„Nejstarší písemná zmínka o čajovnících a přípravě čaje je v evropské literatuře z roku 1559, kdy benátský cestopisec Giovanni Battista Ramusio uveřejnil první zprávu v knize s názvem „Cesty a putování“. V této knize autor zdůrazňuje především léčivé účinky čaje. Později se o této problematice postupně začíná zmiňovat i někteří další cestovatelé“
„Čajový keř u nás poprvé popsal český botanik a biolog Jan Svatopluk Presl v roce 1864 ve svém díle „Všeobecný rostlinopis, čili popsání rostlin ve všelikém ohledu i škodlivých“. Autor popisuje celkem 25 druhů čajovníků, jejichž lístky jsou „osvěživé nebo obecně prospěšné“.“
„V roce 1834 byly opět obnoveny pokusy s pěstováním čajovníků na svazích Himalájí. Současně byl náhodně objeven divoce rostoucí keř čajovníku v oblasti Assámu, , z jehož listů si domorodci primitivním způsobem připravovali čajový nápoj.“
Citace tagy: Indie
„V roce 1854 vláda vydala zákon o rozvoji pěstování čajovníku a nařizuje v něm pěstovat tuto kulturu na všech dosud neobdělávaných půdách. Právě tento zákon přispěl k rozvoji tzv. čajovníkových zahrad a napomohl urychlit pěstovatelské aktivity v Indii. Od roku 1870 nastává trvalý vzestup v pěstování a čajovník se stává nejdůležitější kulturní plodinou v této zemi. Oblast Assámu se stala největší pěstitelskou částí Indie s množstvím menších a větších čajovníkových plantáží. Nejznámější produkční oblasti Indie jsou Dvár a oblast Darjeelingu.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„Čajovník se pěstuje i na úpatí Himalájí, v oblasti Darjeelingu. Plantáže leží v nadmořské výšce od 2000 do 3000 m n.m. a jsou orientované na jižních svazích těchto velehor. V těchto místech jsou produkované čajovníkové listy vynikajících kvalit. Jsou značně aromatické, s velkým obsahem vrcholových nazlátlých lístků oblíbených pro své příjemné aroma, které je ovlivněno vysokohorskou polohou plantáží a klimatickými podmínkami.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„Označení výrobku First Flush Darjeeling (první sběr po zimní přestávce) pocházejícího z této oblasti vytvářejí světlý nápoj, Second Flush Darjeeling (druhý sběr) tmavý, není ale tak intenzivně zabarvený jako čajovníkové listy z Assámu.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„‚Flowery Orange Pekoe‘ je složený jen z listových pupenů a nejmenších, nejjemnějších lístků. Takto jsou označovány čajovníkové listy indické výroby jen té nejlepší kvality. „Orange Pekoe“ jsou svinuté jemné, první a druhé čajovníkové lístky s obsahem zlatých listových pupenů. „Pekoe“ se skládá z druhého a třetího listu čajovníku a má střední kvalitu. „Pekoe Souchong“ jsou většinou listy třetího až čtvrtého pořadí od vrcholku výhonku (flešu).“
Citace tagy: Indie
Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.
Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.
Nevěsta - Fénix z pohoří Bu Lang (2010 Bu Lang Jie Liang Xiao Beeng Cha) Místo: okolí...
Premium blend of first flush of spring tea * Batch 201This is a newer Menghai release, first...
Tento čaj pochází z pohoří Mengsong z jedné divoké čajové zahrady. Čajové stromy jsou 80-120 let staré a...
„Pití čaje Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině a zyšuje odolnost proti ozáření
Mezi protirakovinné organické látky v čaji můžeme řadit fenol, theofylin a nejrůznější vitaminy. Mezi anorganické látky mimo jiné patří zinek, molybden a mangan. Experimenty ukazují, že fenol v čaji zvyšuje rezistenci proti oxidaci a radiaci více než vitamin E. Mezi všemi druhy čaje dokáže právě Pu Er nejúčinněji pomáhat s prevencí proti rakovině a radiaci. Jako jeden z důvodů těchto kvalit se uvádí vynikající kvalita půdy v čínské provincii Yunnan, mírné podnebí a bohatý déšť, což jsou základní podmínky pro růst kvalitního čaje.“