„Jarní sběr čaje v Sip Song Phan Na (Xishuangbanna) v jižním Yunnanu začíná obětním rituálem. Zde také zahajujeme naše dlouhé putování po starodávné čajové cestě. V údolí šesti čajových hor rostl divoký čajovník. Myšlenka louhovat jeho široké listy ve vařící vodě pochází rovněž odsud. To vše se odehrálo asi před třemi tisíci lety. Vzácný čaj pu-erh, pojmenovaný podle města v této oblasti je páteří zdejší ekonomiky. Vznikli tu plantáže a každá vesnice přišla s vlastními postupy produkce čaje včetně lisování ve tvaru cihel, aby se usnadnila jeho přeprava. “
Citace tagy: Pu-erh, Gushu, Yunnan, Koláč, Výroba čaje
„Oblast, kde se čaj pěstuje a místo jeho určení, tedy kde na něj čekají konzumenti, byly od sebe vždy velmi vzdáleny. Čaj se přepravoval z Yunnanu do Pekingu a z Yunnanu do Tibetu, což byla dvě střediska odkud dodávky putovali do Indie, ale také do Francie.“
„Nejlepší podmínky pro růst čajovníků jsou v hornatých oblastech Yunnanu v nadmořských výškách mezi 1000 a 1500m. Zde se totiž drží mlha i v období sucha, což zajišťuje novým výhonkům dostatek vláhy a podporuje jejich růst. V Číně existuje jedno velice známé rčení: ‚Vysoké hory zahalené mlhou produkují čaj výjimečné jakosti‘. A v důsledku optimální kyselosti je tu i úrodná půda, což podporuje růst širokolistých čajovníků. “
Citace tagy: Yunnan
„Cesta vede od hranic rozdělujících Čínu, Myanmar, Laos a Vietnam, pokračuje přes rozlehlou provincii Yunnan a legendární Shang-gri-lá, vynese nekonečnými travnatými pláněmi oblasti Panda a podél pohoří Himaláj. Karavana bude potřebovat celých šest měsíců, aby urazila 4 tisíce kilometrů, které ji dělí od velkého trhu čaje v Lhase. Jezdci se tedy nejdřív vydají pro čaj k místním pěstitelům.“
Citace tagy: Yunnan, Myanmar (Barma), Čína
sladkastá, bohatá, hutná chuť nastupuje už od začiatku, pri druhom nálevu vystupuje do popredia už aj...
Tento vynikající červený čaj z Matai v Yunnanu (okres Lincang) byl sklizen a zpracován výhradně ručně za...
Popis od prodejce: Use Jingmai mountain arbor (Qiao Mu) tea which picked before Grain Rain (mid-April) as...
Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.
Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.
„玉緑茶 Tamarjokuča (Tamaryokucha) - Zelený čaj, někdy označovaný též jako Guricha, který bývá svinut po vzoru čínských čajů do zakroucených "drátků". Tím se liší od všech ostatních japonských čajů. U některé čajů Tamaryokucha byla oxidace zastavena lehkým pražením, namísto napaření lístků. Takový čaj se pak označuje jako Kamairi Tamaryokucha. Chuť těchto čajů bývá plná, lehce pečená, nasládlá, u nejvyšších sort pak částečně připomíná čaje typu Gyokuro“