2013 Čang-pching Šuej-sien „Černá perla“

0.0 stars  0.0  0 hodnocení  Přidáno 24.01.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [409] A 2682x
2013 Čang-pching Šuej-sien „Černá perla“
2013 Čang-pching Šuej-sien „Černá perla“ 2013 Čang-pching Šuej-sien „Černá perla“ 2013 Čang-pching Šuej-sien „Černá perla“
2013 Čang-pching Šuej-sien „Černá perla“ 2013 Čang-pching Šuej-sien „Černá perla“

Druh: Oolong

Země: Čína

Oblast: Fujian

Sklizeň: Vesnice Nan-jang, Čang-pching, provincie Fu-ťien

Datum výroby: Podzimní 2013

Výrobce: Mistr Lin Žen-fang

Prodejce: Čajwan

Čajwan

Tagy:

Popis:

Velice zajímavý a kvalitní lisovaný čaj z málo známé oblasti Čang-pching. Tento oolong byl ručně sklizený v zahradě u vesnice Nan-jang a tradičněji zpracovaný, čím se myslí zejména vyšší stupeň fermentace, silnější pečení na dřevěném uhlí a lisování. Tento tradiční způsob lisování byl kdysi v provincii Fu-ťien celkem běžný – pamětníci tvrdí, že se tak před několika desetiletími vyráběla dokonce i Tchie Kuan-jin v An-si. Dnes je nicméně Čang-pching posledním místem, které si tento zvyk zachovalo. Čaj dává zlatavě žlutý nálev jemné pečené vůně a hladké plné, nasládlé chuti s jemnými dřevitými tóny.

Čaj doporučujeme připravit metodou Kung-fu, nejlépe do I-singské konvičky, velice dobře však poslouží i porcelánový kaj-wan. Čaj prodáváme jednotlivě balený ve vakuovém pytlíku.

Nejčastěji se místní čaj označuje prostě 漳平水仙 [Čang-pching šuej-sien], „Vodní víla z oblasti Čang-pching“. Dá se rozdělit do dvou kategorií: Čaj lisovaný do malých cihliček, který je většinou světlejší a nepečený, a čaj lisovaný do kuliček, typicky silněji pečený na dřevěném uhlí. Černá perla je převzatý obchodní název dodavatele.


  •   Počet zobrazení: 2682  






Čaje - Oolong

2012 Autumn Fujian Anxi Benshan 100g

2012 Autumn Fujian Anxi Benshan 100g
3.8 stars 2 hodnocení

Jeden ze známý oolong čaju z oblasti Anxi je Beshan. Jed o vysokohorský oolong čaj...

Wu Yi Da Hong Bao Traditional Oolong

Wu Yi Da Hong Bao Traditional Oolong
4.0 stars 1 hodnocení

Suchý list - vzhled: středně dlouhé lístky, lehce pokroucené a twistované, velmi tmavě...

2012 Spring Slight Charcoal Roasted

2012 Spring Slight Charcoal Roasted Zhangping Shui Xian Mini Cakes
0.0 stars 0 hodnocení

"Shui Xian" (also spelled Shui Hsien) - narcissus or water sprite This great...


Citace - Oolong


„Oolong - je částečně oxidovaný čaj. Sběr lístků na jeho výrobu musí proběhnout v okamžiku jejich plné zralosti, aby čajový nálev získal svou pověstnou vyváženou chuť. Na rozdíl od ostatních čajů se nasbírané čajové lístky nechávají zavadnout na přímém slunci. Pak jsou nasypány do velkých a vzdušných otočných válců spletených z bambusu, kde jsou přetřásány tak dlouho, až se na povrchu lístků rozruší buněčné membrány a čaj začne oxidovat. Jedinečnost této metody spočívá v tom, že oxidace zasahuje pouze okraje čajových lístků a zbytek neporušené buněčné struktury si zachovává přírodní polyfenoly. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q141] [s31]




Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Kouřovost
Umění výroby čaje ze starých čajovníků je velmi staré. Není jednoduché se naučit umění ručního pečení čaje. Jakákoliv malá chyba ovlivní chuť čaje. Kouřovost nebo yan wei je jedním z příkladů, ale je nutné jej odlišit od připálené chuti, která je popisována jako hu wei. Ta druhá chuť – připálená – obvykle vzniká, pokud není čaj dobře pečen a bohužel je velmi častá. Yan wei nebo též kouřovost je způsobena přesušením.“

Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q785] [s87]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy