Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g

3.5 stars  3.5  1 hodnocení  Přidáno 04.06.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [364] A 4260x
Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g
Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g
Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g Late 1990s "Jin Gua Gong Cha" 500g

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Datum výroby: pozdní 90-tá léta

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , ,

Popis:

"Jin Gua Gong Cha" nebo též "Tuan Cha", je speciální druh lisovaného čaje. Vypadá jako dýně a čaj se pak po nějaké době zbarvuje do zlato-žluté. Tento čaj je nazýván „Jin Gua" – Zlatý meloun. „Gong Cha“ znamená časný Jing Gua, což bylo označení jeho vysoké hodnoty.

Čaj byl uložen v Simau, dokud nebyl prodán v roce 2006 do Kunmingu. V čaji došlo k obrovským posunům během posledních 20 let. Barva nálevu je jako červené podzimní javorové listí, chuť je kulatá a vykazuje typické znaky vyzrálého puerhu., chutná skvěle, uhlazeně, chladivě se silnou bylinou vůní.


  •   Počet zobrazení: 4260  


Ondřej
07.10.2015 12:07:00
Ondřej

Půl kilový melounek

5 stars 3.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Suché lístky voní mentolově. Vůně napařených suchých lístků je již zemitá, sladká s nádechem oříškovosti.
Vzorek je poměrně hodně lisovaný, první nálev po oplachu nechávám cca 30s. Chuť je vyzrálá s jemným mentolovým nádechem. Bohatá sladkost vracející se přes nos zpět do úst.
Spařené lístky v konvičce se rozvoněli pěknou ovocnou vůní.
Chuť je čistá, bez známek zatuchlosti, plná. Ke konci třetího nálevu, který jsem loužil 20s lze v dozvuku pozorovat výraznou svíravost. Velmi zajímavé, jaký potenciál je v tomto melounku uložen.
Energie je jemná a nastupuje pomalu. Příjemně uvolní tělo.
Bohužel prodejce neuvádí odkud pochází materiál na tento čaj. Vágní označení „Late 1990s“ může být něco mezi 1996-1999 a bohužel už původ čaje asi nezjistíme.
Čaj mi přijde jako dobrá volba pro každodenní pití, pokud máte rádi vyzrálé čaje. Cena tohoto melounku, který váží úžasných 500g je $78, což dělá z tohoto čaje dobrou a dostupnou variantu vyzrálého puerhu pro každodenní pití. Nyní 10/2015 je cena $92.


Oplach – 30/10/20/25/30/35/40/45/50/…


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2005 Nan Nuo Shan Raw Chi Tse Bing Cha

2005 Nan Nuo Shan Raw Chi Tse Bing Cha "7549" 375g
4.5 stars 1 hodnocení

Jedná se o klasický a starý styl koláčku z Nannuoshan Tea Factory, která byla...

2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw

2010 Yunnan Yin Hao Xiao Yuan Cha- Raw Organic Small Iron Cake (930)125g
3.0 stars 1 hodnocení

This nice small cake is made from early spring Wuliangshan and Lincang material. Many...

2007 Jingmai Qiao Mu “0502”

2007 Jingmai Qiao Mu “0502”
3.5 stars 2 hodnocení

Popis od prodejce: Use Jingmai mountain arbor (Qiao Mu) tea which picked before Grain...

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake

2013 Yunnan Sourcing "Year of the Snake Red Label" Ripe Pu-erh tea cake
3.5 stars 1 hodnocení

Prémiový zralý pu-erh složený výhradně z 6 až 4 letého ripe puerhu z Lincangu. Lehká až...

2015 Spring Xiao Hu Sai Old Tree Cake

2015 Spring Xiao Hu Sai Old Tree Cake 357g
0.0 stars 0 hodnocení

This cake is made by friend´s shop in small quantity just 150kg in total. First spring...

old school 7542 BingCha 2011

old school 7542 BingCha 2011
0.0 stars 0 hodnocení

I tasted several 7542 original Dayi cakes from recent years going back to 1997. Only...


Citace - Pu-erh


„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Nejstarší písemná zmínka o čajovnících a přípravě čaje je v evropské literatuře z roku 1559, kdy benátský cestopisec Giovanni Battista Ramusio uveřejnil první zprávu v knize s názvem „Cesty a putování“. V této knize autor zdůrazňuje především léčivé účinky čaje. Později se o této problematice postupně začíná zmiňovat i někteří další cestovatelé“

Zdroj Kniha: Augustín, Jozef. Povídání o čaji: Čajovníkový list (Camellia sinensis L.) čaj, jako potravinářská pochutina, léčebný, mystický. Olomouc : FONTÁNA, 2001. s. 205. ISBN: 80-86179-75-3. [q191] [s42]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy