„Označení výrobku First Flush Darjeeling (první sběr po zimní přestávce) pocházejícího z této oblasti vytvářejí světlý nápoj, Second Flush Darjeeling (druhý sběr) tmavý, není ale tak intenzivně zabarvený jako čajovníkové listy z Assámu.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„Čajovník se pěstuje i na úpatí Himalájí, v oblasti Darjeelingu. Plantáže leží v nadmořské výšce od 2000 do 3000 m n.m. a jsou orientované na jižních svazích těchto velehor. V těchto místech jsou produkované čajovníkové listy vynikajících kvalit. Jsou značně aromatické, s velkým obsahem vrcholových nazlátlých lístků oblíbených pro své příjemné aroma, které je ovlivněno vysokohorskou polohou plantáží a klimatickými podmínkami.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„V roce 1854 vláda vydala zákon o rozvoji pěstování čajovníku a nařizuje v něm pěstovat tuto kulturu na všech dosud neobdělávaných půdách. Právě tento zákon přispěl k rozvoji tzv. čajovníkových zahrad a napomohl urychlit pěstovatelské aktivity v Indii. Od roku 1870 nastává trvalý vzestup v pěstování a čajovník se stává nejdůležitější kulturní plodinou v této zemi. Oblast Assámu se stala největší pěstitelskou částí Indie s množstvím menších a větších čajovníkových plantáží. Nejznámější produkční oblasti Indie jsou Dvár a oblast Darjeelingu.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost, která stimuluje činnost slinných žláz a zahání žízeň. “
Citace tagy: Oxidace čaje, Červený čaj, Výroba čaje
bohatá, mierne 'bariková' chuť po dubových sudoch ako pri vínach, razatná a vyvážená horkosť, hladká a...
Tento koláč se skládá z vybraného materiálu z oblastí Lancang a Menghai. Po 5-ti letech suchého zrání,...
This tea was a bit of an experiment for us. We'd found 2 different maochas from Bulang mountain, which were...
Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.
Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.
„Podezřelé (Fishy), plesnivé (Mouldy) a suché chutě
Můžeme zapojit všechny smysly k hodnocení čaje, ale Fishy, pleasnivé (Mouldy) a suché chutě by měly být odhaleny čichem případně v chuti. Většina těchto problémů souvisí se špatnou kvalitou čaje nebo špatným skladováním.“