2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong

4.0 stars  4.0  1 hodnocení  Přidáno 17.05.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [188] A 4004x
2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong
2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong 2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong 2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong
2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong 2013 "Light Roast" Wild Tree Purple Varietal Black Tea of Dehong

Druh: Červený čaj

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: jaro 2013

Prodejce: Yunnan Sourcing

Yunnan Sourcing

Tagy: ,

Popis:

This is a lightly processed black tea that was hand-crafted using a wild tree purple leaf varietal from Dehong prefecture. Ye Sheng "野生“ varietal aka "Camellia sinensis (L.) Kuntze var. assamica (J. Masters) Kitam." is a primeval varietal that pre-dates Camellia Sinensis var. Assamica and is a naturally occuring non hybridized varietal. It's potency in cha qi arises from it's unadulterated nature. It is naturally bug repellent, grows wild in the forests of Yunnan at an altitude of 1600-2200 meters.

The aroma of tea is very strong and hints of eucalyptus and sugarcane. The bottom of the cup after drinking hints of dry red wine! The mouth feel is incredibly complex and stimulating with some slight bitterness and astringeny. Ultra smooth tea that after a few months will develop even more complexity. Very noticeable cha qi that heats up the body and hot day might cause the drinker to sweat a bit!

How is this tea different from the other Wild Tree Purple Varietal from Dehong that we sell:
- Processing and roasting uses less time and less heat
- The "ye sheng" varietal of tea used is more obvious
- Hints of Wu Yi Shan oolong in the aroma and mouth-feel
- More bitterness
- More aggressive cha qi

An incredibly rare tea, only 110 kilograms in total production for 2013!

Spring 2013 material


  •   Počet zobrazení: 4004  


Ondřej
24.05.2013 11:10:44
Ondřej

Zajímavý červený čaj

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Suché lístky jsou barvy tmavě hnědé až černé v délce od 2 do 4cm, pěkně rolované. Lístky voní jemně kouřově a vzhledem připomínají WuYi oolongy. Napařené suché lístky voní ovocně, marmeládově - podobně jako Darjeeling, ale s lehkou uzenou vůní. Chuť je velmi jemně uzená, která se následně rozvine v ústech. Nálev je kořeněný, lehce nasládlý. Je potřeba si vyladit přípravu, čaj lze lehce přetáhnout, a pak obsahuje více tříslovin. Vůně prázdného kalíšku je medově sladká. Čaj je příjemně povzbuzující. Popíjím ho většinou dopoledne a navozuje příjemnou lehkost. Uvidíme za pár měsíců kam se posune.

Příprava zabrala trochu experimentování. Příliš krátké časy dávají mdlý nálev, po delším louhování je v nálevu moc tříslovin. 100°C – 40s/30/40/60/70/90


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Červený čaj

2014 Červený čaj z Čang-pching (

2014 Červený čaj z Čang-pching ( Zhangping Hong Cha )
5.0 stars 1 hodnocení

Neobvyklý ale vynikající červený čaj z málo známé oblasti Čang-pching. Jedná se o čaj...

Arya Tara Golden Tips 2014

Arya Tara Golden Tips 2014
4.5 stars 1 hodnocení

Špičkový čaj nádherného vzhledu vyrobený ze zlatých tipsů. Po zalití nám dává nálev...

2013 Jinggu Da Bai Hao Hong Cha

2013 Jinggu Da Bai Hao Hong Cha
4.5 stars 1 hodnocení

Jinggu area, it's famous for one of varietal tea trees – Da Bai Hao – “Big White...

Darjeeling Jungpana Wonder Delight Second

Darjeeling Jungpana Wonder Delight Second Flush 2013
2.5 stars 1 hodnocení

Nádherně zpracovaný celolistový čaj z kultivaru Pb312. Velmi ojedinělá záležitost z...

Sikkim Temi FTGFOP-1 Second Flush 2013

Sikkim Temi FTGFOP-1 Second Flush 2013
4.5 stars 2 hodnocení

Výborný čaj z jediné zahrady v Sikkimu, rozprostírající se v okolí vesnice Temi, v...

Yunnan Red Matai - spring 2016

Yunnan Red Matai - spring 2016
4.5 stars 1 hodnocení

Tento vynikající červený čaj z Matai v Yunnanu (okres Lincang) byl sklizen a zpracován...


Citace - Červený čaj


„Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost, která stimuluje činnost slinných žláz a zahání žízeň. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q139] [s31]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„V hlubinách chrámu se udržuje oheň, protože čaj je neoddělitelnou součástí každého lamaistického rituálu. A právě čaj, který se bude podávat stovkám vysoce postavených lamů, připravují níže postavení lamové, kteří pracují v kuchyni. Čaj nosí do chrámu novicové, kteří sní o tom, že jednoho dne dosáhnou nejvyššího stupně vědění. Dnes použijí celkem 10 tun čaje. “

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q410] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy