Sencha Ohira 2013

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 13.01.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [319] A 5549x
Sencha Ohira 2013
Sencha Ohira 2013

Druh: Zelený čaj

Země: Japonsko

Sklizeň: jaro 2013 Shizuoka prefect., Ohira

Výrobce: farmár Yamamotoen

Prodejce: PU-ERH.sk

PU-ERH.sk

Tagy: ,

Popis:

Vôňa zapareného, zahriateho listu je ako decentný, morský, vegetálny vánok.
Osobne si japonské čaje pripravujem šetrnou, pohodovou metódou. Zahrejete si konvičku horúcou vodou, nalejete ju do nej a po asi pol minútke ju zlejete. Nasypete do nej suché lístočky a na chvíľku ju zatvoríte. Potom ju môžete otvoriť a ovoniavať lístočky, ktoré sú teraz teplé a oveľa viac voňajú. Medzitým rozlejete horúcu vodu do šálok, kde sa táto voda schladí asi na 60 stupňov. Buď skúsite ponoriť prst do tejto vody a vydržíte ho tam držať asi 3 sekundy alebo keď čaj robíte pre hostí a zvolíte hygienickejší spôsob, a to, že miesto namáčania prsta pozorujete stúpajúcu paru zo šálok. V momente, keď para stúpa mierne do strán a nie priamo hore, môžete vodu naliať do konvičky. Ja lúhujem čajik okolo minútky. Nepoužívam budík ani teplomer a preferujem takúto pocitovú prípravu.

Vôňa v konvičke po zliatí čaju do šálok je ako jarná zeleninová polievočka so sviežim nádychom.

Chuť je takisto decentná, mierne slaná, prenikavo vegetálno sviežo pôsobiaca, zanechávajúca príjemný pocit v ústach s podtónom horkosti. Cítiť v nej pistáciové slané závany chuti. Po prehltnútí čaju chute v ústach pripomínajú domácu čerstvú, a hlavne jarnú, takú jemnučkú jarnú zeleninu ako je zelená paprika.

Druhý nálev si pripravujem s ešte chladnejšou vodou, nechávam čajík lúhovať iba pár sekúnd. Čajík je viacej horkastý, vegetálny, cítiť v nej kukuričku a nezrelý hrášok.

Japonské čaje sú perfektným príkladom toho, že krásne a príjemné trvá iba chvíľu a nedá sa to predĺžiť ani vrátiť späť. Zanecháva ale výraznú stopu, spomienku s hrejivým pocitom, a v tomto prípade, s chutnou dochuťou na jazyku.

V súhrne, tohtoročná Sencha Ohira priniesla, prírodný, nevtierajúci sa a na nič nehrajúci sa svieži čajik.


  •   Počet zobrazení: 5549  


Ondřej
12.02.2014 16:42:31
Ondřej

Sencha 2013

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Po Fukušimě jsem si nebyl jistý jak je to s radioaktivitou v japonských čajích, a proto jsem se zeptal Petra z Pu-er.sk. Napsal mi, že z Japonska neodejde čaj, který neprojde testy na radioaktivitu. Na testy čekal farmář 6 týdnů. Na Slovensku čaje prošly dvěma veterinárními kontrolami... Takže už jsem klidný a čaje si pěkně užiju :)

Suché lístky v pytlíku voní překvapivě sladce po jahodovém džemu. Velmi svěží vůně. Spařené lístky vydávají trávovou „jarní“ vůni (asi mé zbožné přání uprostřed zimy – nezimy).

Trávová chuť s jemnou kyselostí, lehkou marcipánovou hořkostí, zakončená suchem na jazyku.

Z počátku je chuť čaje sladká, trávová, pak se objeví jemná svíravost – taková jemná trpkost po jádrovinách vzadu na jazyku – není to nepříjemné. Na závěr sladký dozvuk s pocitem sucha v ústech.

Čaj připravuji v malé porcelánové konvičce 80ml. Čaje postačí tak 2-3g. U prvního nálevu se vyplatí si počkat na chladnější vodu, klidně 50-60°C a louhuji cca 1minutu. Pokud se teplota vody přežene, čaj je hned hořký.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Zelený čaj

DaeJak 2014 ECO Korea

DaeJak 2014 ECO Korea
4.5 stars 1 hodnocení

Korejský zelený čaj sklízený na jaře roku 2014 v okrese Hadong, pohori Jiri. Čaj je...

2013 Yunnan Simao Huoqing Green Tea

2013 Yunnan Simao Huoqing Green Tea
4.0 stars 1 hodnocení

Spring comes to Yunnan earlier this year. And also spring teas from regular spring...

2013 Pi Lo Chun - Modrozelené spirálky

2013 Pi Lo Chun - Modrozelené spirálky jara
3.5 stars 1 hodnocení

Nádherný tipsový čaj. Tento velmi jemný čaj se zpravidla sbírá brzy na jaře, jakmile se...

2011 Yunnan Mao Feng (early March)

2011 Yunnan Mao Feng (early March)
2.0 stars 1 hodnocení

The Yunnan Mao Feng is one of most popular green teas from Simao

2012 Yunnan Green Tea Chun Jian

2012 Yunnan Green Tea Chun Jian
0.0 stars 0 hodnocení

Chun Jian (春尖) –Tento zelený čaj pochází z oblasti Simao a byl sklizen v půli března....

2012 Autumn Te Ji Grade Lianghe Hui Long

2012 Autumn Te Ji Grade Lianghe Hui Long Green Tea 100g
4.0 stars 1 hodnocení

Známý vysokohorský čaj vysoké kvality z Huilong Zhai, vesnice Dachang, okresu Lianghe ,...


Citace - Zelený čaj


„Studie publikovaná v lednu 2005 v magazínu American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že „denní konzumace čaje s obsahem 690mg katechinů po 12 týdnů snížila množství tělesného tuku, což znamená, že příjem katechinů může být užitečný při prevenci a zlepšování chorob špatného životního stylu, hlavně obezity.““

green-tea-leaves-steeping_md
Zdroj Web: Zelený čaj: Zelený čaj a zdraví[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Zelený_čaj>. [q159] [s35]




Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy