Yunnan Red Matai - spring 2016

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 23.08.2016 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [476] A 4906x
Yunnan Red Matai - spring 2016

Druh: Červený čaj

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: jaro 2016

Prodejce: DANDY'S TEA

DANDY'S TEA

Tagy:

Popis:

Tento vynikající červený čaj z Matai v Yunnanu (okres Lincang) byl sklizen a zpracován výhradně ručně za použití lístků z volně rostoucích čajovníků variety Da Ye Zhong (používají se pro produkci Pu-Erhu) stáří cca 200 let.

List je vynikající kvality oranžovo hnědé barvy, výluh má jasně rudý nálev a Vaše vjemy opojí nádherné tóny medu, kakaa, sušeného ovoce, skořice a melasy to vše podtrženo dlouhotrvajícím nasládlým aftertastem. V čaji se snoubí díky použitému listu síla a výdrž Pu-Erhu s jemností a sladkostí červeného čaje.

Čaj je produkován naším dodavatelem v omezeném množství 25kg, kdy 20kg jsme jako každý rok získali pro český trh, proto doporučujeme váženým pijákům čaje nepropásnout příležitost ochutnat tuto lahůdku. Rádi zde připomínáme, že loňský sběr tohoto čaje získal bronzového čajového krále na Čajomírfestu 2015 v Praze.


Příprava:

Nádoba: 150 ml
Množství čaje: 5g – 7g
Do předehřáté nádoby (vypláchnutí vroucí vodou) vložíme čaj, který následně spaříme vodou o teplotě 90°C a ihned ji i vylijeme (minimální množství vody, tak aby se čaj pouze navlhčil). Takto připravený čaj následně luhujeme vodou o teplotě 90°C pro první tři nálevy, ostatní nálevy luhujeme vodou o teplotě 95°C po dobu vyznačenou níže. Nezapomínejme, že do doby luhování je potřeba zahrnout čas pro slévání nálevu, i když tolerance u tohoto čaje je pro každý nálev cca 5 - 7s. Konvičku vždy vyprázdníme do poslední kapky, aby nedošlo k samovolnému luhování čaje a znehodnocení následujících nálevů.

Čaj též můžeme připravit způsobem Gong Fu Cha, kdy používáme vroucí vodu. Vhodná nádoba je o velikosti 100 - 120ml a vložíme cca 8g čaje. Oproti době vyznačené níže zkrátíme čas přípravy cca o třetinu.

Doba luhování pro jednotilivé nálevy:
25s – 30s – 35s - 40s – 45s - 45s - 50s - 60s Při doporučené přípravě si uděláte čaj 10 krát a pokaždé v množstí 1 - 1,2l čaje v ceně 23,6,-Kč.


  •   Počet zobrazení: 4906  


Ondřej
30.08.2016 10:20:59
Ondřej

Výborný červený čaj z divokých čajovníků

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Krásné a dlouhé lístky s jemným chmýřím. Jedná se o ručně zpracovávaný červený čaj z divokých čajovníků starých 200let.

Čaj se ve vyhřátém gaiwanu krásně rozvoní. Spařený čaj pak voní po čokoládě, přezrálé lesní ovoce, nádhera.

Barva nálevu tmavě hnědo-červená. Chuť velmi příjemná, kultivovaná, přesto výrazná s dlouhotrvající chutí. Čaj má příjemnou zahřívací energii. Doporučuji pro nadcházející podzim. Cena příznivá 189Kč/50g.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Červený čaj

Sikkim Temi FTGFOP-1 Second Flush 2013

Sikkim Temi FTGFOP-1 Second Flush 2013
4.5 stars 2 hodnocení

Výborný čaj z jediné zahrady v Sikkimu, rozprostírající se v okolí vesnice Temi, v...

2012 Fujian Waishan Xiaozhong - Lapsang

2012 Fujian Waishan Xiaozhong - Lapsang Souchong AA grade
4.5 stars 1 hodnocení

Popis od prodejce : Famous and well know red tea which come from Fujian province, Wuyi...

2014 Autumn Mengsong Old Tree Organic Red

2014 Autumn Mengsong Old Tree Organic Red Tea
4.0 stars 1 hodnocení

This tea come from Mengsong area and single mountain and autumn late September harvest....

2014 Darjeeling Rohini Exotic SFTGFOP1

2014 Darjeeling Rohini Exotic SFTGFOP1
4.5 stars 1 hodnocení

Exkluzivní sběr z nejmladší zahrady v Darjeelingu zpracovaný z čerstvých výhonků keřů...

Arya Tara Golden Tips 2014

Arya Tara Golden Tips 2014
4.5 stars 1 hodnocení

Špičkový čaj nádherného vzhledu vyrobený ze zlatých tipsů. Po zalití nám dává nálev...

Darjeeling Thurbo Wonder Delight Second

Darjeeling Thurbo Wonder Delight Second Flush 2013
2.0 stars 1 hodnocení

Nejlepší čaj typu clonal, který bylo letos možné ochutnat. Nádherné, kořenité,...


Citace - Červený čaj


„Čajovník se pěstuje i na úpatí Himalájí, v oblasti Darjeelingu. Plantáže leží v nadmořské výšce od 2000 do 3000 m n.m. a jsou orientované na jižních svazích těchto velehor. V těchto místech jsou produkované čajovníkové listy vynikajících kvalit. Jsou značně aromatické, s velkým obsahem vrcholových nazlátlých lístků oblíbených pro své příjemné aroma, které je ovlivněno vysokohorskou polohou plantáží a klimatickými podmínkami.“

povidani_o_caji_jozef_augustin
Zdroj Kniha: Augustín, Jozef. Povídání o čaji: Čajovníkový list (Camellia sinensis L.) čaj, jako potravinářská pochutina, léčebný, mystický. Olomouc : FONTÁNA, 2001. s. 205. ISBN: 80-86179-75-3. [q312] [s42]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Na rozdíl od čínských zelených čajů se v Japonsku k přerušení oxidace většinou používá horká pára.“

Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q420] [s58]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy