2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha

4.8 stars  4.8  2 hodnocení  Přidáno 05.10.2015 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [418] A 5388x
2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha
2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha
2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha
2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha - srovnání Lao Yu 2013, Lao Yu 2014 a  Lao Yu 2015

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: březen 2014

Datum výroby: lisován kameny v lednu 2015

Výrobce: Cha Wang Shop Exclusive Products

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Koláček Lao Yu (老妪: stará žena) z roku 2014 je poněkud jiný v porovnání s předchozím rokem. Volné lístky čaje "maocha" jsme ponechali téměř jeden rok uskladněné ve městě Menghai. Koláčky byly lisovány pomocí kamenů v jedné malé továrně v lednu 2015.

Materiál pro tento koláček pochází z malé bulangské vesnice v horách Bada. Tato vesnice má jen velmi malé množství čajových stromů, které rostou v lese. Stromy jsou relativně staré, ale farmáři jim zařezávají větve, když stromy příliš vyrostou. Čajové stromy jsou udržovány ve výšce, kde se snadno lístky trhají, protože čaj je sklízen a vyráběn starými ženami ve vesnici. Ty používají původní staré způsoby výroby čaje. Mnozí z nich vyrábějí čaj jen pro svou vlastní potřebu.

Vybrali jsme a koupil kvalitní materiál z různých rodin. Sklízen byl jeden pupen a dva listy. Tento čaj je pěkný příklad Puerhu, tak jak byl vyráběn za starých časů ve tradičních Bulang menšinách

Chuť tohoto čaje je plná, silná s hořkostí, huigan je velmi rychlý a sladký.

Hmotnost: 200g / koláč, 5 koláčů v bambusovém tongu (1kg)


  •   Počet zobrazení: 5388  


Ondřej
19.10.2015 16:59:56
Ondřej

Náhled do budoucna

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Toto Lao Yu je poněkud odlišné od modelu 2013 a 2015. Zpracovaný čaj ve formě Maocha byl téměř rok uložen v Menghai. Čaj byl lisován do finálního tvaru 200g koláčků až v lednu 2015. Maocha zraje rychleji a hlavně jinak. Toto je běžný postup, který používají i velké čajové továrny jako Xiaguan, Menghai Dayi k urychlení zrání jejich produktů. Volné lístky mají větší přístup ke vzduchu i vlhkosti, a tak je zrání čaje rychlejší než ve slisované formě.

V případě Lao Yu 2014 měl čaj dost času rychleji se posunout kupředu a umožnil nám v předstihu nahlédnout, kam Lao Yu směřuje do budoucna. Čaj z roku 2014 je totiž vyzrálejší než nejstarší Lao Yu 2013. Je to viditelné pouhým porovnáním barvy nálevu z testrů a samozřejmě i v chuti.


2015 Chawangpu Bada Lao Yu Xiao Bing - srovnání Lao Yu 2013, 2014 a 2105


Spařené listy voní ovocně, s vůní přezrálého ovoce.

První doušek vás překvapí sladkým charakterem čaje. Oblast odkud Lao Yu pochází je v pohoří BaDa a v prvním šálku je to cítit. Během chvíle však přijde očekávaná hořkost se svíravostí. Závěr a dozvuk v ústech je sladký.

V čaji je cítit lehká nazrálost. Rozhodně neodpovídá 1,5-letým čajům zpracovaným standardním postupem. V prvních třech nálevech dominuje výrazná svíravost. V chuti se stále objevují stopy kouřovosti. Pozdější nálevy jsou bylině-hořké.

Čaj dává hodně plných nálevů (10+). Energii má výraznou. V tuto chvíli mi přijde Lao Yu 2014 jako nejlepší model ze všech tří dostupných čajů Lao Yu. … i když 2013 ji těsně šlape na paty.

Lao Yu 2013 je nyní cca 2,5-letý čaj z toho 1,5 roku uložený v Čechách. Řekl bych, že 13-ka je více usazená, má větší komplexnost v chuti, obsahuje více ovocnosti, ale namá takový nazrálý charakter jako 2014. Energie a svíravosti obsahuje stále dost.

Závěrem. Lao Yu 2014 je super čaj. Uložením MaoCha před lisováním mu prospělo. U Lao Yu není zpracování úplně perfektní a v čaji bývá po nalisování kouřovost. V 2014 už ji mnoho nezbývá. Vzhledem k ceně, opravdu výborný materiál. Doporučuji k uskladnění. Cena $17 (2015). Těším se na pozorování, jak se bude časem měnit.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

massilia
12.06.2016 22:24:28

Práce babiček...

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Na Lao Yu se mi moc líbí příběh tohoto čaje - listy sklízejí a zpracovávají staré ženy z bulangské vesnice v horách Bada. Představuji si pečlivost a lásku, kterou do té práce dávají, jako to zná člověk u vesnických babiček u nás. Čaje z Bada mám v oblibě, u Lao Yu mi chutnal už vzorek z roku 2013, přičemž ročník 2014 je přinejmenším stejně dobrý. Chuť je příjemně hladká, bylinná, s nepříliš silnou hořkostí, občas mírně kouřová, ale opravdu jen občas. Čaj se dá pít velmi dobře už nyní jako alternativa zeleného čaje, ale mám i pár koláčků k dalšímu zrání. Moc se mi líbí i poklidná uvolňující energie, hodí se na večer na relax po náročném dni. Nutno ocenit i skvělý poměr cena/výkon.

Příprava: 3,5 až 4 gramy čaje na 1 decilitr vody. Zalévám vodou o teplotě cca 95 stupňů, může být i méně, ale louhování delší, pak je chuť hladší. Časy: oplach 10 s, nálevy 20/10/20/30/46/60/90/120/180/240 s, možno i další nálevy vždy o minutu déle, dokud čaj chutná.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2009 Lixing Raw Puerh Cake 357g

2009 Lixing Raw Puerh Cake 357g
3.0 stars 1 hodnocení

Jarní a pozdně jarní sklizen roku 2009, jde o blend materiálu z Lacangu a Menghai....

2007 Menghai Tea Factory 7532

2007 Menghai Tea Factory  7532
0.0 stars 0 hodnocení

Popis od prodejce : A classic recipe from Menghai, but the first production of 2007...

2004 Jin Hao Feng Huang Ripe Puerh Tuo

2004 Jin Hao Feng Huang Ripe Puerh Tuo Cha 100g
5.0 stars 1 hodnocení

The best ripe tuo cha this factory has ever made. The 801 product line is well known...

2015 Spring Xiao Hu Sai Old Tree Cake

2015 Spring Xiao Hu Sai Old Tree Cake 357g
0.0 stars 0 hodnocení

This cake is made by friend´s shop in small quantity just 150kg in total. First spring...

2007 Xiaguan FT "Number 4" Premium

2007  Xiaguan FT "Number 4" Premium
0.0 stars 0 hodnocení

Popis od prodejce : The #4 cake is produced from 1, 2 and 3 year old raw material and...

YiWu 2012 - autumn

YiWu 2012 - autumn
4.5 stars 1 hodnocení

Popis od prodejce: tradične lisované kamenným lisom do 250 gramových koláčikov,...


Citace - Pu-erh


„Opět platí, pokud se během ochutnávání čaje objeví podivný nebo nepřirozený pach, měl by se člověk zdržet pití takového čaje.“

zhi-zheng-tea-shop-logo
Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q780] [s87]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Čajový keř u nás poprvé popsal český botanik a biolog Jan Svatopluk Presl v roce 1864 ve svém díle „Všeobecný rostlinopis, čili popsání rostlin ve všelikém ohledu i škodlivých“. Autor popisuje celkem 25 druhů čajovníků, jejichž lístky jsou „osvěživé nebo obecně prospěšné“.“

Zdroj Kniha: Augustín, Jozef. Povídání o čaji: Čajovníkový list (Camellia sinensis L.) čaj, jako potravinářská pochutina, léčebný, mystický. Olomouc : FONTÁNA, 2001. s. 205. ISBN: 80-86179-75-3. [q192] [s42]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy