprávně označovaný jako fermentace. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q132] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy