Yunnan Red Matai - spring 2016

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 23.08.2016 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [476] A 4873x
Yunnan Red Matai - spring 2016

Druh: Červený čaj

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: jaro 2016

Prodejce: DANDY'S TEA

DANDY'S TEA

Tagy:

Popis:

Tento vynikající červený čaj z Matai v Yunnanu (okres Lincang) byl sklizen a zpracován výhradně ručně za použití lístků z volně rostoucích čajovníků variety Da Ye Zhong (používají se pro produkci Pu-Erhu) stáří cca 200 let.

List je vynikající kvality oranžovo hnědé barvy, výluh má jasně rudý nálev a Vaše vjemy opojí nádherné tóny medu, kakaa, sušeného ovoce, skořice a melasy to vše podtrženo dlouhotrvajícím nasládlým aftertastem. V čaji se snoubí díky použitému listu síla a výdrž Pu-Erhu s jemností a sladkostí červeného čaje.

Čaj je produkován naším dodavatelem v omezeném množství 25kg, kdy 20kg jsme jako každý rok získali pro český trh, proto doporučujeme váženým pijákům čaje nepropásnout příležitost ochutnat tuto lahůdku. Rádi zde připomínáme, že loňský sběr tohoto čaje získal bronzového čajového krále na Čajomírfestu 2015 v Praze.


Příprava:

Nádoba: 150 ml
Množství čaje: 5g – 7g
Do předehřáté nádoby (vypláchnutí vroucí vodou) vložíme čaj, který následně spaříme vodou o teplotě 90°C a ihned ji i vylijeme (minimální množství vody, tak aby se čaj pouze navlhčil). Takto připravený čaj následně luhujeme vodou o teplotě 90°C pro první tři nálevy, ostatní nálevy luhujeme vodou o teplotě 95°C po dobu vyznačenou níže. Nezapomínejme, že do doby luhování je potřeba zahrnout čas pro slévání nálevu, i když tolerance u tohoto čaje je pro každý nálev cca 5 - 7s. Konvičku vždy vyprázdníme do poslední kapky, aby nedošlo k samovolnému luhování čaje a znehodnocení následujících nálevů.

Čaj též můžeme připravit způsobem Gong Fu Cha, kdy používáme vroucí vodu. Vhodná nádoba je o velikosti 100 - 120ml a vložíme cca 8g čaje. Oproti době vyznačené níže zkrátíme čas přípravy cca o třetinu.

Doba luhování pro jednotilivé nálevy:
25s – 30s – 35s - 40s – 45s - 45s - 50s - 60s Při doporučené přípravě si uděláte čaj 10 krát a pokaždé v množstí 1 - 1,2l čaje v ceně 23,6,-Kč.


  •   Počet zobrazení: 4873  


Ondřej
30.08.2016 10:20:59
Ondřej

Výborný červený čaj z divokých čajovníků

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Krásné a dlouhé lístky s jemným chmýřím. Jedná se o ručně zpracovávaný červený čaj z divokých čajovníků starých 200let.

Čaj se ve vyhřátém gaiwanu krásně rozvoní. Spařený čaj pak voní po čokoládě, přezrálé lesní ovoce, nádhera.

Barva nálevu tmavě hnědo-červená. Chuť velmi příjemná, kultivovaná, přesto výrazná s dlouhotrvající chutí. Čaj má příjemnou zahřívací energii. Doporučuji pro nadcházející podzim. Cena příznivá 189Kč/50g.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Červený čaj

2014 China Guang Dong Ying De Hong Cha

2014 China Guang Dong Ying De Hong Cha
5.0 stars 1 hodnocení

Tradičně a kompletně ručně zpracovaný červený čaj z původních zahrad. Dobře tvarovaný...

2014 Autumn Mengsong Old Tree Organic Red

2014 Autumn Mengsong Old Tree Organic Red Tea
4.0 stars 1 hodnocení

This tea come from Mengsong area and single mountain and autumn late September harvest....

2013 Zhejiang Long Jing Hong Cha AAA

2013 Zhejiang Long Jing Hong Cha AAA Grade
5.0 stars 1 hodnocení

Material came from the same tea trees with Longjing green tea. The dry tea leaves are...

2013 "Light Roast" Wild Tree Purple

2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong
4.0 stars 1 hodnocení

This is a lightly processed black tea that was hand-crafted using a wild tree purple...

Dooteriah SFTGFOP 1 CH Muscatel 2nd Flush

Dooteriah SFTGFOP 1 CH Muscatel 2nd Flush 2012
3.0 stars 1 hodnocení

bohatá, mierne 'bariková' chuť po dubových sudoch ako pri vínach, razatná a vyvážená...

Darjeeling Jungpana Wonder Delight Second

Darjeeling Jungpana Wonder Delight Second Flush 2013
2.5 stars 1 hodnocení

Nádherně zpracovaný celolistový čaj z kultivaru Pb312. Velmi ojedinělá záležitost z...


Citace - Červený čaj


„Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost, která stimuluje činnost slinných žláz a zahání žízeň. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q139] [s31]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„TAO JE JAKO PRÁZDNÁ NÁDOBA.
JEJÍ UŽITEČNOST SE NIKDY NEVYČERPÁ.
JAK NEPOCHOPITELNÉ!
Tao je široširé prázdno, z něhož vše povstává a do něhož vše padá zpátky. Je nevyčerpatelné, protože nemá žádné meze.
Možná nevíte, že nula byla objevena v Indii, poněvadž Indie si uvědomila, že vše povstává z nicoty, z nuly, a vše se do ní vrací zpět. Vaše cesta vede od nuly k nule. Koncepce nuly, šunjáta, prázdnota, je základem vší matematiky. Pokud byste odstranili nulu, matematika se zbortí.“

Zdroj Kniha: Osho. Tři poklady Tao: Rozjímání nad sútrami Lao-c’eho Tao te ťingu. Olomouc : Fontána, 2009. s. 468. ISBN: 978-80-7336-494-6. [q119] [s22]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy