„Nejstarší písemná zmínka o čajovnících a přípravě čaje je v evropské literatuře z roku 1559, kdy benátský cestopisec Giovanni Battista Ramusio uveřejnil první zprávu v knize s názvem „Cesty a putování“. V této knize autor zdůrazňuje především léčivé účinky čaje. Později se o této problematice postupně začíná zmiňovat i někteří další cestovatelé“
„Čajový keř u nás poprvé popsal český botanik a biolog Jan Svatopluk Presl v roce 1864 ve svém díle „Všeobecný rostlinopis, čili popsání rostlin ve všelikém ohledu i škodlivých“. Autor popisuje celkem 25 druhů čajovníků, jejichž lístky jsou „osvěživé nebo obecně prospěšné“.“
„V roce 1834 byly opět obnoveny pokusy s pěstováním čajovníků na svazích Himalájí. Současně byl náhodně objeven divoce rostoucí keř čajovníku v oblasti Assámu, , z jehož listů si domorodci primitivním způsobem připravovali čajový nápoj.“
Citace tagy: Indie
„V roce 1854 vláda vydala zákon o rozvoji pěstování čajovníku a nařizuje v něm pěstovat tuto kulturu na všech dosud neobdělávaných půdách. Právě tento zákon přispěl k rozvoji tzv. čajovníkových zahrad a napomohl urychlit pěstovatelské aktivity v Indii. Od roku 1870 nastává trvalý vzestup v pěstování a čajovník se stává nejdůležitější kulturní plodinou v této zemi. Oblast Assámu se stala největší pěstitelskou částí Indie s množstvím menších a větších čajovníkových plantáží. Nejznámější produkční oblasti Indie jsou Dvár a oblast Darjeelingu.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„Čajovník se pěstuje i na úpatí Himalájí, v oblasti Darjeelingu. Plantáže leží v nadmořské výšce od 2000 do 3000 m n.m. a jsou orientované na jižních svazích těchto velehor. V těchto místech jsou produkované čajovníkové listy vynikajících kvalit. Jsou značně aromatické, s velkým obsahem vrcholových nazlátlých lístků oblíbených pro své příjemné aroma, které je ovlivněno vysokohorskou polohou plantáží a klimatickými podmínkami.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„Označení výrobku First Flush Darjeeling (první sběr po zimní přestávce) pocházejícího z této oblasti vytvářejí světlý nápoj, Second Flush Darjeeling (druhý sběr) tmavý, není ale tak intenzivně zabarvený jako čajovníkové listy z Assámu.“
Citace tagy: Indie, Darjeeling, Červený čaj
„‚Flowery Orange Pekoe‘ je složený jen z listových pupenů a nejmenších, nejjemnějších lístků. Takto jsou označovány čajovníkové listy indické výroby jen té nejlepší kvality. „Orange Pekoe“ jsou svinuté jemné, první a druhé čajovníkové lístky s obsahem zlatých listových pupenů. „Pekoe“ se skládá z druhého a třetího listu čajovníku a má střední kvalitu. „Pekoe Souchong“ jsou většinou listy třetího až čtvrtého pořadí od vrcholku výhonku (flešu).“
Citace tagy: Indie
Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.
Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.
Boyou was founded in 2005, now is one of the factories which still adhere to the strictest sanitary...
Tento koláč je vyroben z vysoce kvalitního Gushu materiálu pocházejícího z Luo Shui Dong 落水洞 - slavná obec...
Korejský zelený čaj sklízený na jaře roku 2014 v okrese Hadong, pohori Jiri. Čaj je pěstován jako organický...
„Třetí věc je pravé sledování. Pravé sledování je způsob, jakým moudří dosáhnou dřívějšího uvědomění, způsob, jakým schopní praktikují dovedné pozorování. Dokonce i jídlo nebo spánek jsou zdrojem ztráty nebo zisku, dokonce i jediný čin nebo jediné slovo mohou být kořenem štěstí nebo neštěstí. Avšak ani moudré udržování větví není tak dobré jako neumělá péče o kořeny. Nicméně sledovat kořeny a znát větve není možné ve spěchu. Takže zastavte vědomí, minimalizujte starosti a zredukujte záměr. Tělo klidné, mysl svobodná, pak můžete sledovat jemné.“