2014 Darjeeling Rohini Exotic SFTGFOP1

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 14.03.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [341] A 5313x
2014 Darjeeling Rohini Exotic SFTGFOP1
2014 Darjeeling Rohini Exotic SFTGFOP1 2014 Darjeeling Rohini Exotic SFTGFOP1 2014 Darjeeling Rohini Exotic SFTGFOP1

Druh: Červený čaj

Země: Indie

Oblast: Darjeeling

Sklizeň: jarní sklizeň 2014 (FF, First Flush)

Datum výroby: lot DJ 3/14

Prodejce: Orijin Tea Praha

Orijin Tea Praha

Tagy:

Popis:

Exkluzivní sběr z nejmladší zahrady v Darjeelingu zpracovaný z čerstvých výhonků keřů kultivaru AV2.

Zlatavý nálev opojné vůně s tóny ovoce, květů lípy a stopou arašídů. Sladké a hladké, vyvážené chuti zralého ovoce se stopami hrozna která přechází až do jemně medových tónů. První vánek jara v šálku čaje!

Zahrada Rohini je situována v udolí Kurseong a má za sebou pohnutou historii. Byla uzavřena přes dlouhých 30 let od roku 1962 až do roku 1994 kdy byla znovu oživena rodinou Saria, která ji začala opět osazovat novými keříky. Nyní je ve správě čajových firem, které mají na starost i zahradu Gopaldhara.

Pouze okolo 28 hektarů z aktuálních 138 které má zahrada k dispozici je z původního osázení a tak většina keřů je stále mladých. Zahrada je rozdělena do čtyř sekcí. Nižší úrověň Jaberhat má okolo 24 ha. Střední úrovně Kotidhara a Pailodhora mají dohromady přibližně 76 ha, jsou převážně osázeny klony AV2 a T-78 a produkují velmi kvalitní čaje. Nejvyšší úroveň Tukuriya se nachází v průměrné výšce 1300 m n.m. a rozkládá se až k městu Kurseong. Čajovníky z této nejstarší části jsou staré přes 100 let.


  •   Počet zobrazení: 5313  


Ondřej
18.03.2014 10:13:07
Ondřej

První jarní DJ

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Čaj zabírá v pytlíku hodně místa. Nevěřícně jsem pytlík postavil na váhu, zda je tam opravdu jen 50g. Lístky voní pěkně jarně. Barva nálevu je svítivě žluto-hnědá. Chuť je lehčí, ovocná s jemnou stopou citrusových plodů. V závěru je na jazyku cítí jemná perlivost a svíravost. Čaj má osvěžující energii. Velmi dobrý čaj. 50g za 280Kč

Používám chladnější vodu 90-95°C.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Červený čaj

2012 Fujian Waishan Xiaozhong - Lapsang

2012 Fujian Waishan Xiaozhong - Lapsang Souchong AA grade
4.5 stars 1 hodnocení

Popis od prodejce : Famous and well know red tea which come from Fujian province, Wuyi...

Darjeeling Thurbo Wonder Delight Second

Darjeeling Thurbo Wonder Delight Second Flush 2013
2.0 stars 1 hodnocení

Nejlepší čaj typu clonal, který bylo letos možné ochutnat. Nádherné, kořenité,...

Yunnan Red Matai - spring 2016

Yunnan Red Matai - spring 2016
4.5 stars 1 hodnocení

Tento vynikající červený čaj z Matai v Yunnanu (okres Lincang) byl sklizen a zpracován...

2013 Chawangpu Xiao Jin Bing Red Tea 100g

2013 Chawangpu Xiao Jin Bing Red Tea 100g
4.0 stars 1 hodnocení

Tento malý koláček červeného čaje je vyroben z jarní sklizně 2012 z vysokohorské...

Dooteriah Muscatel SFTGFOP SF 2012

Dooteriah Muscatel SFTGFOP SF 2012
5.0 stars 1 hodnocení

Suchý list farebne pestrého vzhľadu má bohaté zastúpenie strieborných tipsov, pričom sa...

2015 Yunnan Yi Wu Zheng Shan Ye Sheng

2015 Yunnan Yi Wu Zheng Shan Ye Sheng Hong Cha
0.0 stars 0 hodnocení

mimořádně zajímavý čerstvý (sklizeň říjen 2015) červený čaj sklizený z divoce...


Citace - Červený čaj


„Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost, která stimuluje činnost slinných žláz a zahání žízeň. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q139] [s31]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Čaj je velice náchylný k vstřebávání nejrůznějších vůní i pachů. Proto se při jeho výrobě až úzkostlivě dbá na vyloučení všech možných nežádoucích vlivů. Lidé, kteří pracují při sběru lístků a v čajových továrnách, nesmějí používat parfémy nebo jíst silně aromatická jídla.
Této vlastnosti čaje se využívá k jeho dodatečnému upravování. Rozlišujeme tři druhy takto upravených čajů:

1. čaje aromatizované přírodními vůněmi (ovoněné) - zpracované tradiční metodou za pomoci čerstvých květů jasmínu, magnólie, pomerančovníku, lotosu, růže, ibišku, chryzantémy…
2. čaje aromatizované esencemi - ať už přírodního či chemického původu
3. čaje ochucené - částmi sušených plodů nebo kořením, například mandlemi, sušenými jablky, rozinkami, zázvorem, kokosem, skořicí, hřebíčkem…“

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q317] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy