2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha

3.2 stars  3.2  2 hodnocení  Přidáno 06.06.2013 uživatelem petroff, Stav čaje: [207] A 4265x
2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha
2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha
2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha

Druh: Hei Cha

Země: Čína

Oblast: Hunan

Sklizeň: přelom jara a léta 2007

Výrobce: Anhua Tea Factory

Prodejce: SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

Tagy: ,

Popis:

Výslovnost: CNNP Šeng Chuo Fu Čuan Čcha.
Sheng Huo Fu Zhuan je druh Hei Cha (tmavý čaj), který prošel fází dodatečné fermentace. Výrobní postup je velmi dlouhý a je třeba zručných rukou a trpělivosti k jeho zvládnutí. Do čaje se přidává ušlechtilá plíseň Aspergillus Cristatus, která dodává čaji jeho jedinečnou chuť a vzhled.

Čaj je vyroben z 2. velikostní třídy Mao Cha, které bylo sklízeno na přelomu jara a léta roku 2007. Zpracování proběhlo strojně za použití speciálních technik. Před expedicí v září roku 2010 byl uskladněn na tři roky v ideálním prostředí, aby se zárodky Aspergillus Cristatus dokonale rozprostřeli v celém čaji.

Sheng Huo v názvu by se dalo přeložit jako „Život“. Pravděpodobně se jedná o příznak k léčivým vlastnostem tohoto čaje. Mimo jiné se čaje používá v tradiční čínské medicíně ke snížení krevního tlaku, cholesterolu a též jako vynikající pomocník při odbourávání přebytečného tuku v těle.

Charakteristika:
Středně silně lisovaný čaj skládající se ze sekaného listu s příměsí řapíků. Čaj zaujme pronikavou, ale jemnou, harmonickou vůní s ovocnými prvky (sušené peckoviny). Ve vůni je též přítomna lehká dřevitost.

Nálev kaštanově hnědé barvy se svěží chutí, která je zprvu slabě nahořklá a dále v ústech přechází ve sladké ovocné tóny s typickými znaky bambusové chuti na pozadí. Dochuť kratší, hořko-sladkého charakteru.

O Anhua Tea Factory:
Anhua Tea Factory byla založena roku 1902. Po svém vzniku si rychle vydobyla dobrou pověst pro výrobu kvalitních čajů a zavedení moderních technologií. Továrna je též považována za místo narození slavného červeného čaje „Huhong“. Též mnoho čajových mistrů se své umění naučilo právě zde.

Továrna vlastní velké plantáže čajovníků, které jsou v prvotřídní formě. Čaje jsou zpracovány jak moderními technologiemi, tak i tradičními postupy jako např. pečení na dřevěném uhlí.


Příprava:

Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou Níže uvádíme jednoduchou (klasickou) metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 2-3 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (teplota 99°C). Louhujeme přibližně 60 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit dva a více lahodných nálevů. Přičemž teplota a čas louhování se úměrně prodlužuje.


  •   Počet zobrazení: 4265  


petroff
27.06.2013 17:47:46

Čaj s ušlechtilou plísní

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

K tomuto čaji jsem přistupoval s lehkými obavami kvůli plísni, která se do čaje úmyslně přidává. Čaj byl po výrobě v roce 2007 ještě další tři roky uskladněn, aby se zárodky ušlechtilé plísně Aspergillus Cristatus dokonale rozprostřeli v čaji. Nicméně obavy nebyly na místě a nakonec z toho bylo příjemné čajování. Čaj obsahuje velký podíl řapíků. Nálev voní příjemně zemitě. V chuti není žádná známka plesniviny, zatuchlosti. Chuť je kultivovaná, uhlazená, velmi jemně zemitá, dřevitá s příchutí ořechů. V ústech zanechává příjemnou dlouhotrvající sladkost. Příjemný čaj, který mi otevřel svět tmavých čajů Hei Cha. Jejich ceny nejsou tak vyšponované jako u Pu-erhů. 50g za 48Kč je velmi příjemné.

5g čaje na 150ml - 99°C – 60s, cca 4-5 nálevů


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

Michaeles
30.04.2014 09:14:03

2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha

5 stars 2.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Vcelku průměrný čaj který skoro ničím nevyčnívá nad ostatní Hei Cha. Plíseň je v čaji lehce cítit a myslím si že díky ni čaji ubírá na lahodnosti a je takový nahořkle sladký s velice krátkým afterteastem. Už bych si ho znovu nekoupil.

5g čaje do 100ml konvičky zalít 90°C vodou


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Hei Cha

2008 Liu-an Sun Yi Shun Brand Bamboo

2008 Liu-an Sun Yi Shun Brand Bamboo Basket Tea 250gr
0.0 stars 0 hodnocení

The original taste of young Liu-an is more near green tea. Today as before, its...

2009 Xinhua Qu Jiang Bao Pian

2009 Xinhua Qu Jiang Bao Pian
4.0 stars 1 hodnocení

Výslovnost: Sin-Chua Čchü Ťiang Pao Pchien. Qu Jiang Bao Pian je samostatným...


Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Čaj je velice náchylný k vstřebávání nejrůznějších vůní i pachů. Proto se při jeho výrobě až úzkostlivě dbá na vyloučení všech možných nežádoucích vlivů. Lidé, kteří pracují při sběru lístků a v čajových továrnách, nesmějí používat parfémy nebo jíst silně aromatická jídla.
Této vlastnosti čaje se využívá k jeho dodatečnému upravování. Rozlišujeme tři druhy takto upravených čajů:

1. čaje aromatizované přírodními vůněmi (ovoněné) - zpracované tradiční metodou za pomoci čerstvých květů jasmínu, magnólie, pomerančovníku, lotosu, růže, ibišku, chryzantémy…
2. čaje aromatizované esencemi - ať už přírodního či chemického původu
3. čaje ochucené - částmi sušených plodů nebo kořením, například mandlemi, sušenými jablky, rozinkami, zázvorem, kokosem, skořicí, hřebíčkem…“

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q317] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy